Apollo - z tym uzasadnieniem to jest tak: im lepsze uzasadnienie (bardziej zrozumiałe dla wykonawcy), tym mniejsze ryzyko odwołania.

...a ja twierdzę, że druga opcja jest zbyt lakoniczna.

Jeżeli mówimy o zawiadomieniu o wyniku postępowania, to nie zgadzam się z tym co koledzy napisali niżej:

hubal napisał/a:
Marcel napisał/a:

Wystarczy zapis drugi

I w tym się zgadzamy.

2,854

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tedeusz napisał/a:

1. Aha i jeszcze jedno, czy w ogłoszeniu które wysyłam do Wykonawców których oferty zostały otwarte (a wysyłam tylko do nich - zgodnie z 93.3),
2. muszę umieścić zapis o prawie wynikającym z 93.5 czy nie?!

1. W zawiadomieniu, a nie ogłoszeniu wink
2. Nie musisz umieszczać tego zapisu, nie muisz również pisać o prawie do odwołania.

Marcel - ja już się poddałem...

Przed:

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

Po:

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak.

nina napisał/a:

To można czy nie?

Przy założeniu, że uwzgledniłaś do szaczunku ZU, a tylko zapomniałaś o nich wspomieć w ogłoszeniu - to można.

2,858

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5555

2,859

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tedeusz napisał/a:

1. Czy mogę unieważnić przetarg po otwarciu ofert, przed wezwaniem do uzupełnienia dokumentów oświadczeń... 2. Chodzi mi o to czy nie powinno to wyglądać tak, że wzywam Wykonawców do uzupełnienia na podstawie art. 26 ust. 3 uPZP
3. Najchętniej to bym zrobił tak jak Miras napisał i rozpisał nowy przetarg bez feralnego zapisu...

1. Tak.
2. Nie wzywasz - unieważniasz.
3. Pamiętaj o 93.4

2,860

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tedeusz napisał/a:

Czy przy unieważnieniu z takiego powodu, mogę dziś unieważnić a jutro ogłosić nowy przetarg - czy jest jakiś okres karencji?!

Jaka wartość?

2,861

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tedeusz napisał/a:

Będę unieważniał przetarg, tylko teraz na jakiej podstawie..."że, Zamawiający umieścił niezgodny zapis dotyczący dokumentów wspólnych przy polisie OC" czy jak?!
Nigdy nie unieważniałem przetargu i teraz zastanawiam się jak to zrobić...

Coś w tym stylu:

1. Uzasadnienie faktyczne:

Warunki udziału w postępowaniu zostały opisane niezgodnie z przepisami ustawy PZP, tj. (tutaj wyliczenie ...).
W wyniku naruszeń, o których mowa wyżej doszło do naruszenia zasad udzielania zamówień publicznych, w tym zasady uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców, o których mowa w art. 7 ustawy. Wyżej wskazane naruszenia mogły mieć wpływ na wynik postępowania. Powyższe powoduje, że prowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, którego celem jest dokonanie wyboru oferty wykonawcy, a następnie zawarcie umowy staje się bezprzedmiotowe ? zgodnie bowiem z art. 146 ust. 6 ustawy jak wyżej, umowa mogłaby zostać unieważniona, jeżeli zamawiający dokonałby wyboru oferty z naruszeniem przepisu ustawy, które mogło mieć wpływ na wynik postępowania. 

2.     Uzasadnienie prawne:

Zamawiający podjął decyzję o unieważnieniu postępowania na podstawie przepisu art. 93 ust. 1 pkt 7 PZP, zgodnie z którym to przepisem zamawiający zobowiązany jest unieważnić postępowanie o udzielenie zamówienia, jeżeli postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego.

2,862

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tedeusz napisał/a:

Jestem po konsultacji z niezależnym ekspertem z zakresu zamówień publicznych

Łatwo mu mówić - ponieważ ten niezależny ekspert  nie będzie odpowiadał za nie prawidłowe przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia. Wybór należy do Ciebie.

