Przede wszystkim: 8, 96.3
3,201 2010-05-31 05:42:35
Odp: Tajemnica przedsiębiorstwa (15 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
3,202 2010-05-31 05:39:44
Odp: OGŁOSZENIE O pomoc Do Mirias (37 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
1. Ruszajac co kolwiek w czerwcu to trochę późno tym bardziej, 2. że od czerwca do grudnia wartość umowy zawartej w okreslonym trybie nie przekroczy 14 tyś euro bo nie może już.
1. Lepiej późnio niż wcale.
2. To nie ma znaczenia. Odpowiadasz tylko za część od 01.07 - 31.12 i w twoim interesie jest zrobienia na ten okres postepowania (bedziesz kryta). To ze ktos zawalił na początku roku nie zwalnia Ciebe z tego zeby brnąć w to dalej.
3,203 2010-05-31 05:36:07
Odp: OGŁOSZENIE O pomoc Do Mirias (37 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
1. Teraz sama zgłupiałam, bo wartość od VII -XII netto umowy i wyszacowanego zamówienia nie przekracza 14 tyś euro . 2. Czy wogóle w tej sytuacji należy wysyłać takie ogłoszenie ?. 3. Czy ty może spotkałeś takie ogłoszenie?. 4. Nie mniej na dziś podjęlam czynności z WR. Wysłałam zaproszenie, przeprowadzę negocjacje i zostanie zawarta umowa. 5. Jak myslisz czy powinnam zrobić protokoły?
1. No i co z tego - z tego co pisałaś, ta część nie przekracza ale w całym roku owszem.
2. Tak.
3. Oczywiście to nic nadzwyczajnego.
4. No i dobrze.
5. Tak.
3,204 2010-05-29 08:54:24
Odp: OGŁOSZENIE O pomoc Do Mirias (37 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
eryka - za okres od 01.01. -30.06 - nie odpowiadasz. Zastałaś taki stan faktyczny jaki zastałaś. Doradzam Ci zrobienie WR na zasadach jak pisałaś wyżej, albo jeszcze lepiej ZoC, a njalepiej PN, pomimo że wartość umowy do 31.12 nie przekroczy 14000. Nie bedziesz miala zarzuty że nic z tym nie robilaś. Z ogłoszeniem o udzieleniu - tak jak pisałem wyżej. Jezeli juz wysałaś zaproszenie z WR, to doprowadz postepowanie do konca łącznie z ogłoszeniem!!!
3,205 2010-05-29 08:47:33
Odp: zmiana na UOPWE (10 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Zamieść ogłoszenie SF-14, tak samo jak zamieszczasz ogłoszenie SF-02.
3,206 2010-05-28 12:27:52
Odp: Pełnomocnictwo (10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
no no kurde kiedyś cię zatrudnię
Trzymam Cię za słowo ![]()
3,207 2010-05-28 12:26:41
Odp: Podwykonawca (33 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
... bez wątpienia - tyle telefonów ![]()
3,208 2010-05-28 12:25:29
Odp: uzupełnienie zaświadczenia z ZUS (21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
a jeszcze bym była wdzieczna czy tu ma zastosowanie KC.
Śmiem twierdzić że tak:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5485
3,209 2010-05-28 12:18:24
Odp: uzupełnienie zaświadczenia z ZUS (21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
JAk sie cieszę! ile roboty mniej
... a ja myślałem że masz zakusy do wy.....nia wykonawcy ![]()
3,210 2010-05-28 12:17:04
Odp: Zmiana podmiotu trzeciego w ofercie (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Czy taka zmiana jest dopuszczalna?
Dopuszczalna.
3,211 2010-05-28 12:14:54
Odp: Konsorcjum (10 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
moim rowniez. pelnomocnikiem moze byc osoba trzecia.
Zgadza się może, ale czy może/musi to być: fizycznie człowiek, czy firma jako taka?
3,212 2010-05-28 11:59:22
Odp: Podwykonawca (33 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Możesz wyśrubować, oniżyć, całkiem usunąć albo wprowdzić zupełnie nowy. Ale żeby nie było tak fajnie to art. 38.4 mówi; "w uzasadninych przypadkach".
3,213 2010-05-28 11:54:44
Odp: Czy jeszcze ważne (6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Tak. Art. 112. KC (zdanie pierwsze): Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było - w ostatnim dniu tego miesiąca.
