3,776

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

danaug napisał/a:

moje zdanie to takie że nie powinna to być inna kwota - k.inwest. nalezy spożądzać realnie z należyta starannością i to po to aby Z. wiedział ile ma przeznaczyć na to zadanie- bo jeżeli nie to po co "obowiązek" wyk. k. inwest.

wink

3,777

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

karolk napisał/a:

To nie są obiektywne kryteria oceny ofert.

... bo i być nie muszą.

3,778

(4 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

No to ja się ograniczę do stwierdzenia: lista niekonieczna.

3,779

(8 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Literalnie czytając 46.3 to możecie żadać ponownego wniesienia wadium od wykonawcy, ktorego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza - i to tylko w sytuacji, gdy wybór jego oferty jest wynikiem rozstrzygniecia odwołania.

Gdyby nawet przyjąc interpetacje rozszerzajaca, jak to Ty uczynilas, to i tak mozna by bylo wzywac tylko wykonawce, ktorego oferta - w wyniku ponownego wyboru - zostala wybrana jako najkorzystniejsza. Nie widze podstaw do wzywania wszystkich.

3,780

(8 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Ten ponowny wybor to  kosekwencja odwołania?

3,781

(8 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Jeszcze raz smile Na jakiej podstawie wezwaliście pozostałe firmy????

3,782

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

nina napisał/a:

Ale jest sens w przypadku zamówień uzupełniających przewidzianych zamieszczać takie ogłoszenie?

Jak masz solidną przesłankę zastoswania ZzWR to nie ma sensu.

Ps. Zamiast pisać kolejnego posta, juz dawno zamiesciłabys to ogłoszenie i nie miała bys dylematu wink

3,783

(8 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Kasandra napisał/a:

Jestesmy w trakcie ponownej oceny ofert, wezwalismy pozostałe firmy do wniesienia nowego wadium.

Na jakiej podstawie wezwaliście pozostałe firmy????

3,784

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

karolk napisał/a:

Celem tego ogłoszenia jest możliwość złożdenia przez wykonawcę odwołania na  wybór  trybu postępowania  - art.180 ust. 2 pkt 1 ustawy Pzp

No, tak wiec nina - jak chcesz odwolanie to zamieszczaj ogloszenie wink

Celem tego ogłoszenia jest przede wszystkim:
1. skrocenie terminu na wniesienie odwołania,
2. dla "ratowania" umowy -146.2

Wesołych Świąt

3,785

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

nina napisał/a:

1. czy nie koniecznie
2. i zaraz po negocjacjach z wykonawca zawieram umowę i zamieszczam tylko "Ogłoszenie o udzieleniu zamóweinia"?

1. nie koniecznie
2. tak

3,786

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Dokonując zmiane jak wyżej, musisz zmienic ogłoszenie o zamówieniu?

3,787

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... nie smile

3,788

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

gosiaa24 napisał/a:

no a co z art 24 ust 2 pkt 4 (nie wykazali spełnienia warunków udziału w postępowaniu)?

... a co ma być??? nic... stosujesz i wykluczasz wykonawcę.

3,789

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Musisz dokonać zmiany treści SIWZ i o ile to konieczne dokonać zmiany ogłoszenia, a także przesunąć termin skladania ofert.

lenny napisał/a:

Zamawiający wysyła ogłoszenie np. 3 maraca, natomiast 4 marca umieszcza wysłany formularz na swojej stronie internetowej (widziałem takie przypadki), 6 marca pojawia się ogłoszenie w Dz. U. UE. i na tablicy ogłoszen 
Wykonawca dowiaduje się o przetargu 10 marca i zachodzi w głowie, kiedy rozpoczęto postępowanie??

Postepowanie rozpoczeto 6.03 - wtedy to zamawiajacy dopelnil kumulatywnie wszelkich obowiazkow informacyjnych: OoZ na necie, tablicy ogłoszen, DUUE i wreszcie wtedy tez dopiero mogł/musiał zamiescic SIWZ na necie.

mania napisał/a:

1.  czy w takim razie jesli dziś zamieścimy kolejną zmianę mozemy nie przesuwac już terminu?
2. Czy mozna uznać że nastapił błąd pisarski, że zamiast audyt powinno byc świadectwo?

