3,276

(14 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Żeby była jasność: mój post - no 5, to taki facetiousness, o czym świadczy emotikonka ":)" Zawiodłem się na Was - spodziewałem się fali krytyki smile

3,277

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jazz napisał/a:

Czy wtedy uzupełnienie faksem można uznać?

Nie

3,278

(14 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

joanna99 napisał/a:
Amadeuss napisał/a:

właśnie - a wtedy zamieszczasz na tablicy ogłoszenie o udzieleniu zamówienia

W jakim celu i na jakiej podstawie, jeśli mogę zapytać?

W celu zagwarantowania realizacji zasady jawności na podstawie art. 7 Pzp wink

3,279

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Justine napisał/a:

A czy mogę podać w piśmie do Wyk. info ile Zam. przeznaczył na sfinansowanie zamówienia ?

Należy podać - w uzasadnieniu faktycznym.

ricardo21 napisał/a:

Bardzo minie cieszą Wasze odpowiedzi ale czy nie ma znaczenia, że w obu przetargach będą takie same główne kody CPV?

nic, a nic

3,281

(6 odpowiedzi, napisanych Wadium)

mon.de napisał/a:

No własnie szukam tego przepisu w pzp

dotyczący czego?

Wykonawca może w każdym czasie przedłużyć TZO (byleby było przed jego upływem) - wystarczy jego pismo w tym zakresie. Ty możesz zwrócić się tylko raz, na min. 3 dni przed jego upływem.

Agula1242 napisał/a:

1. podpowiedzcie mi jeszcze czy muszę zaznaczać że przewiduję zamówienia uzupełniajace?
2. Zastanawiam się czy to będzie w ogóle zasadne bo przecież wszystkie te które miałyby byc uzupełniające będą wchodziły w zakres zamówienia. (aneks)

1. Jeśli przewidujesz to musisz.
2. To na pewno nie sa uzupełniające.

3,284

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Fakty są takie: został naruszony art. 42.1 ale czy zachodzi przesłanka do uniewaznienia - nie sądze... aczkolwiek jak życie pokazuje (patrz post Marcela) kontrolerzy różne rzeczy wymyślają...

Nie bardzo rozumiem.

3,286

(10 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Umowa pomiędzy Z a W (konsorcjum), po stronie W wystepują W1 + W2 + W3 w imieniu których podpisuje umowę lider.

3,287

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

został naruszony czym nieuczciwej konkurencji.

... na czym on polega?

3,288

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

milka napisał/a:

1. Dla mnie interpretacja  jest nie jasna. wycofanie oferty oznacza rezygnację wykonawcy z udziału w danym postęowaniu o udzielenie zamówienia . 2. Dla mnie   uwazam została przewidziana "zmiana" aby kazdy oferent mógł złozyć zmianę. i zmienić co chce w pierwotnej ofercie, 3. ale jeżeli wycofuje to podaje jasny komunikat że rezygnuje z udziału z tego postęowania

1. Dla mnie jest jasna: wycofanie oferty oznacza tylko wycofanie konkretnej oferty, a nie rezygnację wykonawcy z udziału w postepowaniu. Róznica jest mniej/więcej taka jak pomiedzy: wykluczeniem wykonawcy, a odrzuceniem oferty.
2. Wykonawca ma możliwość wg własnego uznania wycofać ofertę w całości albo dokonać jej zmiany w jakimś tam zakresie.  Np. wykonawca moze wycofać ofertę w całości - jeśli oferta dotyczy postepowania A, a prowadzone jest postepowanie B. Wykonawca moze zmienic ofertę np. w zakresie terminów płatności: pierwotnie dał 20, a poźniej 30 - nie ma potrzeby wycofywać całej ofert, co nie oznacza ze w tym przypadku nie ma takiej możliwosci.
3. Jak pisałem wyżej - dokonujesz interpretacji w węższym zakresie niż czyni to prawo.

3,289

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

milka napisał/a:

O wycofaniu nic nie mówi.

Skoro wycofuje to odajesz mu tą ofertę niezwłocznie, do niczego Ci ona nie jest potrzebna - mówi o tym zdrowy rozsądek.

3,290

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

milka napisał/a:

A to jeszcze jedno pytanie Czy  oferent moze złozyć drugą ofertę a pierwszą wycofać z tego samego postęowania , przed terminem otwarcia ofert?

Jak najbardziej może.

3,291

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

szad napisał/a:

pytanie może głupie: czy oferta uznana za odrzuconą to jest to samo co oferta odrzucona?

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5148

3,292

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem oferta do odrzucenia - z przyczyn, o których mowiłem wyżej. Moze inni mają inne zdanie wink

3,293

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jego oferta, to oferta z najniższą ceną?

3,294

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Amadeuss napisał/a:

1. w umowie okreś gwarancji był wykropkowany ..... nic nie wpisali, umowa parafowana ...
2. w formularzu ofertowym podpisali oświadczenie ze zapoznali sie z SIWZ i nie wnoszą zastrzeżeń to tyle ....

Jak uznasz, to czy wykonawca wygrywa?

3,295

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Justine napisał/a:

W przepisach nic nie znalazłam, ale niektórzy Zam. dają informacje o unieważnieniu na stronę

To Ci z kategorii - nadgorliwi smile

Inni mogą ale ten jeden nie, a jak przedłużysz a jakiś inny wykonawca złoży wniosek o przedłużenie - co wtedy??? Przedłużysz, czy nie??? A co Ty masz wspólnego z tym wykonawcą że chcesz mu pójśc na rękę??? Za dużo pytań.... Decyzja nalezy do Ciebie, jak sie zdecydujesz - to nie pisz ze na wniosek wykonawcy, tylko ze to Twoja inicjatywa z jakichś tam powodów wskaze jest przedłużenie bądź dokonaj małej zmiany w SIWZ lub ogłoszenie i wtedy bedziesz miała uzasadnienie do przedłuzenia TSO, a wujek bedzie  zadowolony wink

A.S. napisał/a:

Czy na wniosek Wykonawcy, można przedłużyc termin składania ofert?Żpoprostu się nie wyrobią!?

Czy ten wykonawca - to wujek wink

3,298

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... no to do roboty, błedy trzeba naprawiać!

3,299

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... a no taki że w przypadku wyboru oferty tego wykonawcy, wykonawca ten nie musi sie martwic o przepadek wadium w przypadku - gdy z jakichś tam powodów - wykonawca odmówi podpisania umowy.

3,300

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jarosław napisał/a:

Czy zamawiający z własnej inicjatywy może dokonać ponownej oceny ofert po dokonaniu wyboru najkorzystniejszej oferty?

Czasami nawet musi - rozumiem, że w tym przypadku o to chodzi?