2,676

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak Marcel

2,677

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Skubidu1 napisał/a:

Czy oferta podpisana przez prokurenta,którego umocowanie do reprezentacji nie wyynika z KRS-u  podlega odrzuceniu.Czy nalezy wezwać do uzupełnienia np. pełnomocnictwa dla prokurenta?

Jeżeli prokura został udzielona na piśmie (pod rygorem nieważności), a nie wynika z KRS-u to oferta jest ok.

2,678

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dobrą praktyką jest: sporządzenie zawiadomienia o ponownym wyborze, w którym wskazujesz powód dokonania tegoż i wykonawcę, którego ofertę wybierasz oraz poinformowanie pozostałych o ponownym  wyborze. Nie musisz czekać 10 dni.

2,679

(3 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Tak

2,680

(31 odpowiedzi, napisanych SWZ)

No, joanna99 to bystrzak smile

Marcia28 napisał/a:

1. ;-))))) rozumiem MIRAS że to nie jest żart, tylko najprawdziwsza prawda?;-)))
2. Niezależnie od faktu, iż zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty fizycznie jeszcze nie dotarlo (pocztą) do wykonawców???

1. Gdzież bym śmiał żartować smile - mam na to dowód : 94.2.3.a PZP
2. Czy dotarła, czy nie - to nie ma znaczenia, przy tej wartości wykonawcy nie mogą składac odwołania na wybór, dlatego ustawodawca dopuścił jak wyżej (bo niby na co masz czekać smile

2,682

(31 odpowiedzi, napisanych SWZ)

joanna99 napisał/a:

1. MIRAS, a co zrobić, jak takie oświadczenie złoży tylko jeden konsorcjant? Wezwać do złożenia oświadczenia drugiego? Wzywać do złożenia wyjaśnień? 2. Każdy z nich z osobna musi spełnić ten warunek, czy generalnie w konsorcjum musi mieć wśród zatrudnionych minimum 50% niepełniosprawnych?

Zacznę od drugiego punktu:

2. Konsorcjum traktujemy jak wykonawcę, zatem musi być minimum 50% niepełnosprawnych  z sumy pracowników wszystkich członków konsorcjum.

1. Wezwanie do złożenia oświadczenia ma sens - z oświadczenia ma wynikać jak wyżej, najlepiej jedno oświadczenie złożone przez lidera, albo przez każdego członka dotyczącego jego samego - jezeli każdy członek spełnia ten warunek to jasne jest, że wszyscy razem (jako konsorcjum - wykonawca) też spełniają.

Krzysztof napisał/a:

Chodzi o jedną z usług oferowanych, ale to nie jest kosztorys (na tyle, na ile wiem czym jest kosztorys - w ZP jestem od roku), poza tym Zamawiający nie sumuje iloczynów liczby i cen jednostkowych usług. Porównuje je wg wzoru.

Wyrażając swoją opinię, brałem  powyższe pod uwagę.

Niezwłocznie, dziś, natychmiast, już wink

2,685

(31 odpowiedzi, napisanych SWZ)

joanna99 napisał/a:

Jak najbardziej to jest warunek z art. 22 ust. 2.

No tak jest - mój brak precyzji - ale nie jest z 22.1, co oznacza że: tak jak hubal

2,686

(31 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A możesz inny przykład, bo ten jak niżej może powodować pewne pomieszanie pojęć. Ponieważ jest to inny warunek udziału - to nie jest warunek udziału w postępowaniu z 22.

joanna99 napisał/a:

o udzielenie zamówienia mogą sie starać wykonawcy zatrudniajacy nim. 50% niepełnosprawnych, do przetargu startuje konsorcjum - firma z załogą 500-osobową (0% niepełnosprawnych pracowników), która de facto będzie realizować zamówienia i firma z kadrą 2-osobową (100% niepełnosprawnych) i konsorcjum spełni warunek. O to chodziło ustawodawcy?

Jak wyżej.

Apollo napisał/a:

Miras, sam twierdziłeś, że w przypadku żądania aktualnego odpisu z właściwego rejestru, aby zachować zasadę uczciwej konkurencji i równego traktowania, powinno się żądać oświadczenia z art. 24.1.2.

Nadal tak twierdzę i twierdzę że wezwać trzeba.

2,689

(9 odpowiedzi, napisanych Wadium)

....to wykonawca się "wywinie" i powie że to wadium powinno było trafić do firmy X, a przez pomyłkę wysłał pieniądze na wasze konto (Y), a firmie X powie że to wadium powinno było trafić do firmy Y a przez pomyłkę trafiło do firmy X.

Polecam lekturę:

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1203

Apollo napisał/a:

W tej sytuacji to i wezwanie do uzupełnienia wydaje się pozbawione sensu.

... a żądanie to miało sens??? wink

No właśnie nie da rady. I dlatego wykonawca ma wylecieć - nie, zamawiajacy powinen był przewidzieć taką systuację i opisać sposób zachowania się w takim przypadku - np:
a) wykonawca otrzyma z automatu maksymalną ilość punktów za ten element,
b) nałożyć obowiązek wpisania przynajmniej 1,00 zł (głupota), ale w takim przypadku gdyby wykonawca nic wpisał 0 zł - jego oferta podlegałaby odrzuceniu.

Na chwilę obecną zamawiający nie może obrać żadnego kierunku (SIWZ w tym zakresie milczy - nie zabraniała ani nie nakazywała). Nic innego nie pozostaje jak tylko unieważnienie postepowania.

Marcel - to nie ma znaczenia. Czy kryterium ceny jest jedyne, czy nie to jak obliczysz punktację z punktu 2????

