3,176

(41 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

joanna99 napisał/a:

Robimy to bez względu na formę takiego dokumentu, tzn. bez względu, czy była ona sporządzona wegłu wzoru/tabeli zawartej w SIWZ przez zamawiającego, czy samodzielnie przez wykonawcę?

Tak, nie jest ważna forma tylko cel dokumenty.

3,177

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

W przypadku, gdy wykonawcy wspólnie ubiegają się o udzielenie zamówienia, należy podać wszystkich wykonawców

3,178

(41 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Patrz post wyżej.

Z 45.7 Pzp wynika, że wadium wnoszone w pieniądzu wpłaca się przelewem na rachunek bankowy zamawiającego, co zdawałoby się eliminować przypadki wpłaty wadium w formie gotówki na rachunek zamawiającego w kasie banku. W ostatnich orzeczeniach KIO stwierdziło jednak, że okoliczność, czy pieniądze zostaną przekazane w drodze wpłaty gotówki w kasie banku, czy też przy wykorzystaniu polecenia przelewu, nie ma żadnego znaczenia, a istotne jest tylko, iż wadium zostało wniesione w formie prawnie dopuszczalnej (wyroki z 31 lipca 2009 r. KIO/UZP 942/09, z 9 kwietnia 2009 r. KIO/UZP 407/09). Jest zatem wymóg bez konsekwencji.

3,180

(41 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No to może tak:

1. Jeżeli zamawiający w SIWZ  nie żąda żadnych dokumentów w celu potwierdzenia, że oferowane dostawy, odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego, a jedynie żąda opisu oferowanej dostawy to: jeżeli wykonawca w ofercie napisze: "Oferujemy sprzęt o nazwie X, którego szczególowy opis załączamy do oferty", a sprzęt ten nie będzie odpowiadał wymaganiom zamawiającego - to oferta o odrzucenia.

2. Jeżeli zamawiający w SIWZ  żąda dokumenty w celu potwierdzenia, że oferowane dostawy, odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego to: jeżeli wykonawca w ofercie napisze: "Oferujemy sprzęt o nazwie X - na potwierdzenie że sprzęt ten odpowiada wymaganiom zamawiającego załączamy dokument Y, a dokument ten nie będzie potwierdzał że oferowany sprzęt spełnia wymagania zamawiającego - wzywamy do zlozenia dokument.

Wartością będzie ubruttowione wynagrodzenie - 70 tys.

3,182

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

murator napisał/a:

Nie wiem tylko czy prawidowo rozumuję tym bardziej, iż zgodnie z art. 2 pkt. 7a) postepowanie kończy się chwilą wyboru oferty, a ja jestem po wyborze oerty najkorzystniejszej.

Podzielam Twoje wątpliwości ale unieważnić trzeba.

dżoanna99 dobrze radzi wink

mon.de napisał/a:

1. Jak przeprowadzić przetarg nieograniczony na dostawę sprzętu (ekranu LED) w leasingu? 2. Czy Wykonawca może być tylko dostawca lub tylko firma leasingowa, czy też muszą oni wejść w konsorcjum? 3. Jakie warunki im postawić?

1. Leasing - wg Pzp - dostawa. Zatem dostawa w formie leasingu.
2. Tutaj nie ma "tylko" - możliwe są konsorcja (najbardziej pożądane) ale i podwykonawcy.
3. To zależy - za mało info.

3,185

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

milka napisał/a:

u nas jeden twierdzi że taka oferta podlega odrzuceniu ? jeżeli tak to dlaczego?

... zapytaj tego jednego wink

3,186

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

and1 napisał/a:

Co według was należy wpisać w polu

Jakim polu? gdzie?

3,187

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Jak wyżej - chociaż ze względu na specyfikę przedmiotu zamówienia, być może nie będzie konieczny PRZETARG.

3,188

(41 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

joanna99 napisał/a:
Apollo napisał/a:

A czy nie macie takiego wrażenia, że w ten sposób wykonawca zmienia treść oferty - i powinno się ofertę odrzucić na podstawie art. 89.1.2?

Podzielam obawy Apollo.

No tak obawy są - bo mieszacie pojęcia wink Czym innym jest dokument na potwierdzenie że oferowany sprzęt o nazwie "SUPER" spełnia wymagania zamawiającego, a co innego dokument stanowiący integralną treść oferty - jako opis oferowanego sprzętu o nazwie "SUPER". Ten pierwszy podlega uzupełnieniu. Natomiast ten drugi - o ile nie odpowiada potrzebom zamawiającego, powoduje odrzucenie oferty.

3,189

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

... chciałbym ale nie potrafie. Gdybyś w tym czasie zapytała mnie co zrobić, ze jest koniecznosc zmiany ogłoszenia o zamówieniu w zakresie TSO w postepowaniu ponizej progów, powiedziałabym: unieważnij postępowanie.

Swego czasu prowadziłem "ostrą" dyskusję z lolilapem w podobnym temacie. Poczytaj - może dla obrony wyłuskasz coś z postów lolilapa, bo moje niestety potwierdzają stanowisko kontroli:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=2446

- zwróć szczególną uwagę na post 22.

Pozdrawiam.

3,190

(14 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

nina napisał/a:

ooo Miras się obudził

... jak widzę użytkownika: nina, to spać nie mogę wink

3,191

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

wink byłeś szybszy wink

3,192

(14 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

karolk napisał/a:

Niektórzy komentatorzy Pzp stoją na stanowisku iż protokół prowadzi się od dnia wszczęcia postępowania, wpisując kolejne czynności w trakcie postępowania. Podobne stanowisko zajmują niektórzy inspektorzy NIK.

i ja też...

3,193

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

1. tak
2. brutto

3,194

(37 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

eryka napisał/a:

Podobno na poczatku roku plan zakładal kwote 80 tys złotych brutto.

...zatem należało zastosować Ppz. Nie zastosowano do części - za którą Ty nie odpowiadasz. Natomiast nadal zamówienie podlega rygorowi ustawy. I na tą część za którą Ty odpowiadasz, zrób postępowanie - chociaż nie przekracza 14000 euro.

Jak karolk

3,196

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

janek159 napisał/a:

W związku z powyższym, uznałbym zgodność oferty z siwz i w przypadku zawarcia umowy z tym wykonawcą należałoby również wymagać terminu 1 miesięcznego. Koniec.

Jak wyżej.

3,197

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Ogłoszenia sporządzane i przesyłane środkami elektronicznymi, zgodnie z formatem i procedurami przesyłania wskazanymi w załączniku VIII pkt 3 DYREKTYWY 2004/18/WE, publikowane są nie później niż w ciągu pięciu dni od daty ich wysłania. Ogłoszenia, które nie są przesyłane środkami elektronicznymi, zgodnie z formatem i procedurami przesyłania wskazanymi w załączniku VIII pkt 3, publikowane są nie później niż w ciągu dwunastu dni od daty ich wysłania. Więc spokojnie.

Nie.

... no i oczywiście rozporzadzenie z 96.5 wink

3,200

(10 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Wypełnij odpowiednio sekcję "VI.3.3) Tekst, który należy poprawić w pierwotnym ogłoszeniu"  w ogłoszeniu SF-14.