2,601

(28 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Temu służy 23.2 i żadanie pełnomocnictwa do oferty na ogólnych zasadach. Możesz również żądać złożenia pełnomocnictwa - 26.3

... eee tam od razu unieważniać smile

... przypuszczam że Zamawiający - pracodawca też nie zaryzykuje, w przeciwnym razie może mu to nastreczyć wielu problemów z "obiektywizmem" członków komisji przetargowej smile

2,604

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bitter napisał/a:

A to czy nie muszę wcześniej wyjaśnić, tj dać szansę wyjaśnienia ceny, że nie jest rażąco niska? Wiem, że jakby sam się poddał.

Literalnie rzecz ujmując - to musisz wcześniej wyjaśnić, tj dać szansę wyjaśnienia ceny, że nie jest rażąco niska, ale w tym przypadku chyba jest wszystko jasne - wykonawca sam przyznał ża popełnił błąd wink

2,605

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Podstawa do odrzucenia: 89.1.4, ew. zastosowanie 90 i w konsekwencji  89.1.4
w związku z 90.3 ustawy.

2,606

(28 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Apollo napisał/a:

Zamawiający chce poprosić o złożenie wyjaśnień, tzn. zapytać - czy umowa spółki nie przewiduje konieczności złożenia dwóch podpisów pod ofertą przetargową - czy art. 87.1 będzie w tym momencie właściwy?

Kwestia reprezentacji, tutaj podpisania oferty tudzież złożonych podpisów smile - nie stanowi treści oferty. Zatem 87.1 wydaje się niewłaściwy - tylko wówczas powstaje pytanie: "to jaki?" i czy "w ogóle podlega to wyjaśnianiu?". Pomijając powyższe rozważania teoretyczne, na tle konkretnego stanu faktycznego (pytania) powstaje jeszcze pytanie: po co pytać o powyższe?

Nie widzę takiego przepisu, który mówi o tym wprost.

Teoretycznie jest to możliwe - osoba ta wyłącza się ze składu komisji i składa ofertę. Sprawa może się skomplikować z punktu widzenia ZAMAWIAJĄCEGO/ CZŁONKÓW KOMISJI PRZETARGOWEJ. Istnieje również możliwość (nie obowiązek) wykluczenia takiego wykonawcy - 24.2.1 PZP.

Jezeli wykształcenie jest NIEZBĘDNE do realizacji zamówienia - to możesz.

2,610

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bitter napisał/a:

W załączeniu dał nowe formularze ofertowy i cenowy.

Zmienił przedmiot, czy tylko cenę, czy przedmiot i cenę?

2,611

(8 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

and1 napisał/a:

Czy kierownik Zamawiającego, podpisujący pismo dotyczace wyjaśnienia treści SIWZ zobowiązany jest do wypełnienia Zp - 11???
wydaje mi się, że nie bo to przecież następuje przed otwarciem ofert i nie jest znany krąg Wykonawców.
Jak wy uważacie???

Składa oświadczenie, po terminie składania ofert.

Darek W. napisał/a:

Skoro to jest uzupełniające - czyli udzielasz temu samemu od, którego już kiedyś żądałaś dokumentu tego do przetargu, to po co jeszcze raz to robisz ??.

To nie jest argument żeby nie żądać. Po pierwsze to nowe postepowanie, a po drugie te dokumentu mogły już stracić na aktualności.

mika 8 napisał/a:

Pytanie: czy o Wykonawcy należy wymagać tylko oświadczenia z art. 22 czy innych dokumentów też?

Dezyzja należy do Ciebie i od wartości zamówienia.

Możesz mu przesłać jutro, jak chce dzisiaj niech przyjeżdża osobistycznie - do siedziby.

Apollo - teoretyk wink Podstawy moga być dwie: art. 24 ust. 1 pkt 3 albo art. 24 ust. 2 pkt 4 - bez żadnych "związków". Możesz mieć doczynienia z następującymi sytuacjami:

a) wiesz że zalega - 24.1.3
b) wiesz że zalega, ale wykazuje że nie zalega - 24.1.3
c) nie masz pewności, że zalega ale nie wykazał że nie zalega - 24.2.4,
ew. (kurizalne)
d) jeśli wiesz, że zalega i dodatkowo nie wykazał że nie zalega - to 24.1.3 i 24.2.4

Jak wyżej - 2.11

2,617

(9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

ewa_dt napisał/a:

czyżby w tym roku nie było nowelizacji?

...ano była.

Miksu napisał/a:

w przypadku gdy zwiększy się ilość opraw oświetleniowych w okresie trwania umowy?

Jezeli opiszesz przypadki, kiedy zwiększy się ilość opraw oświetleniowych i jaka to będzie ilość - to ok.

maria3 napisał/a:

Boję się ,że RIO zarzuci mi nie przstrzegania art 7 ustawy- głównie równe traktowanie wykonawców. Proszę o pomoc

Ww. przypadku RIO se może wink

2,620

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

chodziarz w gruncie rzeczy potwierdzona powinna być każda strona.

... a przynajmniej ostatnia.

2,621

(5 odpowiedzi, napisanych Inne)

S'il vous plaît jojo smile

2,622

(5 odpowiedzi, napisanych Inne)

i jeszcze:

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;694;wykluczenie_na_podstawie_art._24_ust._2_pkt_1_ustawy_wykonawcy,_ktory_wykonywal_bezposrednio_czynnosci_zwiazane_z_przygotowaniem_przeprowadzonego_postepowania_lub_poslugiwal_sie_w_celu_sporzadzenia_oferty_osobami_uczestniczacymi_w_dokonywaniu_tych_czynno.html

2,623

(5 odpowiedzi, napisanych Inne)

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;676;wykluczenie_z_postepowania_wykonawcow,_ktorzy_wykonywali_czynnosci_zwiazane_z_przygotowaniem_prowadzonego_postepowania.html

2,624

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Na pytania do SIWZ smile Dobre. Co zrobić z takim zapytaniem - nic, jezeli nie ma potrzeby uniewaznienia postępowania.

Jeżeli masz podstawę do zastosowania WR to zastosuj WR. Jeżeli chcesz NBO to możesz  połączyć dwie części w jedno postępowanie z możliwością składania ofert częściowych (jak w przypadku PN - polecam) albo zrobić dwa postępowania na każdą część.