2,801

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kiedyś była opinia UZP w tym temacie... może ona - Marcel - ostudziła by Twoje zapały do wykluczania smile

gladiq - próżne rozważania... odpuść sobie... big_smile

2,803

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Niestety chyba jesteście na straconej pozycji...

gladig - zacznij od odpowiedzi, co jest przedmiotem zamówienia?

2,805

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

a jak brzmi to obecnie?

2,806

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

...gyby mnie, to osobiście bym złożył odwołanie wink

2,807

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

zuzia napisał/a:

czyli postępowanie jest do unieważnienia na podst art. 93 ust. 1 pkt. 7 jeśli SIWZ zawiera jakieś niedociągnięcia?

To zależy od ciężaru gatunkowego "niedociągnięcia".

2,808

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Można, można smile

Apollo napisał/a:

A jaką część zamówienia możnaby powierzyć w tej sytuacji podwykonawcy?

Załóżmy, że firma budowlana jest wykonawcą - bierze podwykonawcę (firmę zajmującą się rekrutacją i szkoleniem) i jest OK.

2,810

(15 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

kasia27 napisał/a:

czy ktoś ma inne zdanie jak to rozwiązać?

...ja znajduję argumenty zarowno za unieważnieniem jak i nie - ze wskazaniem na to drugie (należy tylko przedłużyć TSO).

2,811

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Podobnie: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3781

2,812

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

tom111asz napisał/a:

Czy należy ich wykluczyć?

Co do zasady: NIE

2,813

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

co do zasady - będzie

2,814

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

zuzia napisał/a:

1. Czy w sytuacji, gdy nastąpiło już otwarcie ofert, możliwe jest złożenie odwołania na treść SIWZ?
2. Nawet jakby były jakieś niewielkie nieścisłości w SIWZ nie da się jej zmienić, skoro oferty zostały złożone i czy jakieś czynności można powtórzyć? Chyba nie, prawda?

1. Co do zasady - NIE
2. Co do zasady - NIE

Marcel napisał/a:

Jeżeli jesteś w stanie wyczytać uprawnienia to Wykonawca obowiązek spełnił i nie ma potrzeby wzywać do uzupełnienia a tym bardziej wykluczać.

Literalnie rzecz ujmąc to trzeba wzywać ale podstaw do wykluczenia nie ma - w przypadku braku złożenia dokumentu.

jak Marcel

2,817

(13 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Może komuś sie przyda:

http://maszwybor.ure.gov.pl/portal/or/35/62/Dla_odbiorcow_przemyslowych_i_instytucjonalnych.html

Co jest proste - że trzeba go wykluczyć. Na jakiej podstawie?

cbud napisał/a:

miał dostarczyć dokument, nie dostarczył pomimo wezwania  ........ to proste

..to nie takie proste. Zostaw gościa w spokoju - nie masz podstawy do wykluczenia.

kamila78 napisał/a:

Komentarz do art. 66 pzp:
Negocjacje prowadzone z wykonawcą mogą, ale nie muszą doprowadzić do zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. W praktyce będzie miało to miejsce wówczas, gdy strony nie porozumieją się co do treści mającej łączyć je umowy. W takiej sytuacji postępowanie prowadzone w trybie zamówienia z wolnej ręki powinno zostać unieważnione przez zamawiającego, analogicznie jak każde inne postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego. Ponieważ zawarcie umowy w trybie zamówienia z wolnej ręki ma miejsce, gdy strony dojdą do porozumienia co do wszystkich jej postanowień, które były przedmiotem negocjacji, brak zgody pomiędzy nimi będzie stanowić przeszkodę zawarcia prawnie skutecznej umowy. Z tego powodu podstawą unieważnienia postępowania będzie art. 93 ust. 1 pkt 7

Jakiego stanu prawnego dotyczy ten komentarz? Jeśli obecnego - nie zgadzam się.

2,821

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Masz trzy opcje:
1. wpisujesz 30.11.2010 i 30.12.2010 (w informacjach dodatkowych odpowiedni komentarz o opcji 3)
2. wpisujesz (X - planoway termin zawarcia umowy) i 30.12.2020 (w informacjach dodatkowych odpowiedni komentarz o opcji 1 i  3 i że X jest to planowany termin zawarcia umowy i moze on ulec zmianie.)
3. wpisujesz 30.01.2011 i 30.12.2020 (w informacjach dodatkowych odpowiedni komentarz o opcji 1)

karolk napisał/a:

Art. 86 ust.1 ustawy Pzp - z zawartością ofert nie można zapoznać się przed upływem terminu  otwarcia ofert

Z zawartością ofert, czy koperty? wink

... dlaczego nie? Ja bym oceniał ofertę złożoną nawet "luzem".

Apollo ma rację. To nie jest przesłanka do unieważnienia postępowania! Pomijając kwestie prawne, które stoją za naszą tezą  (Apolla i moją) to należy jeszcze zrówcić uwagę na fakt, że Wykonawca - pieniacz zawsze mógłby w ten sposób sparaliżować postępwoanie.

AnetaB napisał/a:

Zamawiający w SIWZ zapisła, że w przypadku konieczności przeliczania euro na PLNy przyjmuje się kurs nbp z dnia publikacji ogłoszenia

Kto jest adresatem ww. postanowienia?