Jak najbardziej - możecie.

Prognozowany średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem wynosi 101,0 %.

kati napisał/a:

Zamawiający wymagał złożenia oferty w dwóch egzemplarzach... w formie oryginału i kopii. niestety

Kto jeczcze stawia takie żądania?!? smile Wykonawcę należy zostawić w spokoju!

2,754

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

anulka5 napisał/a:

1. Z jakiego artykuły wynika, że Wykonawca nie ma obowiązku składania oferty dodatkowej???
2. A jeśli tylko jeden Wykonawca złoży ofertę dodatkową, to co wtedy???

1. A z jakiego wynika że taki obowiązek ma? smile
2. Prawdopodobnie "wygra"

Apollo napisał/a:

Z tego co wiem, to pieniądze na sfinansowanie zamówienia należy mieć w momencie podpisania umowy. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę z pewnych niebezpieczeństw, np. wykonawcy, których oferty zajmą pierwsze miejsce w rankingu odmówią podpisania umowy.

Ryzyko spoczywa na Tobie smile

2,756

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

anulka5 napisał/a:

1. Jeśli któryś z tych 4 wykonawców nie złoży oferty dodatkowej, to co wtedy? Czy odrzucam jego ofertę na podstawie art. 89 ust.1 pkt 1??
2. Na podstawie art. 91. ust 6 Wykonawca jest zobowiązany do złożenia oferty dodatkowej.
3. Wykonawcy ponadto nie załączyli wszystkich dokumentów. Ale chyba najpierw wzywam do ofert dodatkowych?? Proszę o pomoc smile

1. To problem na później wink\
2. Wykonawca nie ma obowiązku złożenia oferty dodatkowej.
3. Kolejność odwrotna - najpierw "dokumenty".

2,757

(2 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Nie widzę takiej potrzeby.

2,758

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie będzie.

Wszystko jest ok - z chwilą składania ofert nie jest wymagane pełnomocnictwo do podpisania umowy.

2,760

(1 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

http://ted.europa.eu/TED/browse/browseByBO.do

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5508

2,762

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Miksu napisał/a:

1. Witam, czy informować wykonawców o unieważnieniu postępowania których ofert wpłynęły po terminie, czy tylko tego Wykonawcę którego oferta wpłynęła w terminie?
2. Kiedy po unieważnieniu można ogłosić kolejny przetarg?

1. Tylko tego drugiego.
2. Możesz nawet  w tym samym dniu.

Jest ok.

isk napisał/a:

Witam,
Mam pytanko następujące:
Jaką datę należy wpisać w punkcie 4 protokołu ZP-2 (cześć ogólna powyżej progów):
"Specyfikacja istotnych warunków zamówienia została zamieszczona / nie została zamieszczona*  na stronie internetowej (podać adres strony)
...........................................................................................................................................
od dnia????????? do dnia????????"

w pozycji "do dnia"?

Prawdę.

DB25 napisał/a:

1. Czy przepis ten zmusza nas w jakikolwiek sposób do podania w zawiadomieniu ceny oferty zwycięskiej.? 2. Czy wystarczy w przypadku , gdy jedynym kryterium jest cena, podac , że oferta X wygrała, gdyz była najtańsza i uzyskała 100 punktów.?

1. Nie
2. Tak

2,766

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

isk napisał/a:

Przyjąć wyjaśnienia mimo iż są dzień po terminie czy uznać , że wpłynęły po terminie i odrzucić?

Nie ma podstawy prawnej do odrzucenia oferty "z powodu braku wyjaśnień". Przyjąć.

Apollo napisał/a:

W jakimś stopniu świadczy o tym art. 26.3.

i wice wersja.

Apollo napisał/a:
Marcel napisał/a:

Skoro odrzucasz to nie możesz wpisać że spełnia warunki z art.22!!!!, ponieważ nie badasz pod tym względem!

Podaj mi, proszę przepis, który zwalnia cię z obowiązku oceny spełniania warunków, w sytuacji, gdy oferta podlega odrzuceniu?

Apollo odwróćmy pytanie. Podaj mi przepis, który zwalnia Cię z obowiązku wykluczenia wykonawcy w sytuacji, gdy ten nie wykaże spełniania warunków udziału w postępowaniu?

2,769

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Apollo - masz racje. Moje niedopatrzenie. Nie zauważyłem tego zdania:

Apollo napisał/a:

Udzielono zamówienia uzupełniającego w trybie z WR.

... a i wcześniej nie pisałeś że sa to zamówienia uzupęłniające.

Na swoje usprawiedliwienie ma to, że strona coś mi szwankuje - non stop muszę "odświeżać".

---

Na pytanie:

Apollo napisał/a:

Przekazując ogłoszenie o udzieleniu zamówienia mamy do wyboru dwie opcje: zamieszczenie obowiązkowe/nieobowiązkowe - którą opcję należy w tej sytuacji wybrać?

moja odpwoiedź brzmi: obowiązkowe.

Apollo napisał/a:

Nie wykluczam (skoro nie skorzystałem z art. 26.3, to i nie mogę wykluczyć). Pozostaje odrzucenie.

Hmm....  oceniasz, wpisujesz że "nie spełnia" i  nie wykluczasz... można i tak... No dobra mniejsza o większość - ja zdania nie zmieniam.

Apollo napisał/a:

to oceniam stan faktyczny na podstawie tego co mam w ofercie..

i na tej podstawie wykluczasz wykonawcę, a następnie odrzucasz? - z jednego czy dwóch artykułów?

Ofertę składa wykonawca, a nie podwykonawca. Nie możesz wyOUTować wykonawcę dlatego że jest podwykonawcą u innego wykonawcy. To może wyOUTuj drugiego, albo obydwóch...

Apollo napisał/a:

Jeżeli oferuje mi tramwaj zamiast samochodu - dodatkowo nie załącza wymaganego dokumentu na potwierdzenie spełniania warunku udziału w postępowaniu w zakresie doświadczenia, to nie wzywam go do uzupełnienia, ale i stwierdzam, że warunku NIE SPEŁNIA.

Na jakiej podstawie twierdzisz kategorycznie że NIE SPEŁNIA. Może, pomimo że oferuje Ci tramwaj zamiast samochodu, to warunki udziału (np. warunek postawiony przez Ciebie dotyczący doświadczenia) spełnia - tylko zapomniał dołączyć odpowiedniego dokumentu???

Wobec powyższego zostaje CI wzywać - bez sensu albo odrzucić ofertę bez dokonywania oceny spełniania warunków - to moim zdaniem ma sens i oparcie w przepisach PZP.

NIE

Warunek doświadczenia X a na potwierdzenie zażądałeś dokumentu Y. Wykonawca nie składa takiego dokumentu - no i co?