Trudny orzech do zgryzienia - sama jestes sobie winna, trzeba było okreslic termin wykonania zamowienia: w dniach/ miesiacach od daty zawarcia umowy. Wtedy termin pozostałby nie zmieniony.

Zdania beda podzielone:
1) Wg częsci zmiana terminu bedzie zmianą ale nie istotną - bedziesz mogla zastosowac WR.
2) Nastepna część będzie uważała, że zmiana terminu nie będzie zmianą  warunków udziału w postępwoaniu (tak, np. P. Czajkowski w kometarzu do PZP, wiem ze słyszenia - nie widziałem, nie czytałem) - bedziesz mogla zastosowac WR.
3) Ja natomiast uważam, że zmiana TERMINU WYKONANIA ZAMÓWIENIA to, co do zasady, istotna zmiana. Termin wykonania zamowienia stanowi często bowiem kryterium oceny ofert. Zamieszczenie w SIWZ, czy też w ogłoszeniu informacji o terminie wykonania zamówienia jest obowiązkiem zamawiającego. Uchybienie terminowi wykonania zamówienia powoduje konieczność zapłaty kar przez wykonawcę - wobec czego nie bedziesz mogla zastosowac WR. Wg mojego poglądu zmiana warunków nastąpiła już w 2 przetargu - termin wykonania zamówienia uległ faktycznie skróceniu.

3,327

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Brak ponumerowanych stron  niczym nie skutkuje.

... a właśnie że skutkuje - brakiem ponumerowanych stron wink

3,328

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

justi1977 napisał/a:

to mogę go wezwać do uzupełnienia błędnie złożonego dokumentu 26 ust. 3?

Nie tylko możesz - musisz.

3,329

(6 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

jazz napisał/a:

Czy muszę ją podać czy po prorostu odpowiedzieć że będzie podana bezpośrednio przed otworciem ofert na podstawie art. 86.3?

Wybór należy do Ciebie - jeśli zdecydujesz sie podawać, to wszystkim wykonawcom na równych zasadach.

3,330

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Co do zasady NIE. Jednakże w niektórych przypadkach wykonawca musi to zrobić, chcąc potwierdzić spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

3,331

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

marekf83 napisał/a:

Znalazłem wyrok KIO, mówiący że nie wink

No to masz już wszytsko co Ci jest potrzebne - w razie kontroli.

3,332

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Co do zasady NIE. Jednakże w niektórych przypadkach wykonawca musi to zrobić, chcąc potwierdzić spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

jurand napisał/a:

Czy ktoś zechciałby podjąć temat???

... a co tu podejmować, sam wiesz jak jest:

jurand napisał/a:

bo wyobrażając sobie że w wyniku jednego przetargu dochodzi do zawarcia umowy zlecenia z wykonawcą X, a w następnym znowu wygrywa wykonawca X to przecież czytając literalnie treść pkt. 3 zp-11 kierownik musiałby się wyłączyć. I takie rozważania mogą doprowadzić do absurdu

3,334

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

novak napisał/a:

Nie widzę związku. Bardziej zastanawia mnie 91.5 sformułowanie że nie można dokonać wyboru oferty najorzystniejszej, a zgodnie z art. 2 najkorzystniejsza oferta to ta która ma najniższą cenę ( w tym przypadku ). Ewentualnie dlatego te dwie oferty o tej samej cenie 70 tys. nie powinny byc brane pod uwagę, tylko te z kwotą 50 tys. ale pewna nie jestem...

No właśnie dlatego, ja jestem pewien że tylko te z kwotą 50 tys.

Apollo napisał/a:

Miras, możesz napisać co konkretnie rozśmieszyło Cię w mojej wypowiedzi?

No, ten tekst o "istnej herezji" - rozbawił mnie do łez big_smile Karolk pełna powaga, a Ty z takim tekstem...

3,336

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

.... chodzi oczywiście o 91.6, 44 to numer strony ustawy wink Wiesz późno było...

AnnaMaria napisał/a:

a skąd wiesz, o drugim adresie?

jazz napisał: "wykonawca  podał inny adres na ofercie (i taki jest na wszystkich drukach ZP, ogłoszeniu o wyborze oferty) a inny do umowy?"

... no to chyba od wykonawcy smile

jazz napisał/a:

Witam,
co zrobić jeśli wykonawca  podał inny adres na ofercie (i taki jest na wszystkich drukach ZP, ogłoszeniu o wyborze oferty) a inny do umowy?

