Marcel a powyżej progów?

wydaje si e że można w przetargach poniżej progu ale powyżej progu unijnego zdania są podzielone

2,203

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

ograniczenie konkurencyjności  Ruda 26 sama na to wskazała przy takim zapisie wycina duże firmy, składają sami nauczyciele i cena o 50 % w górę (np w porównaniu z tym kiedy duże firmy wygrały), bez ograniczenia nauczyciele tez mogą składać ofertę,
ale duże firmy mogą faktycznie więcej

2,204

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

a czy takie ograniczenie nie musi mieć uzasadnienia??
a nauczyciele i tak przecież mogą złożyć na jedną część.

roboczo
2. W przypadku gdy wykonawca złoży ofertę na więcej części:
2.1. w pierwszej kolejności będą brana pod uwagę wyższa pozycja oferty w rankingu dla każdej z części,
2.2. w przypadku tych samych pozycji w następnej kolejności będzie brana pod uwagę cena dla poszczególnej części  - od najwyższej do najniższej,
2.3. w przypadku tych samych pozycji i cen w następnej kolejności brana będzie pod uwagę różnica pomiędzy ceną dla danej części a kolejną ofertą dla każdej z części ? od najwyższej różnicy do najniższej,
2.4. w przypadku tych samych pozycji i cen i różnic w cenach w następnej kolejności brana będzie pod uwagę kolejność części od 1 do ?...

Marcel napisał/a:

Jeszcze art.24.1.15 - par.5 pkt.2,3,5.

5 ok ale dlaczego 2 i 3

2,207

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

ja mam takie
1.1. cena ofertowa 60%.
1.2. dodatkowy jednorazowy wywóz odpadów wielkogabarytowych w okresie wiosennym (20%)
1.3. Liczba pojazdów realizujących przedmiot zamówienia (o których mowa w rozdziale spełniających wymagania co najmniej normy EURO 4 (10 %), Za każdy zadeklarowany pojazd zostanie przyznane 2 pkt, maksymalnie będą punktowanych 5 pojazdów (max 10 punktów)
1.4. Wykonawca może do realizacji przedmiotu umowy zatrudnić na pełny etat osoby posiadające status osoby bezrobotnej za każda osobę bezrobotną zatrudnioną na pełny etat zostanie przyznane 5 pkt, maksymanie punktowane będzie przyjęcie dwóch osób (max 10 pkt)

MS napisał/a:

czy to oznacza że jeżeli mam zlecić wykonanie np. 30 dokumentacji projektowych w roku budżetowym  to je wszystkie zliczam i ogłaszam jeden wielki przetarg już np. próg unijny podzielony na części ?

ja projekty dziele na kubaturowe, liniowe (sieci), drogi i chodniki i szacuje osobno

nasi radcy sa odrębnego zdania macie może jakiś dokument, wyrok opinia RIO itp  którym mógłbym się podeprzeć w dyskusji

czy projektowanie tak samo? mam dwa budynki do zaprojektowania całkiem różne w różnych miejscach gminy bez dofinansowanie i co osobno poniżej 30 tyś każdy ale razem powyżej??

2,211

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

nie

2,212

(11 odpowiedzi, napisanych Wadium)

ja oddałem od razu

a ja głupi drogi sumuję bo ten sam wykonawca może robić, ten sam czas realizacji i ten sam rodzaj robót

2,214

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

czyli 26.1 ustaw i art 2 ust 4 pkt 4) roporzadzenia??

2,215

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

szefostwo upiera sie żeby dć kryterium Euro do oferty złoża oświadczenie że maj tyle a tyle tych pojazdów co i kiedy mogę żądać żeby to sprawdzić: na etapie 26 ust 1 (np w wykazie sprzętu dodać rubrykę) czy np do podpisania umowy

2,216

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

dzięki

szad napisał/a:
ab123 napisał/a:

A jeżeli chodzi o przesłanki obligatoryjne, czy do nich muszę koniecznie wymagać dokumentów z rozporządzenia z np. par. 5 ust. 1?

poniżej progu unijnego to nie, ale powyżej progu to już chyba tak.

tylko z czego to wynika bo nie widze

2,218

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

jeżeli podam jakąś wartoiść np wartość polisy chcę napisać jak będę to przeliczał w przypadku oferentów zagranicznych
chcę sie posłużyć notowaniem NBP tylko z jaką datą składania ofert czy dostarczenia dokumentów na wezwanie 26 ust 1

https://www.portalzp.pl/porady/akt-prawny/nie-moze-automatycznie-wykluczyc-firmy-z-przetargu-poniewaz-pomagala-w-przygotowaniach-postepowania-1344259

ale t obyło po staremu

to podajcie w ogłoszeniu tę wartość jest tam taka rubryka i wszyscy będa wiedzieć

szad napisał/a:

przy procedurze odwróconej wykluczenie może nastąpić jedynie jak wykonawca nie złoży info o GK (no chyba że będzie taki chojrak i w samym oświadczeniu napisze, że podlega wykluczeniu za coś tam wink)

JEDZ nie jest taki prosty, może oferta pierwsza w rankingu pomimo wezwań z 26 ust 3 lub 4 (może być kilka??) może być do odwalenia

pewnie chodzi o JEDZ powyżej progów po wezwaniu do uzupełnienia ktoś np nie składa

to jest ciekawe
http://kartaprzetargowa.pl/artykuly/zastosowanie-odwroconej-procedury-wyboru-moze-zmienic-wynik-przetargu/

wszystkich

samzam napisał/a:

A czy zamówienie uzupełniające to tak jak na poprzednich zasadach, negocjacje, umowa, ogłoszenie? Czy też jak w przypadku zamówień dodatkowych aneks na zasadach określonych w art. 144?

aneks w przypadku umów zawartych przez nowelizacją