Marcel napisał/a:

Jeżeli nie został wykluczony to warunki udziału w postępowaniu spełnia.

... a toże jego oferta podlega odrzuceniu to wpisujesz w 8.

Kasandra..., czy to to sama Kasandra ???

3,027

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nic - skoro niby "pełnomocnik" niczego nie podpisywał.

3,028

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Miksu napisał/a:

jednak skorzystam z opinii jaką dał Marcel i wezwę do uzupełnienia

Marcel coś takiego napisał hmm

3,029

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jeżeli już musisz, to nie jako warunek udziału ale kryterium oceny ofert.

3,030

(9 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

ab123 napisał/a:

Jakie druki wypełnia się w postępowaniu ponizej progów unijnych?

Obowiązek: Zp-2, Zp-21
Posiłkowo: Zp-11
Pożądane/ zalecane: Zp-12

3,031

(20 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

and1 napisał/a:

1. czyli pomimo tego że w zawiadomieniu napisano o przewidywanym terminie zawarciu umowy (trochę to bez sensu pisanie tekisj daty)
2. to lepiej jest wezwać odrębnym pismem do podpisania umowy w innym terminie niż ten "przewidywany" w zawiadomieniu?

1. zgadzam się
2. odpuść sobie "przewidywany" i wyznaczaj wykonawcy konkretna date i miejsce zawarcia umowy - odrebnym pismem

3,032

(20 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Jeszcze raz: w zawiadomieniu określasz: "termin określonego zgodnie z art. 94 ust.1 lub 2, po upływie którego umowa w sprawie zamówienia publicznego może być zawarta". Zaznaczam PO UPŁYWIE KTÓREGO MOŻE, co oznacza że np. jezeli jest data 23.07. to:
umowa może zostać zawarta najwcześniej 24.07.

3,033

(20 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Marcel napisał/a:

chodziarz jeżeli podpiszesz po tej podanej konkretnie, nic się nie stanie.

... mało tego że nic się nie stanie, to tak właśnie powinno byc.

3,034

(20 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Nie mieszaj pojęć:
1) data z zawiadomienia, a
2) data wyznaczona do zawacia umowy
- to dwie różne daty.
Ta pierwsza ma służyć temy żeby wykonawcy wiedzieli do kiedy mogą składać odwoałnie.
Teoretycznie obydwie daty mogą się pokrywać - na zasadzie "hardcore" smile

3,035

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Katiqq napisał/a:

1. Czyli pkt 1 zwykła forma pisemna to inaczej rzecz biorąc to oryginał?
2. A skąd są te formy pisemne?
3. Ha! A jak mają się wymienione formy pisemne do zapisu § 6. 1. Dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę.

1. Tak
2. z KC
3. Zwykła forma pisemny - przy czym nalezy pamiętać że potwierdzenie "za zgodność z oryginałem" nie jest oświadczeniem woli tylko wiedzy smile

3,036

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Katiqq napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Nie

A jaka jest podstawa prawna? Mam ten sam przypadek. Zadano mi pytanie dlaczego w zamówieniach przedstawia sie oryginał pełnom. lub kopię potwierdzoną za zgodność przez notariusza, radcę lub adwokata i nie wiem czy jest jakiś przepis w Kc który to reguluje.

Art. 99. § 1. KC

Jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma (a taka jest w przypadku złożenia oferty - zastrzeżona forma pisemna pod rygorem nieważności), pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie.

Wyróżniamy nastepujące formy pisemne:
1. zwykła forma pisemna 
2. forma pisemna z urzędowo poświadczoną datą
3. forma pisemna z podpisami notarialnie lub urzędowo poświadczonymi.

3,037

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

bez ceregieli - bez konwencjonalnej grzeczności, ceremonii, zbędnych działań; bezpośrednio

3,038

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Unieważnij bez ceregieli.

3,039

(6 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Katiqq napisał/a:

Wiesz - upierdliwa jestem i może pytam o rzeczy oczywiste, ale wczoraj dowiedziałam sie od radcy, że mam zatrzymać wadium...

... i przelać na jego konto smile

Katiqq napisał/a:

Czyli rozumiem, że nie złożenie wyjaśnienia dot. złożonej oferty nie może być przyczyną zatrzymania wadium. Mam rację?

Masz.

3,040

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kolejność powinna być taka:
1. zamawiajacy poprawia omyłki
2. zawiadamia o tym wykonawce
3.1. wykonawca przyjmuje to do wiadomosci (nie robi nic) ewentualnie wyraza zgode
3.3. wykonawca nie wyraza zgody

3,041

(6 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Wszyscy uznali, że sama sobie odpowiedziałaś na to pytanie wink

3,042

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

and1 napisał/a:

1. czyli wysyłam jeszcze raz wspominając w piśmie przewodnim że np. "przesyłam ponownie"
2. a termin liczę tak jak napisałeś od dnia wysłania pierwszej wiadomości co do której mam potwierdzenie statusu "ok"

1.Tak
2.Tak

3,043

(8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

danaug napisał/a:

pytanie?
1. zaprosiliśmy do negocjacji W. następnie do złożenia oferty
2. oferta została oceniona pozytywnie (wybrana - ale nie spośród tylko jako spełniajaca warunki)
3. podpisaliśmy umowę
4. ogłosiliśmy zawarcie umowy
pytanie - co z ogł. o wyborze najkorzystniejszej oferty

Czytam i nie wierze... hmm czy to ta sama danaug... hmm

... będzie ok.

szad napisał/a:

jeżeli postawię warunek, to poniżej progów unijnych nie muszę żądać żadnego dokumentu potwierdzającego spełnianie tego warunku?

Powyżej też nie - chyba że chodzi o potwierdzenie braku przesłanek do wykluczenia.

3,046

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Jak wyżej.

Apollo napisał/a:

A ja nie uważam, aby żądanie 3 usług o wartości 60.000 zł każda, w przypadku gdy wartość zamówienia wynosiła 70.000 zł było karygodne czy rażąco przesadzone!

W świetle protokołów pokontrolnych UZP - jest.

3,048

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Katiqq napisał/a:

Witam Miras. Jak najdalsza jestem od dyskutowania z Tobą,,

Szkoda sad Organ uprawniony do reprezentowania spółki, a sposób reprezentacji to dwie różne sprawy. Prokurent nie jest organem spółki. W sposobie reprezntowania spółki może się znalezc się wzmianka o prokurencie. W jakim kontekście o to pytasz?

3,049

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie popełnił błędu.

3,050

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Interpretując literalnie to masz racje - tylko czy aby o to chodzi. Wykonawca (firma w teczce) może zlecić 100 % zamówienia podwykonawcy, a my go nawet nie zweryfikujemy. Wiem wykonawca realizuje zamówienia ale ww. przypadku faktycznie zamówienie realizuje podwykonawca - który może być karany, zalegać z ZUS-em, mieć na pieńku z US itd.