Jeśli opiszesz warunek "sytuacji ekonomicznej i finansowej" to w postepowaniach pow. progów niejako "z automatu" musisz żadac dokumentow na potwierdzenie speniania tego warunku.

AnnaMaria napisał/a:

2. od dnia przekazania ogłoszenia o zamówieniu Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich

Nie koniecznie - może to być termin późniejszy :)

Jeżeli tej oferty zamawiajacy nie odczytał, to wykonawca ma prawo sadzic że tej oferty w wyznaczonym terminie i miejscu w ogole nie było. W tej sytuacji zamawiajacy powinien uniewaznic postepowanie - jezeli oferta byla, a zamawiajacy ja "przeoczył".

DB25 napisał/a:

Ale w umowie dot. programu unijnego zapisano _ tryb NzO i musimy tak zrobić.

Szczerze mowiąc nie chce mi sie wierzyc, że w projekcie jest takie kategoryczne wskazanie. Moze jest jakas furtka w postaci, "do wyboru autora SIWZ stosuje sie PZP - tryb negocjacji z ogłoszeniem"????

zabianek napisał/a:

"gdzieś przeoczyli tą lepszą ofertę".

Hmmm.... pytanie, co to oznacza. Czy oznacza to błąd pisarski w ZP-12, czy w ogóle nie otwarcie tej oferty w wyznaczonym terminie???

3,806

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Generalnie:          79111000-5 Usługi w zakresie doradztwa prawnego
Szczegółowo:      .... Usługi w zakresie .... (w zależności od przedmioty zamówienia)

3,807

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

wiselka napisał/a:

czy go wykluczam zgodnie z art. 24.ust.2pkt 4 ? czy odrzucam zgodnie z art.89 ust.1 pkt 2?
Prosze o radę. Pozdrawiam.

Wykluczasz wykonawcę, a następnie odrzucasz jego ofertę - 89.1.5

mania napisał/a:

Czy w trybie zapytania o cenę istnieje możliwość zapisu w siwz, że zamawaijący przewiduje zwiększenie lub zmniejeszenie zakresu robót +-20%?

Jakie roboty masz na myśli: budowlane, czy jak to mówi mój kolega "różne takie roboty"???

Co do zasady przedmiotowo.

Łącznie

3,811

(3 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

mostek111 napisał/a:

1. Wezwałem do uzupełnienia o wkyaz prac ( wymagane były cztery różne prace, na dwie załączył tylko referencje)  i polisę na kwotę 550 tyś. 
Doniósł tylko referencje na dwie kolejne prace (wykaz to zbyt wiele), oraz dwie polisy z różnych firm jedna na 300 tyś. druga na 400 tyś.
Według mnie do odrzucenia za brak wykazu i polisy ( czy polisę uznać po zsumowaniu)

2. A i jeszcze jedno pytanie z innego postępowania które już jest zakończone  wykonawca wybrany. No i tu dziwna rzecz, o udostępnienie protokołu wystąpiła firma która nie brała udziału w postępowaniu.

3. Wniosek firma przesłała faksem " prosimy o udostępnienie protokołu wraz z załącznikami z powyższego postępowania" nie określiła natomiast formy jak przesłać zastanawiam się czy dzwonić i pytać, czy prosto z marszu  napisać że zamawiający udostępni dokumenty w siedzibie  w terminie np. 26-03-2010 ( pismo przyszło dziś)

Podrawiam i prosze o podpowiedź.

1. Wszystko zależy od treści referencji - jesli na ich podstawie jestes w stanie swierdzic ze wykonawca spelnia postawiony przez Ciebie warunek to - ok. Co do polisy zdania moga byc podzielone, ja  z reguły uznaje - wszystko zalezy od warunku jaki postawiles.
2. Nic w tym dziwnego, celowo w rozporzadzeniu jest mowa o WNIOSKODAWCY, a nie WYKONAWCY wink
3. Skoro przyłał wniosek faksem, to udostepnij mu rowniez protokół faksem, chyba że jest to znacznie utrudnione etc.

