Szukał em - na tyle na ile miałem czas i znalazłem ale wyrok, który potwierdza Twoje stanowisko:

Sygn. akt KIO/UZP 540/09

fragment:

"Oczywistym jest, iż do upływu terminu składania ofert wykonawca nie wykonał całości świadczenia, albo co najmniej takiej jego części, któraopiewałaby łącznie na wartość co najmniej 6.000.000 zł. Jak wynika z listu referencyjnego umowa jest w trakcie realizacji i będzie trwać do końca roku 2011 (str 9 oferty). Fakt, iż ustawodawca dopuścił mo?liwość potwierdzania doświadczenia wykonawców na podstawie usług zrealizowanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również nie zakończonych, to nie oznacza to, iż wykonawca nie musi potwierdzić wymaganego doświadczenia. Izba przychyla się do stanowiska zamawiającego, iż usługa zrealizowana w okresie wskazanym przez zamawiającego opiewająca na wartość co najmniej wymaganą w treści siwz nie musi zaczynać się w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania. Zgodnie z brzmieniem § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia w sprawie dokumentów, w przypadku usług wykonanych znaczenie ma termin ich zakończenia w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, a nie termin ich rozpoczęcia i zakończenia. Natomiast nie mo?na przyznać racji zamawiającemu, iż każda usługa ciągła będąca w trakcie realizacji w momencie składania oferty może służyć wykazaniu się przez wykonawcę wymaganym doświadczeniem. Skoro zamawiający określił wartość usługi, jak odpowiada wartości usługi stanowiącej przedmiot zamówienia, to aby można było mówić o potwierdzeniu posiadanego (zdobytego) doświadczenia, wykonawca musiałby wykonać co najmniej taki zakres usługi ciągłej, który odpowiadałaby wskazanej wartości. W przeciwnym wypadku, każda usługa o świadczenie okresowe lub ciągłe zrealizowana w dowolnej części mogłaby potwierdzać doświadczenie, chociaż faktycznie wykonawca zdobędzie je dopiero po zakończeniu wykonania umowy. Sytuacja taka prowadziłaby do nierównego traktowania wykonawców w postępowaniu, gdyż wykonawca, który dopiero zdobędzie doświadczenie byłby traktowany na równi z wykonawcą, który takie doświadczenie już posiada. Doświadczenia nie zdobywa się przez samo zawarcie umowy, ale przy realizacji zamówienia."

Powyższe jednak nie dokońca mnie przekonuje - rozporządzenie tego nie przesądza. Mam wątpliwości. Może inni coś dorzucą ZA/ PRZECIW.

2,627

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Sygn. akt KIO 1083/10 KIO 1085/10

WYROK z dnia 28 czerwca 2010 r.

- fragment:

"W związku z powyższym nie sposób uznać usługę, polegającą na pełnieniu nadzoru inwestorskiego lub funkcji inżyniera kontraktu w zakresie przedstawionym przez Odwołującego, świadczoną na rzecz Ministerstwa Finansów, za usługę o charakterze ciągłym. Usługa pełnienia nadzoru oraz inżyniera kontraktu charakteryzuje się możliwością wyodrębnienia poszczególnych etapów, co przyznał też Odwołujący na rozprawie, stwierdzając iż pewne elementy są wykonywane w określonych etapach, okresach czasu (tygodniowo, miesięcznie). Ponadto, podawane powyżej przykłady usług ciągłych mają zupełnie innych charakter niż usługi oferowane Zamawiającemu przez 4Pi."

Pozastanawiamy się razem - jutro wink

Coś znajdziemy - jutro wink

2,630

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Wykluczyłaś kogoś, odrzuciałaś jakąś ofertę?

Skubidu1 napisał/a:

Czy zatem Wykonawca może sobie dowolnie policzyć kwoty usług ,których toeretycznie jeszcze nie wykonał a  zakłada że wykona w przyszłości? I to przedstawic na potwierdzenie spełniania warunku udziału  w dniu otwarcia ofert.