2,863

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tedeusz napisał/a:

1. Konsorcjum nie wyzywam do uzupełnienia oferty o polisę partnera...
2. Natomiast wzywam wszystkich do wyjaśnienia polisy (że brak klauzuli prolongacyjnej) i że mają złożyć oświadczenie że w wypadku wyboru oferty ma taką polisę przedstawić.
3.  Czy takie wyjście jest możliwe czy unieważniać przetarg?

1. Nie wzywasz.
2. Teraz to już musztarda po obiedzie. Nie możesz wzywać do złożenia takiego oświadczenia.
3. Zalecam: unieważnienie.

2,864

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tedeusz napisał/a:

1. A jeszcze pytanko - gdzie znajdę wymagania wobec polisy OC - chodzi mi o to, aby wytłumaczyć Kierownikowi że na etapie przetargu nie możemy żądać aby w polisie była klauzula prolongacyjna.
2. Kierownik po prostu chciał, aby ubezpieczenie trwało przez cały czas trwania RB - tego wiem, że też nie mogę wymagać.

1. Art. 26.2a Pzp
Art. 26.3 Pzp

2. Możesz wymagać od wykonawcy, którego ofertę wybierzesz - przed podpisaniem umowy.

2,865

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Celem powstania konsorcjum jest wspólne posługiwanie się posiadanym przez uczestników konsorcjów potencjałów technicznych i finansowych, a zatem możliwość sumowania potencjału obejmuje również posługiwanie się polisą ubezpieczeniową (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 2 września 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 1085/09).

Podobnie:

Sygn. akt KIO/UZP 993/09
Sygn. akt KIO/UZP 59/10
Sygn. KIO/UZP 33/09
Sygn. KIO/UZP 973/09

i wiele, wiele innych...

2,866

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Apollo napisał/a:
Tedeusz napisał/a:

To czy mogę zrobić tak, że przyjmę polise Lidera Konsorcjum i nie wzywać do uzupełniania?

1. No więc właśnie - czy nie jest przypadkiem tak, że jeżeli jakiś zapis siwz jest sprzeczny z prawem, to jest on nieobowiązujący?
2. Może można nie wzywać do uzupełnienia, pomimo feralnego zapisu w specyfikacji?

1. Upraszczasz sprawę Apollo.
2. Nawet nie należy wzywać - ale co z potencjalnymi wykonawcami, którzy jak zobaczyli takie warunki to podjeli decyzję o rezygnacji z ubiegania sie o udzielenie zamówienia.

2,867

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tedeusz napisał/a:

Poza tym apropo wymagań, to przy ubezpieczeniach dobrowolnych (a takie to jest dla Wykonawcy RB) Zamawiający ma prawo żądać np. klauzuli prolongacyjnej.

Wykonawca ma wykazać, że na dzien składania ofert jest ubezpieczony - tylko tyle i aż tyle. Żadanie klauzuli prolongacyjnej na tym etapie i w celu wykazania spełniania warunków udziału w postepowaniu jest nieuprawnione.

2,868

(3 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4575

2,869

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tedeusz napisał/a:

.Oprócz tego wynikł mi drugi problem (mój Kierownik naciskał na taki zapis), aby polisa posiadała klauzulę prolongacyjną - i taki zapis w SIWZ jest

No to żeście pojechali... żądanie jest nieuprawnione - jak dla mnie postępowanie do unieważnienia.

arturo-młodszy napisał/a:

Naprawde imponujesz mi znajomością i wiedzą.

arturo nie przesadzaj smile Jestem kompletnym profanem w dziedzinie ZP, ale lubię się wymądrzać wink

2,871

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Gdybym to ja był tym partnerem/liderem (wzywanym), przy założeniu że zlóżyliśmy najkorzystniejszą ofertę to odwołanie miałbyś pewne...

2,872

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Trzeba wzywać. Nie ma odrzucania ofert z tego powodu, iż są za drogie!!!

2,873

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... i contra legem...

Do karolk:
1. Toteż właśnie miałem zaproponować Arturowi żeby spójnik "lub" potraktować w tej sytuacji bardziej jako "albo".
2. Obie opcje są do wybronienia, z tym że zwrot niezłoczny jest tak - jak mówisz - mniej dotkliwy dla wykonawcy.

Przez wzgląd na godzinę podarujmy sobie referacik: zwróć wszystkim niezwłocznie