3,812

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

lzmiuw napisał/a:

Czy takie pismo można uznać za wniosek o wyjasnienie treści siwz, o którym mowa w art. 38?

Co do zasady - nie.

3,813

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Niezły wątek... smile smile smile

justi1977 napisał/a:

tylko faktury z  umowy podlegającej PZP

i .

3,815

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A jak zsumujesz to sie zgadzaja z formularzem ofertowym?

Apollo napisał/a:

Miras, co masz na myśli pisząc, że trzeba podchodzić indywidualnie? Możesz nieco rozwinąć swoją myśl?

Wszystko zalezy od konstrukcji spółki cywilnej - kto jest wspólnkiem (osoba prawna, czy fizyczna) itp.

3,817

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie

... a może być tak:

http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/odwo142ania/orzecznictwo-za/2006/0-1799-06.pdf/view

danaug napisał/a:

odp. c

...tak??? a co powiesz na to:

(Sygn. akt UZP/ZO/0-1799/06)

WYROK (fragment).

Zespołu Arbitrów z dnia 26 czerwca 2006 r.  :

"Słusznie podkreśla Zamawiający, że spółka cywilna nie jest jednostką organizacyjną
prowadzącą działalność gospodarczą, a działalność gospodarczą zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej prowadzą przedsiębiorcy. Nie mniej Zamawiający nie uwzględnił, że w wyniku zawarcia umowy spółki cywilnej powstaje organizm dla celów zarówno podatkowych (podatek VAT płaci spółka cywilna) jak i ubezpieczeń społecznych (jednostką zobowiązaną do opłacania składek na ubezpieczenie społeczne jest spółka cywilna). Fakt ten jest potwierdzony przez obowiązujące konstrukcje formalno-prawne, które nakazują nadanie spółce cywilnej odrębnego numeru identyfikacji podatkowej, jak i odrębnego numeru REGON, przy czym w przypadku osób fizycznych prowadzących działalność jako wspólnicy spółki cywilnej nie podlegają oni odrębnej rejestracji w rejestrze podmiotów gospodarki narodowej. Oznacza to, że żaden ze wskazanych wspólników spółki cywilnej, w zakresie prowadzonej działalności w formie spółki nie może uzyskiwać odrębnych zaświadczeń o wywiązywaniu się z obowiązków, które w świetle prawa obciążają spółkę cywilną. W związku z powyższym, jeżeli wydane przez ZUS zaświadczenie o niezaleganiu w opłacaniu składek wskazuje NIP spółki i REGON spółki, w
formie której dwaj przedsiębiorcy będący osobami fizycznymi prowadzą działalność
gospodarczą, to oznacza to, iż przedstawili oni odpowiedni dokument potwierdzający, że
wykonawca nie zalega z opłatą składek na ubezpieczenie zdrowotne bądź społeczne, gdyż
wykonawcą nie jest w takim przypadku każdy z przedsiębiorców oddzielnie, lecz wykonawcą tym jest jednostka prowadząca działalność gospodarczą powstała w wyniku umowy spółki cywilnej.

W ww. temacie nie ma idealnego rozwiązania. Do kazdego przypadku trzeba podchodzic indywidualnie.

3,821

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

ArekS napisał/a:

czy może być podpisane przez Pełnomocnika?

Może - ale z oświadczenia musi wyraźnie  że X (pełnomocnik) składa oświadczenie w imieniu Y (mocodawcy).

O unieważnieniu informujesz - 93.2
O nowym postepowaniu informujesz - 93.5
O nowym postepowaniu mozesz poinformowac - 40.5a

Tak

3,824

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

and1 napisał/a:

czy mogę to zrobić???

Tak

3,825

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Musisz - chyba że oferta i tak podlega odrzuceniu lub postepowanie do uniewaznienia.