Ja bym raczej poczekał aż upłynie termin składania wniosków.

kamil.grzeszczyk napisał/a:

1.Czy w związku z powyższym istnieje podstawa do zastosowania tryby Z WR na podst. art 67 ust. 1 pkt 4.
2. I jak należy rozumieć zwrot "kolejne postępowania" w ww. art?
3. W tym przepisie jest także warunek że pierwotne warunki zamówienia" nie mogą zostać zmienione w sposób istotny. Czy odnosi się to do np zmiany opisu spełniania warunków udziału w postępowaniu?

1. Tylko do części - w której jest brak ofert, z tym że nie możesz teraz połączyć tych części w całość i udzielić ich jako jednego zamówienia w trybie WR.
2. Tzn. poprzedzające udzielenie zamówienia w trybie WR.
3. Też.

Jak wyżej.

szad napisał/a:

tak statystycznie to ile żądacie wykonanych usług, robót czy dostaw dla warunku doświadczenie i wiedza?
czy 3 wykonane zamówienia to aby nie za dużo?

Jeżeli załóżmy wartośc zamówienia wynosi 100 000 zł, to możesz zażądać jednej na kwote 90 000 (aczkolwiek dla niektórych wykonanie jednej to nie dosiwadczenie) albo trzech - kazda na kwote 30 000.

3,055

(4 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Możecie zamieścić nawet cały protokół i nikt Wam z tego zarzutu nie będzie czynił. Tylko po co??? smile

ewa_dt napisał/a:

czyli teraz w SIWZ mam umieścić: sporządzona w oparciu o Ustawę z dnia 29 stycznia 2004r.
Prawo Zamówień Publicznych (tekst jednolity: Dz.U. z 2010r. Nr 113, poz. 759)?

Tak.

3,057

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Katiqq napisał/a:

A czy właściwie prokurent powinien być wpisany w rubrykę - organy uprawnione do reprezentacji podmiotu?

nie

3,058

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

responder napisał/a:

Prokurent od kiedy może działac w imieniu spólki, od dnia uchwały powołujacej prokurenta czy od dnia wpisu prokury do KRS?? wink

Prokura powstaje z chwilą jej udzielenia na piśmie pod rygorem nieważności. Wpis do rejestru ma jedynie charakter potwierdzenia.

3,059

(12 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jeśli zamawiający unieważnia przetarg z powodu braku środków, to nie musi przechodzić całej procedury wyboru najkorzystniejszej oferty. Jeżeli wszyscy wykonawcy zaproponowali w ofertach ceny wyższe od kwoty, jaką możemy przeznaczyć na to zamówienie wówczas należy unieważnić przetarg. W wyroku Krajowej Izby Odwoławczej (sygn. KIO/UZP 52 /08) pojawiła się sugestia, że nie zwalnia nas to z wyboru najkorzystniejszej oferty. W uzasadnieniu wyroku pojawia się wręcz stwierdzenie, że informowanie o wyborze zgodnie z procedurami przewidzianymi w prawie zamówień publicznych ?prowadziłoby do zbędnego przedłużania postępowania?. Można, więc wysnuć wniosek, że zamawiający powinien jedynie poinformować o tym, jaką najniższą cenę zaproponowano w przetargu, aby wykonawcy mogli sprawdzić, czy rzeczywiście jest ona wyższa od kwoty, jaka została przeznaczona na zadanie. Zdaniem departamentu prawnego UZP obowiązek badania i oceny ofert byłby w takiej sytuacji nadmiernym formalizmem i niepotrzebnie obciążałby zamawiającego czynnościami, które nie mają żadnego przełożenia na wynik postępowania. W takich okolicznościach nie ma uzasadnienia sprawdzanie ofert, skoro od momentu ich otwarcia wiadomo, iż postępowanie kwalifikuje się do unieważnienia, a zapobiec temu może wyłącznie podwyższenie kwoty przeznaczonej na sfinansowanie zamówienia, na co jednak zamawiającego nie stać. UZP zastrzega jednak, że jeśli chociaż jeden z wykonawców zaproponuje cenę niższą niż kwota podana przez zamawiającego przy otwarciu ofert, to konieczne jest przeprowadzenie całej procedury, nawet gdyby najkorzystniejsza oferta i tak miała zostać odrzucona.

3,060

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Apollo napisał/a:

Tylko, że w takiej sytuacji, w przetargu unijnym, w którym mamy do czynienia z podwykonawcą powinniśmy żądać od niego obligo wszystkich dokumentów z § 2.1 - a tak chyba nie jest...!

