1

Temat: stawka netto

Witam,
po otwarciu ofert w jednej z nich Wykonawca popełnił następujący błąd:
na dwie części zamówienia podał końcową cenę brutto i to jest ok, na kolejne części w miejscu dla wpisania ceny brutto wpisał wartość netto, nie dokonał przemnożenia przez stawkę VAT. Czy jako zamawiający mogę poprawić te dwie części, czy w Vat jest to niedopuszczalne. Wartość oferty zmieni się o tą stawkę, ale oferta nadal będzie najkorzystniejsza.
Może coś poradzicie.
Pozdrawiam

2

Odp: stawka netto

AnnaMaria napisał/a:

w miejscu dla wpisania ceny brutto wpisał wartość netto, nie dokonał przemnożenia przez stawkę VAT.

Skąd wiesz, że to netto, a nie brutto?

3

Odp: stawka netto

W formularzu przy cenie jednostkowej napisał netto. Formularz wyglądał tak:
697 lokali mieszkalnych x ..... zł za przegląd 1 lokalu (stawka ryczałtowa) = .....
118 lokali użytkowych x ......zł za przegląd 1 lokalu (stawka ryczałtowa) = ....
cena (wartość brutto):..........
słownie......
w tym podatek vat (stawka22%)
zarówno w formularzu jak i w SIWZ napisane było aby podać stawkę brutto za lokal.
Wykonawca wypisując formularz przy cenie za lokal wpisał wartość X  a potem po znaku = wpisał przemnożoną stawkę przez ilość lokali i dopisał "netto". Końcową cenę (wartość brutto) i słownie podał prawidłowo.
Tak było dla dwóch części.
Pozostałe dwie części zrobił podobnie ale w pozycji cena (wartość brutto) i słownie wpisał sumę dwóch wartości netto. Mam nadzieję, że jasno napisałam smile