Wykreślając słowo "dowolnie", moja odpowiedź na powyższe jest twierdząca.

2,632

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

gerard.11 napisał/a:

Siwz był zapis "Wskazanie części zamówienia, której wykonanie Wykonawca zamierza powierzyć podwykonawcom. Brak oświadczenia w sprawie powierzenia wykonania części zamówienia podwykonawcom, uznany będzie za zobowiązanie do samodzielnego wykonania zamówienia"

Czy dokonałeś zastrzezenia z 36.5

Zatem należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy "sprzątanie" mieści się w pojęciu świadczeń okresowych lub ciągłych. Pomocna do tego może być opinia:

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;878

Jeżelli odpowiedź będzie twierdząca, to wykaz jest OK - i zamawiający powinien był dopuścić wykazanie się takimi usługami celem potwierdzenia spełniania warunków udziału w postepowaniu - NA ETAPIE SPORZĄDZENIA OGŁOSZENIA I SIWZ!

Ja bym to zrobił jednym postępowaniem - jeden wykonawca, który dysponuje zespołem w skład którego wchodziłyby osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje.

Móc, można - ale po co sprawdzasz poprzednika? hmm

No to jeszcze raz:

MIRAS napisał/a:

Czy nie lepiej powołać cały zespół - do wykonaia zamówienia?

Co do zasady masz rację - pytanie co jest przedmiotem zamówienia?

Tak jak w przypadku SIWZ.

Po pierwsze: robota - to w szerokim ujęciu również usługa wink
Po drugie: wzór umowy można zmienić ww. zakresie - wszak wzór to tylko wzór, a nie umowa  wink

Pytanie: czy można to "technicznie" podzielić. Czy nie lepiej powołać cały zespół - do wykonaia zamówienia?

2,641

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

gerard.11 napisał/a:

wiem ale nikt mi nie podpowiasda w moim wątku smile
jesli nie problem to proszę o pomoc.

Do zawarcia przez wykonawcę umowy o roboty budowlane z podwykonawcą jest wymagana zgoda inwestora (zamawiajacego). Co ważne: Jeżeli inwestor, w terminie 14 dni od przedstawienia mu przez wykonawcę umowy z podwykonawcą lub jej projektu, wraz z częścią dokumentacji dotyczącą wykonania robót określonych w umowie lub projekcie, nie zgłosi na piśmie sprzeciwu lub zastrzeżeń, uważa się, że wyraził zgodę na zawarcie umowy.

2,642

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Notariusz lub mocodawca/y.

Uzasadnienie chyba znasz - chodzi o ten trzeci element: wykonawcę. Miłego łyk endu smile

Takie jest moje zdanie.

Moim zdaniem nie ma sensu. Sa to dwa rózne zamówienia - szacujemy odrebnie i postepujemy zgodnie z 4.8.

2,646

(12 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Powtórzę za Apollem i niną: czasami tak czasami nie smile

mika 8 napisał/a:

Czy to oznacza że w przypadku zam. udzielanych z wolnej ręki nie można później udzielać zamówień uzupełniających?

Nie można - to jest tak oczywiste, że pozwoliłem sobie o tym nie napisać.

2,648

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Bitter napisał/a:

1. Czy mozna w takiej sytuacji wszcząć teraz  postępowanie na dostawę art biurowych? 2. Czy można zastosować tryb zapytania o cenę?

1.

1.1. Nie ma takiej potrzeby.
1.2. Można (trzeba)

2. Można.

2,649

(15 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Wpisz szacunkową wartość - na dzień zawarcia umowy.

2,650

(5 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Bitter napisał/a:

A co Ty wpisujesz Miras odnośnie wadium? Czy w ogóle wpisujesz ?

Zalecam wpisywanie wink - wszak to też warunkek udziału w postępowaniu.