4,551

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli zastosował poprawną stawke VAT (w %) - i wynika to jasno z formularza, a pomylił się tylko przy wyliczeniu wartości VAT-u, to poprawiłbym to na podstawie 87.2.2.

... tak przypuszczałem - skoro kryterium oceny ofert. Nie chciałbym być złym prorokiem ale ciężko będzie się wybronić od odpowiedzialności. Jak sie rozkładała waga kryteriów?

danaug napisał/a:

różnica podlądów polega na tym że ja uważam iż Z. powinien traktować wartość z k. inwestorskiego jako wartość jaką zamierza przeznaczyć na realizację zamówienia

No i przy tej różnicy poglądów pozostaniemy wink ponieważ, jak wiesz, ja uważam iż Z. może ale nie musi (Ty uważasz że powinien) traktować wartość z k. inwestorskiego jako wartość jaką zamierza przeznaczyć na realizację zamówienia. Pozdrawiam smile

danaug - przekonałem Cie? wink

Sorry za ten "oddział 5" wink

Jak wyżej - co do polisy to się zastanów.

aspychalska napisał/a:

1. jakie konsekwencje poniesie zamawiajacy, który określił doświadczenie jako kryterium oceny ofert?
2. postępowanie zostało już zakończone a robota wykonana. jak się z tego wybronić?

1.
USTAWA z dnia 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych
Art. 31.
1. Karami za naruszenie dyscypliny finansów publicznych są:
1) upomnienie;
2) nagana;
3) kara pieniężna;
4) zakaz pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi.

2. To kryterium zadecydowało o wyborze wykonawcy?

4,558

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

wiselka napisał/a:

Wykonawca złożył ofertę cenową i wpisał błędną stawkę podatku VAT.
Wezwałam wykonawcę do pisemnego wyjasnienia, dlaczego zastosował 22% a nie 7%.
Wyjasnił, że przy wyliczeniu ceny zastosował poprawną stwkę podatku VAT 7%?

To zastosował dobrą, czy złą stawke VAT?

Bez obaw WR to najprostszy tryb... w skrócie wygląda to tak:

Zaproszenie -> negocjacje -> umowa -> ogloszenie o udzieleniu zamowienia do BZP... i oczywiscie protokol ZP - stosownie do etapu postepowania.

Szczegóły: oddział 5 PZP

... w nowym postępowaniu w trybie WR wydaje sie sensowne - w innych przypadkach: odradzam.

Podobna dyskusja: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3387

4,562

(19 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Jeżeli masz pewność że nie ma "oferty" złożonej po terminie - to możesz zwrócić bez odsetek (nie jest to wadium w rozumieniu PZP). Jeśli takiej pewności nie masz poczekaj - 7/10 dni od otwarcia i  zwroć bez odsetek.


http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4168

...pewnie 480 KC. Co do WR jeżeli jesteś w stanie obronić wybór tego trybu (znasz najlepiej stan faktyczny) to możesz zastosować.

Tak, jak Marko - nie męcz oferty wink

Justine napisał/a:

Nowe postępowanie, czy wolna ręka z art. 67 ust. 1 pkt 3

Skoro pytasz - to jesteś w stanie przeprowadzić nowe postępowanie?

pas - co nie oznacza że się zgadzam z danaug; ręce opadają sad

Przykład 1:

Kosztorys (sz. wartość zamówienia) = 500 000 zł
Kwota jaką zamawiający może przeznaczyć = 100 000 zł

-> nie wszczynałbym postępowania (zdrowy rozsądek).

Przykład 2:

Kosztorys (sz. wartość zamówienia) = 500 000 zł
Kwota jaką zamawiający może przeznaczyć = 495 000 zł

-> wszczynam postępowanie.

-> najkorzystniejsza oferta: 494 000 zł - dokonuje wyboru i jest ok.
-> najkorzystniejsza oferta: 501 000 zł - jeżeli nie mogę "wykombinować" tych sześciu tysiący - unieważniam: 93.1.4

MIRAS napisał/a:

Kosztorys inwestorski = wartość zamówienia, ale wartość zamówienia (kosztorys inwestoeski) nie koniecznie musi się równać kwocie (...)

Jak widzisz - nie uważasz że k. inwest. nie określa realnej wartości zamówienia.

...i jeszcze krótki komentarz:

Delikt dyscypliny finansów publicznych, o którym w art. 15 polega na zaciągnięciu zobowiązania bez upoważnienia, albo z przekroczeniem jego zakresu. Zakres upoważnienia wyznaczony jest wysokością zaplanowanych wydatków w budżetach lub planach finansowych. Plany finansowe są bowiem nie tylko limitem wydatków, ale także limitem zobowiązań (GKO 18.06.2001 r., Nr DF/GKO/Odw. ? 62/83-84/2001). Zgodnie z dyspozycją art. 15 odpowiedzialność rodzi ?zaciągnięcie zobowiązania? bez upoważnienia, lub z przekroczeniem jego zakresu. W przypadku umów  momentem zaciągnięcia zobowiązania jest moment złożenia zgodnych oświadczeń woli przez strony, czyli w praktyce podpisanie umowy. Nie ma tutaj mowy o tym, że nie mając zabezpieczenia finansowego nie wolno wszczynać postępowania - jescze raz: nie wolno zaciągać zobowiązania (podpisywać umowy), tyle i tylko tyle.

Mówisz, masz:

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20050140114&type=3&name=D20050114Lj.pdf

AnnaMaria napisał/a:

Mówiono mi, że nie majac zabezpieczenia finansowego nie wolno mi wszczynać postępowania (dyscyplina finansów publicznych).

No to źle Ci mówili.

Poczytaj art. 15:

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Searchtodo=file&id=WDU20050140114&type=3&name=D20050114Lj.pdf

Skubidu1 napisał/a:

Miras między  ironią a czystą złościwością jest naprawdę subtelna różnica.

W rozumieniu potocznym ironię utożsamia się z zawoalowaną kpiną, złośliwością, wyśmiewaniem, dystansem... ale i tak Cię lubię smile

Z mojej strony zlośliwość: 0

Natomiast złośliwością było zadanie pytanie - jak niżej - na które odpowiedź jest oczywista.

Skubidu1 napisał/a:

[Miras,sorry  .ale w świetle tego co piszesz-to po co w ogóle ustalać jakąś wartość szacunkową?

---------------
PS.

Skubidu1 napisał/a:

Znam ustawę

Zdaje sobie sprawę z tego ze znasz, tym bardziej ww. pytanie było niczym innym, jak tylko czystą złośliwością z Twojej strony.

4,574

(19 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Kiedy było otwarcie ofert?

Skubidu1 napisał/a:

Miras,sorry  .ale w świetle tego co piszesz-to po co w ogóle ustalać jakąś wartość szacunkową?

Masz tutaj link do ustawy, w wyszukiwarce wpisz sobie: "wartość zamówienia" to bedziesz miał/miała odpowiedź.

ftp://ftp.uzp.gov.pl/Ustawa_PZP/Ustawa_PZP_-%20tekst_ujednolicony.pdf

Poza tym, nie mówimy tutaj o rozbieżnościach rzędu: wartość zamówienia 200 000, zamawiający ma 50 000.