2,251

(51 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

szad napisał/a:

też mi pod to tylko podchodzi.
zus i us też chyba tylko pod art.24.5.8?

muszę ogłosić przetarg powyżej progów unijnych i zastanawiam się które dokumenty mam zaś żądać na potwierdzenie przesłanek z art. 24.1

chyba tylko krk w zakresie 13,14,21 i oświadczenia z rozporządzenia § 5 - 5, 6, 9 10 ale już sam nie wiem po co oświdczenia jak jest JEDZ i ma w ternie 3 dni złozyć informacje o grupie kapitałowej

2,252

(51 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Katiqq napisał/a:

A czasami nie 24.5.8?

tak sorki

2,253

(51 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

moim zdaniem oświadczenie z § 5 pkt 9 rozporzadzenia   - 24 ust 1 pkt 15, a zaświadczenia  § 5 pkt 2) na podstawie 25 ust 5 pkt 8)

2,254

(43 odpowiedzi, napisanych SWZ)

no na jednym ze szkoleń mówili żeby uważać na ten punkt 29 3a jest obligatoryjny a wielce wątpliwy

2,255

(43 odpowiedzi, napisanych SWZ)

nie koniecznie inny podmiot tylko np umowa zlecenie 
art 29 3a  jest bezpośrednio powiązany z 22.1 kodeksu pracy czyli rozumiem zamawiający może ten wymóg odnieść tylko i wyłącznie  do pracowników którzy spełniają art 22.1

2,256

(43 odpowiedzi, napisanych SWZ)

a ja mam wątpliwości często osoby z uprawnieniami pracują na zlecenia dla poszczególnych firm na poszczególne zadania i tak się zastanawiam co będzie większym przewinieniem
- wpisanie jako obowiązek umowy -  kontrola może zarzucić ograniczenie konkurencyjności jeżeli stwierdzi że kierownik robót nie spełnia wymogów art 22 ust 1
- nie wpisanie kierownika robót a wpisanie np pracowników fizycznych realizujących prace budowlane

wadium tylko przy pierwszym ratuje,
przy dużej ilości ofert może się uda sprawę przyspieszyć ale przy małych zamówieniach będzie dłużej

szad napisał/a:

inny kwiatek. w rozporządzeniu jest, że mogę żądać oświadczenie o GK, a w ustawie jest że po wywieszeniu na www info z otwarcia ofert wykonawca dostarcza info o GK.
to w końcu info o GK jest obligatoryjne czy fakultatywne?

mają sami złozyć w ternie 3 dni jak nie złożą to 26 ust 3 więc nie wiem po co to w rozporządzeniu chyba żeby usprawiedliwić art 26 ust 3

szad napisał/a:
jo napisał/a:

w art 24 ust 1 nie ma chyba podstaw do żądania CIDG jest natomiast w art 24 ust 5 pkt 1 dobrze czytam?

dobrze czytasz. choć pewnie nikt nie będzie skladał tylko podawał adres skąd masz sobie pobrać.

jo napisał/a:

w przetargu powyżej  kwot unijnych jakich dokumentów muszę żądać od oferenta najkorzystniejszego na potwierdzenie złożonego oświadczenia w trybie art 24 ust 1 pkt 12-23

po nowelizacji to sam się zastanawiam. W rozporządzeniu o dokumentach w par. 5 jest że zamawiający może żądać następujących dokumentów. No i wykonawca składa JEDZ a nie oświadczenie.

no właśnie w rozporządzeniu pisze w § 5 ust 5) o oświadczeniu treść dokładnie jak z art 24 ust 1 pkt 15 i z tego wnoszę że nie mogę żądać w celu sprawdzenia zaświadczenia z ZUS i Skarbówki (tych mogę wymagać jeżeli zastosuję art 24 ust 5 pkt 8) więc w zasadzie dla obligatoryjnych wykluczeń z 24 ust 1 chyba zostaje tylko KRK i ponownych oświadczeń?? zamieszane strasznie

w art 24 ust 1 nie ma chyba podstaw do żądania CIDG jest natomiast w art 24 ust 5 pkt 1 dobrze czytam?
w przetargu powyżej  kwot unijnych jakich dokumentów muszę żądać od oferenta najkorzystniejszego na potwierdzenie złożonego oświadczenia w trybie art 24 ust 1 pkt 12-23

szad napisał/a:
jo napisał/a:

[/quote=janek159]

raczej nie będę korzystał z art 24 ust 5 więc do obligatoryjnych trzeba oświadczenia?

oświadczenie jest wymagane obowiązkowo. dodatkowo dla przesłanek z art. 24.1 możesz żądać również te inne dokumenty.
zobacz wzory oświadczeń zamieśzczonych na stronie uzp.

z art.24.5 to bym ewentualnie 1 brał pod uwagę, żeby móc żądać odpis lub ewentualnie samemu go pobrać z bazy.

sory chodziło mi o zaświadczenia np z ZUS

[/quote=janek159]art. 24 ust 5 pkt 8 mówi w treści że z wyłączeniem ,,art.24 ust. 1 pkt 15"

"w 24.5.8 - żąda się dokumentu z ZUS i US

a w 24.5.8 - nic się nie żąda (chyba że oświadczenie)"

raczej nie będę korzystał z art 24 ust 5 więc do obligar=toryjnych trzeba oświadczenia?

