3,301

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Amadeuss napisał/a:

z pośród 6 ofert tylko jedna nie daje takiej gwarancji - napisali 36 miesięcy

Jeszcze jedno pytanie: czy z innych dokumentów/ oświadczeń wykonawcy może wynikać, iż ten wykonawcy udziela minimalnej gwarancji?

3,302

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Amadeuss napisał/a:

tak wadium 10 000,00

... no to motyw już znam. Nie zawracaj sobie głowy obmiarem. Oferta do odrzucenia - jej treść nie odpowiada treści SIWZ w zakresie dotyczącym wymagań odnośnie długości gwarancji.

3,303

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

lzmiuw napisał/a:

co będzie później to dalsza sprawa.

dokładanie, patrz: odpowiednie przepisy KC

3,304

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Amadeuss napisał/a:

No a co z faktem, że oferent dowiedział sie od osób "postronnych" (nie wiem w jaki sposób) o podstawie do odrzucenia oferty i dzisiaj rano przyniósł pismo wyjaśniające że jest to "oczywista pomyłka pisarska"?

... bądźmy poważni - a gdyby "gwarancja" była jednym z kryterium oceny? A co z ceną też napisał że jest to  "oczywista pomyłka pisarska" i powinna być niższa niż od dotychczasowej najniższej. Zastawiam sie jakie są powody działania tego wykonawcy, wadium było wymagane?

3,305

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

A czy coś to zmieni, czy gdyby w ofercie napisał że zatrudni podwykonawcę to jego oferta nie zostałby wybrana ?!? Jeżeli przedmiotem zamówienia są roboty budowlane to zastosowanie znajduje przepis art. 647 par. 2 Kodeksu cywilnego, w myśl którego wykonawca jest zobligowany do uzyskania zgody zamawiającego na powierzenie wykonania części robót podwykonawcy.

3,306

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak - jej z treść nie odpowiada treści SIWZ w zakresie dotyczącym wymagań odnośnie długości gwarancji.

3,307

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Amadeuss napisał/a:

niby jest to tak jasno napisane ale możliwości interpretacji jest wiele ....

...więc trzymaj się tego co niby jest jasno napisane i nie zawracja sobie głowy interpretacjami.

ricardo21 napisał/a:

1. Dzięki za szybką odpowiedź ale czy na pewno tak jest jeżeli pieniądze przeznaczone na jedno i drugie zadanie są z paragrafu remontowego a nie na inwestycje?
2. Na jakie zapisy ustawy się powołać?

1. To nie ma znacznia.
2. To moze inaczej - na jakie powołuje sie szef.

Śmiało możesz robić kolejnwe zamówienie i kolejne...

3,309

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Madzialenka napisał/a:

i chciałam jeszcze zaznaczyć, że w tym momencie zmieni się cena oferty, ponieważ zmieni się całkowita cena brutto. Czy to będzie ok?

Będzie - patrz: 87.2.2 (in fine) PZP

3,310

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W tym przypadku można posiłkować się uchylonym już art. 88, według którego:

Art. 88. 1. Zamawiający poprawia omyłki rachunkowe w obliczeniu ceny w następujący sposób:
1) w przypadku mnożenia cen jednostkowych i liczby jednostek miar:
a)jeżeli obliczona cena nie odpowiada iloczynowi ceny jednostkowej oraz liczby jednostek miar, przyjmuje się, że prawidłowo podano liczbę jednostek miar oraz cenę jednostkową, (...)

3,311

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dla mnie oczywista omyłka rachunkowa to iloczyn tego działania, a nie jego poszczególne  czynniki (w tym Twój mnożnik).  Może inne propozycje?

3,312

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

...to przyjmnij za oczywistą oczywistość, ze: 447,63 x 102,50 = 45.882,08. Zostaw mnożnik w spokoju wink

3,313

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Madzialenka napisał/a:

mnożnik to ilość MWh

...a ich wartość wynika z innych dokumentów?

mania - jesli nie dokonałaś zastrzeżenia, to dlaczego z uporem mania(ka) czepiłaś się tej oferty. Zostaw ją w spokoju.

3,315

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Madzialenka napisał/a:

Wydaje mi się że powinno być mnożnik 102,05

... a dlaczego "mnożnik", może mnożnik (cokolwiek on oznacza) jest ok. tylko cena brutto jest źle wyliczona?!?

3,316

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

novak napisał/a:

Nie mogę się powstrzymać... pierwsze zdanie mnie rozwaliło!

Czepiasz się wink

3,317

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

No co ja Ci poradzę, że PZP nie daje Ci takiej możliwości?!? Jeżeli przedmiotem zamówienia są roboty budowlane to zastosowanie znajduje przepis art. 647 par. 2 Kodeksu cywilnego, w myśl którego wykonawca jest zobligowany do uzyskania zgody zamawiającego na powierzenie wykonania części robót podwykonawcy. Przepis ten potwierdza fakt, iż wskazanie z nazwy podwykonawców następuje na etapie realizacji inwestycji, a nie w momencie zawierania umowy w sprawie udzielenia zamówienia publicznego, a tym bardziej nie na etapie składania ofert (por. 36.4 PZP).

dokonałaś  zastrzeżenia z 36.5 (in fine)?

3,319

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

umig19 napisał/a:

1. W. przedstawia referencje podmiotu trzeciego w celu wykazania spełniania warunków udziału w postepowaniu. Rozumiem że powinien wskazać w ofercie nazwę tego podmiotu jako podwykonawcy?
2. Dodatkowo inny W. polega na doświadczeniu tego samego podmiotu trzeciego. czy taka sytuacja jest dopuszczalna - dwóch W. powołuje się na doświadczenie tego samego podmiotu?

1. Nie - nazwa podwykonawcy wynikać będzie pośrednio z zobowiązania podmiotu trzeciego.
2. Jest w porzadku. Tylko jeden wykonawca wygra i dlatego jednego podwykonawca bedzie pracowac.

3,320

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

kizia napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Co do zasady NIE. Jednakże w niektórych przypadkach wykonawca musi to zrobić, chcąc potwierdzić spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

Wykonawca zwrócił się do minie z zapytaniem o SIWZ i zwrócił się  o wykreślenie z formularza ofertowego taki zapis jak nazwa podwykonawcy jednocześnie napisał, że w ten sposób łamie przepis PZP

W tym konktekście - ma rację. Możesz wykreślić.

3. Zp-2, Zp-11 i Zp-21 (jezeli kryetria były opisane wzorami)
4. TAK.

Jak wyżej.

1. Niezwłocznie po wyborze, jesli wybor dzisiaj - moze byc dzisiaj.
2. Po zawarciu umowy.
3. Postepowanie pow. czy pon. progów?
4. Pytanie jak wyżej.
5. Nie - może być dzisiaj.

3,324

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak. Jeśli nie wybierzesz - to też możesz spróbować zmienić to zamieszczone.

zapyt napisał/a:

Zwracaliśmy mu na to uwagę, ale on mówił że to jest ok. Dookoła jest pełno betonów mało zieleni. Potrzenbe było szybkie uzyskanie pozwolenia na budowę i tak poszło.

Sam/a wiesz, że nie spełnia to przesłanki nieprzewidywalności konieczności wykonania dodatkowych robót.

zapyt napisał/a:

Teraz wykonawca, który realizuje roboty jak i również Pan projektant i zamawiający uważają, że zasadnym a nawet koniecznym jest wykonanie deszczówki bo wszystko będzie zalane podczas deszczu.

To ci projektant dowcipniś...