3,751

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

and1 napisał/a:

ale jeżeli już został taki to czy według Ciebie jest w porządku???

W porządku (aczkolwiek nie polecam), bo co zrobisz w sytuacji gdy wykonawca nie skreśli ani jednego (podlegam), ani drugiego (nie podlegam). Poza tym, żądanie od wykonawcy żeby złożył oświadczenie że podlega wykluczeniu - nie znajduje podstawy prawnej i jest, mówiąc delikatnie, zabawne. Natomiast: "oświadczam/y" i "podlegam/y" nie ma merytorycznie większego znaczenia - tylko z punktu poprawności językowej.

3,752

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

and1 napisał/a:

że nie podlegam/podlegamy*

Szczerze odradzam wybór/tekst jak wyżej. Pozostaw tylko: "nie podlegamy".

3,753

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

and1 napisał/a:

Ja uważam że w ośw. na podst art. 24 ust. 1 zawiera się ośw. z art. 24 ust. 1 pkt 2
2.i nie  ma potrzeby żądać dwóch odrębnych oświadczeń

1. Co do tego nie ma wątpliwości.
2. Jezeli poprzestajemy tylko na oświadczeniu z 24.1 to nie ma potrzeby żadać. Problem pojawia sie jeżeli żadamy dodatkowo KRS od osób prawnych - w takim przypadku zgodnie z zasadą równego traktowania należałoby zażądać od osoby fizycznej oswiadczenia z 24.1.2, przy czym tutaj uwazam, że gdyby osoba fizyczna nie złożyła takie oswiadczenia brak jest podstaw do jej wykluczenia.

lukas7 napisał/a:

1. wg mnie tak,
2. z kolei mam dalsze pytanie czy mogę przeprowadzić ewentualnie negocjacje z pożrednictwem np wideokonferencji np skypa?? jak myslicie??

1. wg mnie też
2. moim zdaniem może

karolk napisał/a:

1. Przecież w zamówieniach na usługi priorytetowe nie wolno stosować kryterium dotyczącego właściwości wykonawcy - art. 91 ust. 3 ustawy Pzp.
2. Jeżeli zamawiający zastosował takie kryterium oceny ofert, to moim zdaniem, postępowanie to podlega unieważnieniu na podstawie art. 93 ust.1 pkt 7 ustawy Pzp.

1. Cały czas piszemy o usługach nie!!!priorytetowych.
2. smile

Apollo napisał/a:

Przy założeniu, że doświadczenie innego podmiotu może być uwzględniane przy ocenie kryterium DOŚWIADCZENIA, to co w sytuacji jeżeli:

a) zamawiający zażądał do wykazu także referencji a wykonawca takowych nie załączył?
b) czy art. 26.3 będzie miał tutaj zastosowanie?
c) co w sytuacji, jeżeli wykonawca nie uzupełni oferty o referencje? Czy należy w takiej sytuacji ocenić (wypunktować) stan faktyczny ?

a) Kwestia odpowiedniego opisu sposobu dokonywania oceny ofert
b) Wprost - nie
c) Raczej nie dopuszczałbym możliwości uzupełniania. Kwestia odpowiedniego opisu sposobu dokonywania oceny ofert.

3,757

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

karolk napisał/a:

Czyli, że w nie każdym zamówieniu zamawiający może uczynić takie zastrzeżenie.

Jasne, przecież to wyraźnie wynika z 36.5.

3,758

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

art. 36 ust. 5

3,759

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Polecam lekturę wątku: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3505

3,760

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nawet wtedy.

3,761

(9 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

A ja prponuje: Nie dotyczy ? w zakresie warunku udziału w postępowaniu, o którym mowa w pkt. III.3.1 (...) ogłoszenia w celu ubiegania się o udzielenie zamówienia nie jest wymagane spełnianie przez wykonawców żadnych szczególnych wymogów.

novak napisał/a:

1. Dzięki, chodzi o to, że chcę zabezpieczenie i jest w siwz ale nie wpisalam w ogłoszeniu nie znajdując dla tej informacji miejsca smile ale widzę że sporo osób pisze tam gdzie wadium i gwarancje, stąd moje pytanie. Lepiej sprostuje.
2. Ale chyba terminu nie będę przesuwać, wczoraj ogłoszenie dopiero się ukazało - dzisiaj sprostowanie, chyba nie ma sensu i wymogu przesuwać termin?!

1. Jak chcesz - ja takiego obowiązku nie widzę.
2. Jeśli jednak chcesz - to nie ma sensu i wymogu przesuwać terminu.

3,763

(2 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

umig19 napisał/a:

Kiedy moge mu udostępnić oferty?

Już, teraz, natychmiast etc.

3,764

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Marcia28 napisał/a:

Czy pozycja w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia "Liczba otrzymanych ofert" uwzględnia też oferty złożone po terminie?

Nie uwględnia się.

and1 napisał/a:

czyli pzp należy traktować jako lex specialis w stosunku do kc..

Tak, ale w tym konkretnym przypadku bez dalszej części "derogat legi generali" smile

3,766

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mariolafr napisał/a:

członkowie zarzadau? prokutenci tez???

Z tych dwóch, to tylko ci pierwsi.

3,767

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Katiqq napisał/a:

Czajkowski w komentarzu (wyd.3) na str. 274 pisze, że nie można

Ciekawe dlaczego nie można smile

Marcel napisał/a:

lecz Wykonawca nie doczytuje i składa w pierwszym przesuniętym terminie tj. 31 marca.

... to jest przed 06.04. - jest ok. Z otwarciem oferty czekasz, a raczej powinienes był poczekac do 06.04.

kamil.grzeszczyk napisał/a:

I jakby mnie mógł ktoś oświecić jak jest z umowa konsorcjum oraz spółek cywilnych - czy można tego żądać na jakiejś podstawie?

Można przed zawarciem umowy - 23.4

Apollo napisał/a:

Czy w przypadku oceny kryterium DOŚWIADCZENIA, wykonawca może skorzystać z doświadczenia podmiotu trzeciego, tzn. wskazać wykaz usług zrealizowanych przez podmiot trzeci (przy założeniu, że podmiot trzeci będzie uczestniczył w realizacji zamówienia)?

Moim zdaniem jest to dopuszczalne - kwestia tylko odpowiedniego opisu sposobu dokonywania oceny ofert.

3,771

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

karolk napisał/a:

1. Jakość też nie może być kryterium subiektywnym . 2. W kryterium jakość też trzeba określić sposób oceny i do każdego sposobu przypisać odpowiednią ilość punktów.

1. Jakość - jako takie kryterium jest obiektywnie subiektywne, ponieważ nie jest "mierzalne".
2. No to jednak może być. Inna kwestia to sposób oceny oferty w tym kryterium.

Reasumując: Jakość jako kryterium oceny ofert (z def. subiektywne) jest dopuszczalne przez PZP, natomiast "sposób oceny ofert powinien być tak skonstruowany, aby zapewniał obiektywną ocenę złożonych ofert".

3,772

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

To może tak: Zapytam wprost, czy Twoim zdaniem karolk, JAKOŚĆ (kryterium subiektywne) może być kryterium oceny ofert?

3,773

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Utożsamiasz dwa pojęcia "kryterium wyboru/oceny oferty" od "sposobu oceny ofert". To, o czym piszesz wyżej odnosi się raczej do tego drugiedo terminu.

3,774

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

... bo ustawa dopuszcza takowe (nieobiektywne) - 91.2 to katalog otwarty, tytułem przykładu znajduje sie tam jako subiektywne kryterium oceny oferty "jakość".

3,775

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

.... http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4248&p=1