3,214 2010-05-28 11:52:40
Odp: uzupełnienie zaświadczenia z ZUS (21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
a KRS? złozony do podstęowania na dzień otwarcia 26.05, wystawiony z data 26.11.2009 wzywać do złożenia nowego czy wykluczyć bez wzywania?
Ani jedno, ani drugie - jest ok.
Termin oznaczony w miesiącach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu.
3,215 2010-05-28 10:21:52
Odp: łaczenie dostawy z usługą (7 odpowiedzi, napisanych Inne)
i co własnie z zasadą uczciwej konkurencji , mozna narazić się na protest.?
... nie ponieważ protestów już nie ma, można natomiast na odwołanie - ale wątpie, ponieważ to trochę kosztuje, a materia jest bardzo niejednoznaczna (ocenna).
3,216 2010-05-28 10:05:51
Odp: kryteria oceny ofert (10 odpowiedzi, napisanych SWZ)
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5479
3,217 2010-05-28 10:04:44
Odp: Kryteria oceny ofert (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Nie. W praktyce wypaczyło by to kryteria oceny ofert.
3,218 2010-05-28 09:58:51
Odp: OGŁOSZENIE O pomoc Do Mirias (37 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
1. Umowa od lipca do grudnia zostanie podpisana bo musi byc jedzenie.
2. Teraz wysłałam zaproszenie do negocjacji z WR do ajenta
1. No tak, człowiek jeść musi... ![]()
2. A musi być do tego ajenta?
3,219 2010-05-28 09:45:22
Odp: Kryteria oceny ofert (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
1. 93.1.4
2. Kryteria oceny ofert co do zasady (są wyjątki - w zlezności od tego co jest przedmiotem zamówienia) nie mogą dotyczyć właściwości podmiotowej wykonawcy.
3,220 2010-05-28 09:41:49
Odp: Podwykonawca (33 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Może być, albo tak (kwestia gustu):
Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie (konsorcjum, spółka cywilna) muszą wykazać, że ww. warunek udziału w postępowaniu ? spełniają osobno (spełnia kazdy z wykonawcow samodzielnie) lub/i łącznie wszyscy wykonawcy wchodzących w skład konsorcjum lub spółki cywilnej.
3,221 2010-05-28 09:35:33
Odp: Kryteria oceny ofert (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Odpowiadając na pytanie, nie komentując kryteriów, to postępowanie będzie do unieważnienia.
3,222 2010-05-28 09:11:25
Odp: OGŁOSZENIE O pomoc Do Mirias (37 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Podsumujmy:
1. Na formu trudno ustalić czy dokonałaś podziału zamówienia celem objeścia przepisów ustawy, czy nie. Być może nie i wtedy czego nie zrobisz/ co zrobisz to bedzie i tak ok.
2. Jezeli nie podzieliłaś to nie muisz nic robic - dokonujez nowego szacunku i jezeli wartośc nie przekracza 14 000 to nie stosujesz ustawy.
3. Jezeli podzieliłaś - to musztarda po obiedzie, nic sie nie da zrobić co do tej pierwszej częsci, nastomiast jezeli chodzi o drugą to przesłanka do zastosowania WR mocno naciągana, ale lepiej zrobić coś niż nic, chyba że jeszcze nie jest podpisana umowa.
3,223 2010-05-28 08:56:56
Odp: Podwykonawca (33 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Zapomniałam dodac że jest jeszcze taki zapis
... który wrowadza jeszcze większy zamęt ![]()
3,224 2010-05-28 08:55:52
Odp: Podwykonawca (33 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Przetarg do kwot UE ale środki UE o ile dni przedł. termin na skaładanie ofert?
Moja propozycja: ponieważ zmiana jest istotna to 14 dni od daty dokonania zmiany, czyli jezeli dzisiaj zmiana to TSO na 11.06.
3,225 2010-05-28 08:29:29
Odp: OGŁOSZENIE O pomoc Do Mirias (37 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Czyli rozumię,że jeżeli umowa od lipca do grudnia nie przekroczy 14 tyś euro nie stosuje PZP. Ale czy ktoś nie zarzuci mi ,że dziele zamówienie?
To zależy, czy poprzednie zamówienie oszacowałaś z należytą starannością. Czy wówczas nie podzieliłaś - na dwie częsci, np. jedną do 30.06. wartość 10.000 euro, i na drugą do 30.12. na 6.000 euro.


