status OK - wystarcza, możesz podpisywać

Oczywiście "musi", a nie "może".

Można:

DRUK:

OGŁOSZENIE DODATKOWYCH INFORMACJI,
INFORMACJE O NIEKOMPLETNEJ PROCEDURZE LUB
SPROSTOWANIE

Patrz:

SEKCJA VI.2

- odhaczyć: Postępowanie o udzielenie zamówienia uznano za nieskuteczne.

Apollo - nie podlega dyskusji, że zamawiający może żadac dokumentu pod warunkiem że uprzednio dokonał opisu, pytanie jest takie CZY MUSI dokonywać tego opisu w kontekście 26.1. Co do osoby - chce pozostać anonimowa (przynajmniej na razie).

No ta ja sie nie bede wyłamywał - może.

hubal napisał/a:

Zdecydowanie NIE WYNIKA.To chyba logiczne.

Podzielam... ale tą tezę wysuną nie byle kto... stąd chciałem poznać opinie innych... No, co na to Inni?

2,732

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zacznij od odrzucenia i na tym zakończ.

2,733

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czyli potwierdził spełnianie warunku:

"Zamawiający wymaga aby Wykonawca posiadał opłacona polisę, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności na wartość nie mniejsza niż 500 000 zł."

Moim zdaniem wszystko jest ok.

2,734

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Trudno jednoznacznie orzec. Do każdego takiego "życzenia" (bo trudno to nazwać prośbą o wyjaśnienie treść SIWZ) trzeba podejść indywidualnie mając na względzie art. 29 ust. 1 i 2 Pzp.

2,735

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

To częsty problem przy postepowaniach na kredyt. Banki oceniają Wasza zdolność kredytowa - informacje te potrzebne im sa m.in. do ustalenia CENY OFERTY. Zatem, wskazane jest, aby udzielac im tych informacji z zachowaniem zasdy uczciwej konkurencji i rownego traktowania wykonawców.

2,736

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem wszystko jest ok.

Iwo napisał/a:

1. UZP w tym względzie "Brak opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunków (pomijając już to, iż stanowiłoby to naruszenie ustawy) prowadziłby do dowolności w ocenie spełniania warunków przez wykonawców, a zarazem stwarzałby możliwość podejmowania decyzji arbitralnych, naruszających interes poszczególnych wykonawców.

2. (...) Zamawiający nie jest zobowiązany do opisu wszystkich warunków określonych w art. 22 ust. 1 ustawy a jedynie tych, które uważa za niezbędne z punktu widzenia zapewnienia prawidłowości wykonania zamówienia publicznego. Na powyższe wskazuje nowy przepis art. 26 ust. 2a ustawy, który wskazuje, iż wykonawca zobowiązany jest wykazać spełnianie warunków udziału w postępowaniu tylko i wyłącznie na żądanie zamawiającego i w zakresie przez niego wskazanym."

3. Ja zawsze staram się opisać wszystkie warunki (o ile jest to możliwe) pow. unijnych

1. Oczywiście - jeżeli stawiamy/konkretyzujemy warunek, to UZP ma rację.
2. No właśnie, czy to oznacza że: a) zamawiający moze nie dokonywac opisu żadnego warunku, czy oznaczo to że b) zamiający musi opisać przynajmniej jeden warunek?
3. "O ile to jest możliwe?" Czy nie powinno być tak, że "o ile to jest konieczne"?

Witam.

Ostatnio spotkałem sie z taką tezą (dotyczy postępowań pow. progów unijnych):

Z tresci art. 26 ust. 1 Pzp wynika obowiązek dla zamawiającego do dokonania konkretyzacji przynajmniej jednego z "warunków", o których mowa w art. 22 ust. 1 Pzp.

Co o tym sądzicie?

2,739

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mon.de napisał/a:

A wy?

A my (tzn. ja) - czeski błąd rachunkowy.

2,740

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Co do zasady jest jawne.

2,741

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

... a skąd pomysł żeby taką informację zamiesczać w BIP-ie ?!? hmm

2,742

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Też bym tak chciał - na podstawie tak skąpej ilości danych dotyczacych warunków zamówienia - formułować takie kategoryczne zdania. wink

2,743

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

ale czy jest to potrzebne - moim zdaniem nie.

... a o tym zadecyduje AnnaM smile

2,744

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Moim zdaniem: MOŻE.

Jak Marcel.

mika 8 napisał/a:

Ostatnio na szkoleniu spotkałam się właśnie z teorią, że jak konsorcjum złoży oddzielnie oświadczenia dot. spełniania warunków - tzn., oświadczają nieprawdę, ponieważ po to przecież zawiązali konsorcjum aby wspólnymi siłami spełnić warunki stawiane w przetargu.

Nie chodź na takie szkolenia wink Oświadczenie z 22.1 mogą złożyć: wA i wB - łącznie, wA i wB oddzielnie. Druga kwestia: konsorcjum można zawiązać nawet wtedy, gdy każdy z członków konsorcjum spełnia warunki samodzielnie.

2,747

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Poz. 9 - adres z ofery
Poz. 12 - aktualny
Umowa - aktulany plus jakiś dokument rejestracyjny mówiący o tym że firma zmieniła adres.

yogik napisał/a:

W ogłoszonym przeze mnie postępowaniu przetargowym na dostawę oleju opałowego, w którym występują dwa kryteria oceny ofert: cena i termin płatności, złożono dwie najniższe jednakowe oferty (max dopuszczony przeze mnie termin i identyczne ceny).
PYTANIE: Czy mogę sugerując się Art. 91 ust. 4 i zgodnie z Art. 91 ust. 5 wezwać do złożenia ofert dodatkowych.

W sytuacji jak wyżej - pozostaje tylko unieważnie.

2,749

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Zmienił adres, czy siedzibę?

... 4.8 oczywiście bez 6a.