Tak, orzeczenie sądu może zastąpić umowę między stronami.

Jeśli wykonawca dochował wszystkich wymogów, a mimo to zamawiący nie chce podpisać umowy, to można wystąpić z pozwem o zobowiązanie go do złożenia oświadczenia woli -wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z 16 lipca 2009 r. (XVI GC 682/08).

3,828

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Możesz nawet wczoraj smile

Tak

agaj napisał/a:

pana z porad prawnych UZP, który powiedzial mi że mimo wszystko dla pozostałaych części stosuję przepisy jak  dla progu, w którym znajdowało się całe zamówienie

He, he dobre smile to ci pan dowcipniś smile

3,831

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

1. Jaka jest wartosc zamowienia?
2. Tak.

Dokonujesz ponownego szacunku - nie uzwględniając szacunku pierwszego zadania.

Dzisiaj

3,834

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Po pierwsze: wykonawca zobowiazuje sie wykonac zamowienie w terminie wczesniejszym od wymaganego przez zamawiajacego (obiektywnie korzystniej).
Po drugie: termin wskazany przez wykonawce "miesci" sie w terminie zakreslonym przez zamawiajacego.

Mające powyzsze na uwadze oraz to o czym pisałas wczesniej Dario, to zostawilbym to oferte w spokoju.

3,835

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:

Jeśli specyfikacja przewidywała możliwość zaoferowania krótszego terminu, to przyjąć.

...bądź nie zabraniała wprost zaoferowania krótszego terminu , to przyjąć.

3,836

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

daria-d11 napisał/a:

czyli że zrealizują zadanie do 15.05

...termin realny???

ZP- nie obowiązkowe, ale często przydatne - z wyjątkiem WR smile

3,838

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Interpretacja rozszerzająca: Tak - wszystkie z 27.1

3,839

(1 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak

3,840

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Możesz w jednym piśmie.

Czy należy? - to zależy wink Na pewno nie ma obowiązku żądania (i nie ma tutaj znaczenia, że jest to dostawa).

3,842

(33 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

daria-d11 napisał/a:

ale faktycznie co z SIWZ

Skoro się udało - to lepiej nie wnikaj wink

3,843

(33 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

daria-d11 napisał/a:

Ogłoszenie o zamówieniu na BZP już zostało zamieszczone i teraz jak trzeba zamieścić na naszej stronie to się okazuje, że dziś najprawdopodbniej się nie da..

...a co z SIWZ?

3,844

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Niektóre kontrole się czepiają, że do protokołu załączone są kserokopie umów - vide: 96.2 (in fine) PZP.

... i jezeli ten szacunek jest poniżej 14000 euro, to 4.8.

... no to "kranówa" wink . Na jaki okres umowa?

JK napisał/a:

Hej!
Oszacowałam wartość zamówienia na dostawę wody, okazało się że jest poniżej 14000 euro

Jaką wodę masz na myśli - "kranówę"?

karolk napisał/a:

Natomi Inaczej przepis art. 5 ust.1a odnosi się do wszystkich usług prawniczych wymienionych w CPV, natomiast przepis art. 5 ust.1b tylko to niektórych kategorii usług prawniczych.
Czy jest na takie rozumowanie  zgoda ?

Moja - jest.

3,849

(33 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak sie nie obrócisz to d... z tyłu. Ja bym poszedł w kierunku unieważnienia.

Ja widzę to tak:

W przypadku zamówień, których przedmiotem sa u-gi prawnicze polegające na wykonywaniu zastępstwa procesowego przed sądami, trybunałami i innymi organami orzekającymi stosujesz 1b, bez wgledu na to  czy zamawiającym jest jednostka samorządowa, czy Skarb Państwa. Dodatkowo Skarb Państwa może zastosować 1b w przypadku zamówień, których przedmiotem sa u-gi prawnicze (a nie sa usługami prawniczymi jak wyżej) jezeli wymaga tego ochrona ważnych praw lub interesów Skarbu Państwa.