3,701

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przez ?odrębne przepisy?, o których mowa w art. 89 ust. 1 pkt 8 należy rozumiec przede wszystkim przepisy kodeksy cywilnego traktujace o czynnosciach prawnych (bodajże art. 56 i nast.) i o wadach oswiadczenia woli (art. 82 i nast.), które majace zastosowanie w postepowaniu o udzielenie zamówienia (art. 14).

3,702

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Justine napisał/a:

1. Kiedyś się powoływało na art. 24 ust. 2 pkt 3
2. a teraz na co?

Wykonawca powinien złożyć pełnomocnictwo pod rygorem odrzucenia jego oferty.

1. Ja się nie powoływałem.
2. Kiedyś i teraz - można tylko na 89.1.8

3,703

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie w tym przypadku - Panie karolk.

3,704

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Możesz.

Tendecje są takie: uznać.

kamil.grzeszczyk napisał/a:

ma to sens co piszesz.

To pytanie, czy twierdzenie? wink

3,707

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

patrycja_w napisał/a:

sporo zamawiających inaczej interpretuje ten przepis.

To nie nazywa się "interpretacja" tylko "nadinterpretacja" wink

3,708

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie

To de facto, odwołanie na ogłoszenie o zamówieniu/ SIWZ - na tym etapie, na którym Ty jestes, to juz dawno po terminie...182.2.2

3,710

(27 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Złożyć można, ale co do zasady powinno się zlożyć w dniu składania ofert - wówczas już znamy wszystkich wykonawców. Można rownież przy pierwszym kontakcie z wykonawcą/jego ofertą, jezeli w ww. dniu nie bylo mozliwosci złozenia.

... skoro: wartość poniżej progów, żaden wykonawca nie wykluczony, oferta żadnego wykonawcy nie odrzucona - to nie przysługuje (180.2).

3,712

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Mogą

kamil.grzeszczyk napisał/a:

A więc istnieje możliwość że jakiś wykonawca, który złożył ofertę akurat w części gdzie były łącznie 2 oferty, zdecyduje się wnieść odwołanie.

Zdecydować się może, ale nie ma do tego prawa. W opisanej przez Ciebie sytuacji wykonawcom nie przysługuje odwołanie - i staje się jasność smile

3,714

(27 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

ZP-11 w opisanej przez Ciebie sytucji nalezy podpisać w dniu składnia ofert.

3,715

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Konsekwencje:

Jeżeli uzupełni - big_smile
Jeżeli nie uzupełni, a Ty go nie wykluczysz/ odrzucisz jego oferte - smile
Jeżeli nie uzupełni, a Ty go wykluczysz/ odrzucisz jego oferte - naruszenie przepisów PZP, konsekwencje - odwołanie, być może naruszenie dyscypliny finansów publicznych.

3,716

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

DB25 napisał/a:

to już wiem.

Ala ja nie wiedziałem... Traktujesz to jak normalne zamówienie  z uwględnieniem przepisów ustawy o PPP.

3,717

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Wybór partnera prywatnego:

1. Jeżeli wynagrodzeniem partnera prywatnego jest prawo do pobierania pożytków z przedmiotu partnerstwa publiczno-prywatnego, albo przede wszystkim to prawo wraz z zapłatą sumy pieniężnej, wyboru partnera prywatnego dokonuje się stosując przepisy ustawy z dnia 9 stycznia 2009 r. o koncesjach na roboty budowlane lub usługi (Dz. U. Nr 19, poz. 101), z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy.
2. W przypadkach innych niż określone w ust. 1, wyboru partnera prywatnego dokonuje się stosując przepisy ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 223, poz. 1655 oraz z 2008 r. Nr 171, poz. 1058, Nr 220, poz. 1420 i Nr 227, poz. 1505), z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy.

Która z ww. opcji wchodzi w grę?

3,718

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli z umowy wynikać będzie reprezentacja - to uznać.

3,719

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

... takie jest moje zdanie i kilku kolegów z "branży".

3,720

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

AnnaMaria napisał/a:

w miejscu dla wpisania ceny brutto wpisał wartość netto, nie dokonał przemnożenia przez stawkę VAT.

Skąd wiesz, że to netto, a nie brutto?

3,721

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

jak wyżej

Marcel napisał/a:

czy przedłużenie terminu składania ofert musi być zawsze powiązane z modyfikacją SIWZ ?

Moim zdanie nie musi. Patrz wyżej.

justi1977 napisał/a:

Czy można najpierw przedłużyć termin składania ofert bo już  wiem, że zmiany jakie muszą nastąpić wymagają przesunięcia terminu, a jest to na dzień przed pierwotnym terminem składania, a następnego dnia zamieścić zmiany do SIWZ.

Możesz przedłużyć TSO przed zmianą treści SIWZ, z tym że jezeli w wyniku zmiany treści bedzie potrzeba przedłużenia TSO - to ponowne przedłużenie.

3,724

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Karolina napisał/a:

Najbardzie trafiona wydaje mi sie propozycja wezwania do uzupełnienia oferty.

Brak podstawy prawnej.

3,725

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Szkolenia grupujesz wg tematu szkoleń.