No to może mały przykład:

Przedmiot zamówienia: usługa telekomunikacyjna. Zamawiający ocenia z osobna (kryterium cena - 80%) poszczególne pozycje z kosztorysu jak niżej, jeden wykonawca składa ofertę:

1. Cena telefonu: 1,00 zł (30 % z 80%)
2. Cena za 1 minute połączenia w ramach sieci: bezpłatnie (20% z 80%)
3. Cena połączenia za jedna minute poza siecia: 0,60 zł (20% z 80%)
4. Abonament: 20,00 zł. (10% z 80%)

I co "do widzenia" z takim wykonawca (ze wzgledu na punkt 2) ????

2,695

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Marcel napisał/a:

sam dokument świadczący o tym że wyłoniony wykonawca nie chciał podpisać umowy?

i . Jeżeli uważasz że jest inaczej podaj podsawę prawną wprost z 93.

2,696

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

a zresztą poczytajcie dokładnie:

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;658;zakonczenie_postepowania_o_udzielenie_zamowienia_publicznego_a_obowiazek_zlozenia_oswiadczenia_(zp-11)_o_braku_lub_istnieniu_okolicznosci_stanowiacych_podstawe_wylaczenia_z_postepowania_(art._17_ust._2_ustawy_pzp).html

2,697

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

i dalej

"Powyższe stanowisko znajduje swoje uzasadnienie nie tylko w legalnej definicji postępowania o udzielenie zamówienia publicznego (art. 2 pkt 7a ustawy PZP), ale także w systematyce samej ustawy PZP. Wskazać bowiem należy, iż przepisy dotyczące wyboru najkorzystniejszej oferty (art. 82-95 ustawy PZP) zostały zamieszczone w dziale II tej ustawy - Postępowanie o udzielenie zamówienia. Natomiast przepisy dotyczące umowy w sprawie zamówienia publicznego zostały zamieszczone w odrębnym dziale IV tej ustawy - Umowy w sprawach zamówień publicznych. Tak więc biorąc pod uwagą już samą logikę ustawy PZP należy uznać, iż zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego (udzielenie zamówienia publicznego) nie stanowi elementu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, tj. nie jest czynnością w postępowaniu"

2,698

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

No to daj mecanosowi do poczytania:

"Biorąc powyższe pod uwagę należy stwierdzić, iż za moment zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego należy uznać chwilę dokonania wyboru najkorzystniejszej oferty, a nie chwilę zawarcia umowy (udzielenia zamówienia publicznego), albowiem to z chwilą wyboru najkorzystniejszej oferty realizuje się cel postępowania, tj. wskazanie wykonawcy, z którym może być zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego. Podobnie w odniesieniu do zamówień udzielanych w trybie zamówienia z wolnej ręki ustawodawca powiązał skutek w postaci zakończenia postępowania z chwilą ustalenia warunków przyszłej umowy, a nie z chwilą jej zawarcia (arg. z art. 2 pkt 7a ustawy PZP)."

2,699

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

golavox napisał/a:

1. w koncu zadzwoniła do "mecenasa Pawlaka" ... i m.in odpowiedział mi, że postepowanie zakończyło się w momencie podpisania umowy

2.  bo w tym momencie ustawa PZP przestała działać a mają zastosowanie przepisy np. KC

3. czyli ja to rozumiem, że zakończeniem takim "the end" dla postepowań to jest właśnie fakt podpisania umowy

1. Kiedy to było?
2. W to nie uwierzę.
3. To poczytaj opinie na UZP. Oto fragment jednej z nich:

"W myśl tego przepisu postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego jest postępowanie wszczynane w drodze publicznego ogłoszenia o zamówieniu lub przesłania zaproszenia do składania ofert albo przesłania zaproszenia do negocjacji w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego, lub ? w przypadku trybu zamówienia z wolnej ręki - wynegocjowania postanowień takiej umowy.Wskazana definicja postępowania o udzielenie zamówienia publicznego wyznacza ramy tego postępowania uznając za moment jego wszczęcia chwilę uzewnętrznienia woli zamawiającego o zamówieniu, co z reguły będzie następować z chwilą publikacji ogłoszenia o zamówieniu (zob. art. 40 ust. 1, art. 48 ust. 1, art. 56 ust. 1, art. 60c ust. 1, art. 75  ust. 1 ustawy PZP). Od tego momentu mamy zatem do czynienia z czynnościami w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego (por. art. 17 ust. 1 i 2 in principio ustawy PZP).Z przywołanej definicji postępowania o udzielenie zamówienia publicznego wynika, iż celem tego postępowania jest dokonanie wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego, lub ? w przypadku trybu zamówienia z wolnej ręki - wynegocjowania postanowień takiej umowy. Powyższe odpowiada istocie procedur udzielania zamówień publicznych, których funkcją jest określenie zasad i sposobu wyłonienia kontrahenta (wykonawcy), z którym będzie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego. Przy czym należy wskazać, iż z postanowień ustawy PZP wynika, iż wybór wykonawcy zamówienia publicznego opiera się na wyborze najkorzystniejszej oferty (arg. z art. 91 ustawy PZP). Tak więc cel procedur udzielania zamówień publicznych zostaje osiągnięty już z chwilą dokonania wyboru najkorzystniejszej oferty (art. 92 ustawy PZP)."

2,700

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Ani z jednym

golavox napisał/a:

jeżeli nie doszło do podpisania umowy to postepowanie nie jest zakończone i w przypadku odrzucenia pozostałych ofert trzeba coś z tym fantem zrobic

ani z drugim

golavox napisał/a:

dla mnie postępowanie kończy się w momencie podpisania umowy a potem obowiązuja juz przepisy np. KC a nie PZP

się nie zgadzam smile