szad napisał/a:
jo napisał/a:

w jednym z ogłoszonych przetargów zamawiający wskazał że nie skorzysta z art 24 ust 5 a następnie w dalszej częsci ogłoszenia  żąda od wybranego oferenta zusu podatków itp  chyba nie tak powinno być

zus, podatki dotyczą przesłanek obligatoryjnych wykluczenia zawartych w art.24.1. więć wg mnie mógł wymagać tych dokumentów.
art. 24.5 dotyczy przesłanek fakultatywnych wykluczenia. gdyby zamawiający zaznaczył, że nie korzysta z art. 24. ust. 5, apotem żądał opisu z właściwego rejestru lub ceidg, to byłoby nie ok.
jeżeli chcemy dostać odpis, to musimy zaznaczyć, że będziemy wykluczać na podstawie art. 24.5.1.
oczywiście wykonawca może nam wogóle nie złożyć tego odpisu, bo możemy je sami pobrać.

to czym się różni art 24 ust 1 pkt 15 od 24 ust 5 pkt 8 i czy do obu żąda się tych samych dokumentów potwierdzających ?

w odwróconej, po ocenie ofert badasz oświadczenie tylko oferenta najkorzystniejszego

może, tylko zgodnie z nowelizacją musicie już być wtedy podwykonawcami

w jednym z ogłoszonych przetargów zamawiający wskazał że nie skorzysta z art 24 ust 5 a nastepnie w dalszej częsci ogłoszenia  żąda od wybranego oferenta zusu podatków itp  chyba nie tak powinno być

nie

ciekawe

Czy wykonawca wnoszący odwołanie na wybór najkorzystniejszej oferty, który został sklasyfikowany na 4 pozycji, musi kwestionować ocenę wykonawców sklasyfikowanych na pozycji 2 i 3?

Zgodnie z brzmieniem art. 179 ust. 1 ustawy Pzp, który nie uległ zmianie na gruncie znowelizowanej ustawy, środki ochrony prawnej określone w niniejszym dziale przysługują wykonawcy, uczestnikowi konkursu, a także innemu podmiotowi, jeżeli ma lub miał interes w uzyskaniu danego zamówienia oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów niniejszej ustawy. Dotychczas wykonawca, którego oferta została sklasyfikowana np. na 4 pozycji, mógł kwestionować wybór najkorzystniejszej oferty, o ile zakwestionował również oferty wykonawców sklasyfikowanych wyżej niż wykonawca odwołujący się. Wprowadzenie do ustawy Pzp art. 25a wiąże się z nowym podejściem do badania spełniania warunków udziału w postępowaniu i braku podstaw do wykluczenia lub kryteriów selekcji, zgodnie z którym wykonawca wraz z ofertą lub wnioskiem o dopuszczenie do udziału w postępowaniu dołącza aktualne na dzień składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu oświadczenie (powyżej progów UE ? w formie jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia). Informacje zawarte w oświadczeniu stanowią wstępne potwierdzenie, że wykonawca nie podlega wykluczeniu z udziału w postępowaniu, spełnia warunki udziału w postępowaniu oraz spełnia kryteria selekcji. Natomiast zamawiający, co do zasady, wezwie do złożenia dokumentów na potwierdzenie ww. okoliczności jedynie wykonawcę, którego ofertę ocenił najwyżej (który uplasował się na najwyższej pozycji rankingowej).

W związku z powyższym możliwe będzie złożenie odwołania na wybór najkorzystniejszej oferty przez wykonawcę sklasyfikowanego np. na 4. Pozycji rankingowej bez kwestionowania ofert sklasyfikowanych na pozycji nr 2 i 3, z uwagi na to, że oferty te nie zostały ostatecznie (i może w ogóle do tego nie dojść) zweryfikowane przez zamawiającego na podstawie dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu i brak podstaw do wykluczenia. Nie można zatem wymagać od wykonawców stawiania zarzutów wobec czynności zamawiającego, zarzucając jej bezprawność (zaniechanie wykluczenia z postępowania z powodu nie spełniania warunków udziału w postępowaniu), dotyczących oceny ofert konkurentów niejako ?w ciemno?, bez weryfikacji przez zamawiającego (poprzez żądanie przedłożenia szczegółowych dokumentów, które będą ostatecznie udowadniać / potwierdzać spełnianie warunku udziału w postępowaniu). Zaś prawo do kwestionowania wyboru oferty najkorzystniejszej powinno być gwarantowane każdemu wykonawcy, gdyż jest podstawowym uprawnieniem do kontroli najważniejszej czynności zamawiającego podejmowanej w postępowaniu, wynikającym z regulacji dyrektyw odwoławczych. Taki wykonawca (kwestionujący czynność wyboru oferty najkorzystniejszej) będzie miał potencjalnie możliwość uzyskania zamówienia, jeżeli jego oferta będzie ważna i sam nie będzie podlegał wykluczeniu z postępowania, poprzez czynność ponownej oceny ofert.

jest 5 ogłoszeń tylko nie umiem wejść

jest rozporządzenie

https://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/nowe-akty-wykonawcze-opublikowane-w-dzienniku-ustaw-w-dniu-27.07.2016-r.

są nowe formularze ogłoszeń

Wzór oświadczenia
Składając ofertę w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego .............................................. oświadczamy:

1) że nie podlegamy  wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia i nie spełniamy żadnej z przesłanek zapisanych w:
- art. 24 ust 1 pkt 12-23 ustawy Prawa zamówień publicznych
- art 24 ust 5 Prawa zamówień publicznych

2) spełniamy warunki udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia określone w SIWZ, zapisane w art. 22 ust 1b:
- kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów;
- sytuacji ekonomicznej lub finansowej;
- zdolności technicznej lub zawodowej.
i jeszcze art 25a ust 3 i 6?
i ewentualnie przekreślić czego nie chcemy??

dziś chyba ostatni dzień po staremu

2,274

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

czyli w zasadzie wykonawca poinformował że się pomył w pierwotnej cenie?

2,275

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

chyba mała szkodliwość czynu, nie ma się za bardzo jak wytłumaczyć