1. czy bedzie to zmiana ogłoszenia?
2. nie

3,792

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kaskaa napisał/a:

Remis  smile

smile

Marcel napisał/a:

Jeszcze mam takie pytanie, jeżeli odpowiadam na pytania do SIWZ a udzielone odpowiedzi modyfikują SIWZ

... to de facto dokonujemy zmiany tresci SIWZ i postepujemy zgodnie z 38.4 PZP.

mariolafr napisał/a:

czy jesli odrzucam oferte (niezgodna z siwz) musze w niej poprawić oczywiste omyłki????

Nie

AnnaMaria napisał/a:

Czytając literalnie wg mnie wszczęcie = przekazanie

... i większość  uwaza tak jak Ty. Problem pojawia się w momencie kiedy przekażesz OoZ do UOPWE, zamiescisz OoZ w miejscu publicznie dostepnym w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej (formalnie postępowanie wsczęte), a OoZ nie zostanie opublikowane w DUUE (z doświadczenia wiem że takie przypadki sie zdarzają)  i co wtedy?!, np. z 42.1 (in fine)?  wink

3,796

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kaskaa napisał/a:

Nie ubliżając wykonawcą, ale oni czasem nie myślą przy wypełnianiu załączników do oferty

...i odwrotnie nie ubliżając zamawiajacym, ale oni czasem nie myślą przy opracowywaniu załączników do oferty smile

Apollo napisał/a:

Jeżeli wartość zamówienia jest powyżej progu i jest to usługa niepriorytetowa, to nie musisz żądać dokumentów, nawet wówczas, gdy dokonasz opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunku.

Mówimy o zasadach, a nie o wyjątkach wink

AnnaMaria napisał/a:

rozwiń się trochę smile

Cześć, postaram sie rozwinąć:

Pytanie brzmiało: "Od którego momentu mówi się o rozpoczęciu procedury przetargowej?"

Odpowiedź jest następująca:

Zgodnie a 40.1 zamawiający wszczyna postepowanie w trybie PN zmieszczając OoZ w miejscu publicznie dostepnym  w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej - nie jest zatem wszczecie postepowania nie nastepuje z chwila zamieszczenia OoZ w BZP ani z chwilą przekazanie do UOPWE. Przepis 40.6.1 mówi o tym kiedy zamawiajacy moze zamiescic ogłoszenie w miejscu publicznie dostepnym  w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej.

I tak uwazam, że:
- w postepowaniu pon. progów Z powinien  zamiescic OoZ w miejscu publicznie dostepnym  w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej w dniu zamieszczenia ogłoszenia BZP (data wszczecia postepowania),
- w postepowaniach pow. progów  Z powinien  zamiescic OoZ w miejscu publicznie dostepnym  w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej w dniu opublikowania ogłoszenia w DUUE (data wszczecia postepowania).

Jezeli w postepowaniach pow. progów  Z zamiesci OoZ w miejscu publicznie dostepnym  w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej w dniu przekazania ogłoszenia  do UOPWE, nie bedzie zle - aczkolwiek bardziej ryzykownie.

Podumowując:

Rozpoczecie procedury przetragowej pow. progów nastepuje:

1. od dnia przekazania ogłoszenia o zamówieniu Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich - nie polecam
2. od dnia publikacji ogłoszenia o zamówieniu w DUUE - polecam.

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Tzn muszę czy nie muszę?

Jezeli:
- postępowanie pow. progow i
- opisujesz warunek "sytuacji ekonomicznej i finansowej'

to musisz zadac dokumentu na powtoerdzenie warunku. Natomiast inna kwestia - jaki to bedzie dokument.

Z automatu - ex lege, z ustawy, musisz.