Tutaj nie ma co wyjaśniać - 8 to nie 7.
3,251 2010-05-27 09:51:58
Odp: Czy wzywacie? (4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
3,252 2010-05-27 08:28:30
Odp: łaczenie dostawy z usługą (7 odpowiedzi, napisanych Inne)
Co najwyżej wychodzi mało praktycznie albo wcale.
... no właśnie dlatego że łączeniem możemy naruszyć zasadę uczciwej konkurencji ![]()
3,253 2010-05-27 08:16:30
Odp: omyłki w odrzuconej ofercie (3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
jeśli masz podstawę do odrzucenia to chyba nie ma już po co porawiać ....
... a jeśli nie masz to popraw - może będziesz miała np. 89.1.7 Pzp ![]()
3,254 2010-05-27 08:14:04
Odp: łaczenie dostawy z usługą (7 odpowiedzi, napisanych Inne)
Łączyć to zawsze można
No, no - nie zawsze
a w omawianym przypadku łączenie jest trochę kuriozalne ![]()
3,255 2010-05-27 08:12:03
Odp: unieważnienie postepowania (14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Czy unieważniając postepowanie przetargowe z powodu braku środków w budżecie (brakuje ok 100 000 zł) po jego uniewaznieniu powinnam odczekać jakis czas zanim ogłoszę następne?
... a mania dalej z uporem mania(ka) drąży temat ![]()
3,256 2010-05-27 08:08:03
Odp: CPV (4 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Może też być: 79342200-5
3,257 2010-05-27 05:42:48
Odp: zawiadomienie (14 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
... dzień się super zaczyna - dzięki ![]()
3,258 2010-05-27 05:41:45
Odp: art. 26 ust. 2b - poleganie na doświadczeniu (31 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
MIRAS napisał/a:Nie koniecznie w ofercie musi wykazywać - natomiast de facto ten podmiot będzie musiał posiadać status podwykonawcy w trakcie realizacji zamówienia.
To może wpisać go jako podwykonawcę w umowie na roboty budowlane?
Jeżeli przedmiotem zamówienia są roboty budowlane to zastosowanie znajduje przepis art. 647 par. 2 Kodeksu cywilnego, w myśl którego wykonawca jest zobligowany do uzyskania zgody zamawiającego na powierzenie wykonania części robót podwykonawcy. Przepis ten potwierdza fakt, iż wskazanie z nazwy podwykonawców następuje na etapie realizacji inwestycji, a nie w momencie zawierania umowy w sprawie udzielenia zamówienia publicznego, a tym bardziej nie na etapie składania ofert (por. 36.4 PZP
3,259 2010-05-27 05:39:30
Odp: Zgodność zapisów ogłoszenia i SIWZ (12 odpowiedzi, napisanych SWZ)
... czyli macie więcej niż wymagaliście. Nie widze podstaw do wykluczenia, nie widze podstaw do unieważnienia. Mieliście wielkie szczęście że wszyscy wykonawcy potwierdzili spełnianie warunków udziału w postępowaniu. Zastrzegam że powyższe to tylko moja opinia. Może ktoś coś jeszcze w tym temacie?
3,260 2010-05-26 09:41:56
Odp: Zgodność zapisów ogłoszenia i SIWZ (12 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Tak na szybko:
rozumiem że to co jest w ogłoszeniu to było zgodne z intencja zamawiającego. Jeżeli tak - to moim zdaniem jest ok. Natomiast nie macie podstaw do wykluczenia kogolwiek z tego powodu. Gdyby któryś nie spełnił tego warunku - to postepowanie do unieważnienia.
3,261 2010-05-26 09:12:27
Odp: art. 26 ust. 2b - poleganie na doświadczeniu (31 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Czy w związku z powyższym wykonawca w swojej ofercie musi wykazać że zamówienie będzie wykonywał z pomocą podwykonawców tj. z pomocą firmy na którą są wystawione referencje i która dała wykonawcy zobowiązanie?
Nie koniecznie w ofercie musi wykazywać - natomiast de facto ten podmiot będzie musiał posiadać status podwykonawcy w trakcie realizacji zamówienia.
3,262 2010-05-26 09:09:42
Odp: Zgodność zapisów ogłoszenia i SIWZ (12 odpowiedzi, napisanych SWZ)
... no to taki drobny szczegół
a jaK tam wykonawcy - spełnili warunek z ogłoszenia?
3,263 2010-05-26 09:02:31
Odp: Zgodność zapisów ogłoszenia i SIWZ (12 odpowiedzi, napisanych SWZ)
No to 38.4 pzp
3,264 2010-05-26 08:51:38
Odp: Zgodność zapisów ogłoszenia i SIWZ (12 odpowiedzi, napisanych SWZ)
czy mam szansę uratowania postepowania czy mam kłaść?
Masz szansę
Postępowanie powyżej, czy poniżej progów?