Nic - trzeba być naprawdę biegłym w prawie, żeby cokolwiek kontestować w temacie jak wyżej. Większość prawników jakich znam myli się pojęcia "siedziby", "miejsca zamieszkania", "adresu do doręczeń" oraz "adresu, pod którym jest wykonywana działalność gospodarcza" utożsamiając je często ze sobą lub nadając im odrębne znaczenie.

Podzielam stanowisko karolk.

justynka2252 napisał/a:

1. CZY OD TEJ KWOTY MAM ODJĄĆ 22 % VATU I DOPIERO PRZELICZYĆ NA EURO. WTEDY NIE PRZEKRACZAM PROGU 14.000 EURO.
2. CZY W TYM PRZYPADKU  WYSTARCZY, ŻE BĘDĘ KORZYSTAŁA Z REGULAMINU WEWNETRZNEGO JEDNOSTKI CZY USZĘ STOSOWAĆ  USTAWĘ ZAMÓWIEŃ?

Co do zasady:

1. Jezeli ta kwota zawiera podatek VAT, to tak odejmujesz od niej 22%, a następnie dzielisz na 3,839.
2. Jezeli poniżej 14000 euro - to nie musisz stosowac PZP.

Studium przypadku:

W Twojej sytuacji, każde z tych zamówień:

1. KURS PRAWA JAZDY- 12.820,00
2. KURSY ZAWODOWE- 21.000,00
3. KURSY INFORMATYCZNE- 20.130,00
4. TRENING WIZAŻU- 7.000

- potraktowałby oddzielnie. Wartość każdego z nich nie przekracza 14000 euro. Znak zapytania do 2.

... czas najwyższy. Dobranoc.

3,342

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Tak myślę...

Z tym też można polemizować. Polecam ciekawy artykuł: http://www.izp.pl/?doc=67

Marcel napisał/a:

jeżeli nie potwierdzi a wydruk jest ok!, uważam za doręczony i tyle.

ja również

3,344

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

and1 napisał/a:

ok ok smile czyli na etapie badania ofert tylko pełnomocnictwo?

tak

karolk napisał/a:

1. MIRAS - Oczywiście zdaję sobie w pełni sprawę, że są na tym forum ludzie, którzy uważają się za najmądrzejszych i że tylko oni mają receptę na wygłaszanie jedynie słusznych i prawidłowych opinii.
2.  Ja uważam, że  jak jest jakiś problem to należy poszukiwać wszelkich dróg do jego rozwiązania.  Lata pracy  w administracji publicznej nauczyły mnie wiele, w tym umiejętności słuchania i szanowania wszystkich, nawet tych którzy mają odmiennie często skrajnie odmiennie zdanie w określonej sprawie.

1. Nie wiem kogo masz na myśli, jeśli mnie - to be zkomentarza. Natomiast jeżeli mówisz o Apollo - to On należy bardziej do poszukiwaczy odpowiedzi na pytania (o czym świadczy jego obszerna działalność również na innych forach) niż do mędrców , kórzy pozjadali wszystkie rozumy - dlatego zaskoczyła mnie jego wypowiedź i rozśmieszyła  zarazem.
2. Za to Wielkki Szacunek.

3,346

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

justi1977 poruszyłaś temat rzekę...

W największym skrócie: Jeśli myślisz o odrzuceniu to musisz być uzbrojona w mocne argumenty - najlepiej w opinię Urzędu Statystycznego. Jeśli masz wątpliwości to zwróć sie do wykonawców o wyjaśnienia - może dostarczą Ci odpowiednie dokumenty na potwierdzenie słuszności zastsowanej przez nich stawek - jak sama napisałaś:  "Wykonawca powinien wiedzieć jaki płaci podatek, ja nie jestem specem od VATU".

3,347

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... dobrej nocy - bez koszmarów o ZP.

3,348

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. Wykluczenie wykonawcy, odrzucenie/uznanie z odrzuconą ofertę, unieważnienie - stawiam na 93.1.7.
2. Unieważnienie - stawiam na 93.1.7.

O powyższym można podyskutować - w kontekście czasookresu postępowania wink Na pewno wiesz o czym mówie - stąd to Twoje pytanie wink

Apollo napisał/a:

ale to co piszesz to istna herezja.

Karolk - trza Ci było??? wink He, he... Na takie tematy nie pogadasz na forum - za skomplikowana materia i za obszerna.

3,350

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

1. A to dlaczego, co jeżeli ten Wykonawca który dał 70 tys złoży niższą cenę?,
2. a ten co dał 50 tys złoży znacznie wyższą?

1. To zapytajmy również tego co dał 80 tys., 90 tys. itd. może złożą ofertę z  niższą cenę smile
2.  ... 44.6 Pzp  smile