No właśnie chyba, zdania są podzielone - oczywiście mówimy tylko o podwykonawcy/ podmiocie w rozumieniu  § 1 ust. 2 rozp., tzn . jezeli wykonawca wykazują spełnianie ...

3,061

(12 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Unieważnij bez oceny.

3,062

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

justi1977 napisał/a:

A co w sytuacji jeśli Zamawiający przesunął termin składania ofert i zmienił formularz ofertowy, a Wykonawca złożył ofertę wraz z dokumentami,po czym złożył w nowym terminie zmianę do oferty tzn złożył tylko nowy formularz ofertowy? napisał oświadczenie że dokumenty pozostają ważne z pierwszej oferty, a formularz ofertowy nowy jako zmiana do oferty.

To tak jakby wykonawca składał "ofertę" etapami. Najpierw złożył jeden dokument, potem dwa, a na koncu formularz oferty i co wtedy?

3,063

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Apollo napisał/a:

Miras, przecież na żądanie lub nie dokumentów z rozporządzenia nie ma wpływu wartość zamówienia. Czy jest to przetarg podprogowy, czy unijny - to tak czy inaczej zamwiający ma prawo (nie obowiązek) żądać stosownych dokumentów od podwykonawcy.

Nie jeśli chodzi o warunek "niepodlegania wyjkluczeniu".

3,064

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Uznać.

3,065

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Lepiej zawrzeć jedną umowę,  a jej treść podzielić na części (np. A i B).

3,066

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zwrot wadium tylko po wyborze oferty najkorzystniejszej.

Tedeusz napisał/a:

Co byście poradzili?

Zmień go na:

O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają warunek, dotyczący sytuacja ekonomicznej i finansowej, to znaczy wykonawcy ubezpieczeni od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej
z przedmiotem zamówienia na sumę nie mniejszą niż ??...000,00 zł. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie (konsorcjum, spółka cywilna) muszą wykazać, że ww. warunek spełniają oddzielnie ? spełniają osobno lub łącznie (kumulatywnie) wszyscy wykonawcy wchodzących w skład konsorcjum lub spółki cywilnej.

W celu wykazania spełniania przez wykonawcę warunku udziału w postępowaniu, dotyczącego jego sytuacji ekonomicznej i finansowej, wykonawca zobowiązany jest dołączyć do swojej oferty, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału
w postępowaniu, opłaconą polisę, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej
w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na sumę nie mniejszą niż ??...000,00 zł. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie składają jedno oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
w imieniu całego konsorcjum/ spółki cywilnej.

3,068

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Podwykonawcy nie biorą udziału w postępowaniu o zamówienie publiczne.

Chodzi mi o podwykonawców w sensie podmiotów, o których mowa w par. 1 ust. 2 Rozporządzenia w sprawie rozdzajów dok.

3,069

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Haa... a jeśli wartość powyżej progów unijnych?

3,070

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

and1 napisał/a:

Czy w przypadku powierzenia części zamówienia podwykonawcy, istnieje konieczność załączenia przez podwykonawcę oświdczeń z art. 22 i 24 Pzp?

Na tak postawione pytanie - nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Marcel napisał/a:

Sądzę że tak i w całym zakresie.

hubal napisał/a:

A ja sądzę że nie.

A ja sądze że pół na pół.

szad napisał/a:

1. w trybach negocjacyjnych, gdzie SIWZ jest przekazywana dopiero w 2 etapie,  2. chyba już wpisać w ogłoszeniu?

1. Tutaj poglądy są różne - na jakim etapie powinna być SIWZ.
2. W ogłoszeniu odeślij wykonawcę na własną stronę internetową, a tam zamieść wzór wniosku z informacjami dodatkowymi.

3,073

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

hubal napisał/a:

Zmieniać właściwie można do woli (nie zapomnieć o zachowaniu dokumentu z datą sprzed ogłoszenia), lecz to niecelowe, bo  i tak zostawimy postępowanie niezależnie od nowej kwoty szacunku, chyba że według nowej wersji przekraczamy progi unijne.

Nic dodać, nic ująć.

gladiq napisał/a:

zadanie do przygotowania procedury ofertowania

... czego to wykonawcy nie wymyślą.... smile

3,075

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

hubal napisał/a:

wyrzucić typy, a jeszcze bardziej  słowo ?równoważny?,
1. bo zaraz trzeba określić kryteria równoważności,
2. a to jest kłopotliwe
3. i zbędne.

1. Eeee tam trzeba...
2. a bywa, bywa...
3. Hmmm....