3,265 2010-05-26 07:43:44
Odp: Zawiadomienie (20 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
... no dobra sam sobie odpowiem...
to należy podać konkretną datę, a nawet godzinę.
3,266 2010-05-26 07:41:31
Odp: 1 grosz (2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
może
3,267 2010-05-26 07:40:22
Odp: Brak wyjaśnień (7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Oferta jest odpowiedzią wykonawcy na zapotrzebowanie zamawiającego w przedmiocie umowy. Najważniejszym wymogiem wobec wykonawcy w zakresie dotyczącym treści oferty jest to, by oferta była sformułowana w sposób jednoznaczny ? wykluczający dowolność interpretacyjną i na tyle wyczerpujący, by dawała odpowiedź na wszystkie wymagania w zakresie przedmiotu zamówienia, jakie stawia zamawiający ? przepis art. 82 ust. 3 ustawy stanowi, że treść oferty oferty musi odpowiadać treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Zatem dobrze zrobiłeś, że zwróciłeś się do wykonawcy o złożenie wyjaśnień - ponieważ z oferty nie wynika jednoznacznie że wykonawca nie spełnia Twoich wymagań, jak również nie wynika z niej jednoznacznie że spełnia. Jeżeli dodatkowo masz pewność, że odległość ośrodka kolonijnego od morza wynosi 2 km - to, konkluzja, oferta do odrzucenia.
3,268 2010-05-26 06:26:35
Odp: Zawiadomienie (20 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Działając na podstawie art. 92 ust. 1 pkt. 4) Prawo zamówień publicznych Zamawiający informuje, że podpisanie umowy z wyłonionym wykonawcą możliwe będzie po upływie
10 lub 5 dni od dnia przesłania niniejszego zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty.
... a co jeśli będzie można zawrzeć umowę tego samego dnia co dzień przesłania zawiadomienia?
3,269 2010-05-25 19:35:15
Odp: Zamieszczenie SIWZ w przetargu unijnym (14 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Bez obaw alex w przypadku, o którym mówi tonek tabela "Wskaźniki procentowe do obliczenia wartości korekty finansowej za naruszenia przy udzielaniu zamówień publicznych, współfinansowanych ze środków funduszy UE" - nie przewiduje wymierzenia korekt finansowych za naruszenie 42.1. Podobnie metoda dyferencyjna, moim zdaniem, nie będzie miała tutaj zastosowania.
3,270 2010-05-25 19:17:45
Odp: ogłoszenie po unieważnieniu (2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
i teraz czy moge ogłosić w BZP i zastosować procedure ponizej progów
Jak najbardziej.
3,271 2010-05-25 19:16:33
Odp: forma pisemna czy fax (7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5446
3,272 2010-05-25 12:07:24
Odp: OGLOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA. (1 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Mam pytanie co wpisać czy będzie dobrze jeżeli :
1. oferta z najnizsżą ceną ...... ( chce wpisać cenę na podstawie wartości szacunkowej powiększonej o vat, poniewaz nie jestem wstanie okreslić ile posilków zamówię . Przedmiot zamówienia dotyczy posiłków dla dzieci " usługi niepriorytetowe", których stan sie zmienia ciągle.
2. Co mam wpisać "Oferta z najwyżsżą ceną skoro negocjuję z jednym wykonawcą ajentem stołówki
Cena oferty wybranej:
Wpisujesz wartość umowy na dzień jej zawarcia. W przypadku cen jednostkowych należy przemnożyć cenę jednostkową przez zakładaną ilość lub zakres zamówienia. Załóżmy że jest to 100.000,00.
1. Oferta z najniższą ceną: 100.000,00
2. Oferta z najwyższą ceną: 100.000,00
3,273 2010-05-25 11:18:33
Odp: sposób porozumiewania się z Wykonawcą (20 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Czy jesli zatem napiszę w SIWZ ,że "dopuszczam przekazywanie oświadczeń ,zawiadomień etc faksem , z zastrzeżeniem,ze dla dokumentów o jakich mowa w art.25 .1 obowiązuje forma pisemna" -będzie dobrze ?
Lepiej się odnieść do konkretnego punktu SIWZ (wykaz oświadczeń lub dokumentów...), a nie do ustawy - poza tym ok.
3,274 2010-05-25 10:20:01
Odp: Omyłka (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Nie dokonał właściwego zsumowania ceny netto i kwoty podatku VAT.
Omyłka rachunkowa.
3,275 2010-05-25 10:05:42
Odp: sposób porozumiewania się z Wykonawcą (20 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Owszem,tylko,że ustawodawca w art 27.1 mówiąc np. o oświadczeniach nie poczynił zastrzeżenia,ze nie dotyczy to np. oświadczeń o których mowa w art 25.1
... zatem Ty musisz to uczynić w SIWZ.


