2,276

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

pewnie w formularzu ofertowym jest 4000 netto = brutto a na umowie i fakturze 3.703,70 + vat =4000

2,277

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

cena ta sama jak zrozumiałem tylko wartość netto będzie inna

2,278

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

czyli w rankingu ofert się nic zmieni więc może to nie będzie duże przewinienie

2,279

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

do wartosci oferty doliczono 8% czy z czy wartość z oferty potraktowano jako brutto??

asia miała na myśli 24 ust 1 pkt 12

a przy odwróconej kiedy RNC i do wszystkich czy do pierwszego w rankingu??

kosztorysy chyba od razu do ofert
po sesji i zamieszczeniu i po trzech dniach chyba trzeba
-  jeżeli trzeba 26 ust 3 do oświadczenia najkorzystniejszego -  odwrócona i wszystkich - zwykła i
-  RNC najkorzystniejszego -  odwrócona i wszystkich - zwykła,
- art 87 najkorzystniejszego -  odwrócona i wszystkich - zwykła
i potem wezwanie do dokumentów  od pierwszego w rankingu
ale na szkoleniu mówili że wybór najkorzystniejszej po dostarczeniu dokumentów przez najwyższego w rankingu

2,283

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ważne penie na dzień złożenia oferty ale na dzień składania ofert już nie

1) czy to oświadczenie ma być w formie pisemnej i liczyć się będzie data stępla pocztowego ( i czy to jakieś znaczenie jeżeli nie ma sankcji) czy wystarczy np skan lub fax.
2) czy zobowiązani podmiotu trzeciego 22a ust 2 nie musi być w formie pisemnej??

Katiqq napisał/a:

Art. 19.

3. Dopuszczalne są zmiany umów w sprawie zamówienia publicznego, zawartych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy lub zawartych w wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego wszczętego przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, jeżeli:

2) umowa została zawarta przez zamawiającego, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1?3a i 5 ustawy zmienianej w art. 1 w brzmieniu dotychczasowym i został spełniony co najmniej jeden z następujących warunków:

a) w przypadku udzielania dotychczasowemu wykonawcy usług lub robót budowlanych zamówień dodatkowych, nieobjętych zamówieniem podstawowym i nieprzekraczających łącznie 50% wartości realizowanego zamówienia, niezbędnych do jego prawidłowego wykonania, których wykonanie stało się konieczne na skutek sytuacji niemożliwej wcześniej do przewidzenia, jeżeli:

? z przyczyn technicznych lub gospodarczych oddzielenie zamówienia dodatkowego od zamówienia podstawowego wymagałoby poniesienia niewspółmiernie wysokich kosztów lub

? wykonanie zamówienia podstawowego jest uzależnione od wykonania zamówienia dodatkowego,

b) w przypadku udzielenia, w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług lub robót budowlanych zamówień uzupełniających, stanowiących nie więcej niż 50% wartości zamówienia podstawowego i polegających na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówień, jeżeli zamówienie podstawowe zostało udzielone w trybie przetargu nieograniczonego lub przetargu ograniczonego, a zamówienie uzupełniające było przewidziane w ogłoszeniu o zamówieniu dla zamówienia podstawowego i jest zgodne z przedmiotem zamówienia podstawowego,

c) w przypadku udzielenia, w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy dostaw, zamówień uzupełniających, stanowiących nie więcej niż 20% wartości zamówienia podstawowego i polegających na rozszerzeniu dostawy, jeżeli zmiana wykonawcy powodowałaby konieczność nabywania rzeczy o innych parametrach technicznych, co powodowałoby niekompatybilność techniczną lub nieproporcjonalnie duże trudności techniczne w użytkowaniu i dozorze, jeżeli zamówienie podstawowe zostało udzielone w trybie przetargu nieograniczonego lub przetargu ograniczonego, a zamówienie uzupełniające było przewidziane w ogłoszeniu o zamówieniu dla zamówienia podstawowego i jest zgodne z przedmiotem zamówienia podstawowego;

czyli nie nowe umowy tylko aneks do starej??

a można zawrzeć aneks do umowy która sie już skończyła ??
art 67 ust 1a wprowadził nowy obowiązek przy uzupełniających którego w starych postępowaniach pewnie nie zrealizowano

przy zakończonych umowach podtsawowych chyba będzie ciężko zlecić uzupełniające po wejściu w życie noweli

ciekawe jak to poprawienie miało by fizycznie wyglądać
ciekawy też jest fragment  "lub innych dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania"

no tak mi to "pierwszym czytaniu" wygląda

Marcel napisał/a:

Jak nie zrobić tak będzie ok w dziale oferty odrzucone, natomiast w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia wpisać 0.

dlaczego tak??

dobra znalazłem
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=11826
czyli do tej pory robiłem źle

a art 19 ust 2 by te uzupełniające  nie objął? co prawda tylko do trwających ale zawsze coś

olfork napisał/a:

Kontrolujący też mają te same rozterki i pewnie w dużej mierze czekają co się będzie działo po pierwszych postępowaniach.

Przepis jest faktycznie niefortunny. Już z samego brzmienia nie wie wiadomo tak na prawdę czy to przymus czy przywilej.
p.s dziś dla ludzi problemem jest znalezienie drugiego kryterium, a co dopiero analizować przedmiot zamówienia kto i na jakiej podstawie go może wykonać.  Już widzę jak dla wielomilionowej inwestycji realizowanej przez setkę ludzi ktoś jest w stanie bezbłędnie wskazać etatowych pracowników. A jak się pomyli... oj to znowu będzie pożywka dla kontrolujących o nieadekwatnych warunkach, dyskryminacji i łamaniu zasady równego traktowania.

czyli 28 lipca już po nowemu??

mam tylko nadzieję że przy korektach i DFP zachowają umiar

"Zamawiający określa" nie wiem czy powyższy wpis spełnia warunek "określenia"

hipotetycznie
pn robota budowlana nakładka asfaltowa
5 robotników od łopaty, jeden operator koparki, jeden rozściełacza, jeden samochodu ciężarowego, jeden walca, kierownik budowy (a ten od ciężarowego może być też od walca) i co kto się łapie na 22.1??

tak tylko kontroler może kontrolować w przyszłym roku albo za dwa lata przetargi ogłoszone zaraz po wejściu w życie nowelizacji a wtedy będzie im już łatwiej

no kontrole będą szaleć

wychodzi na to że musimy, moim zdaniem bramka 2/ z postu Miraa ale na szkoleniu nie potrafili powiedzieć jak to ma fizycznie wyglądąć i jak to sprawdzać
np odbiór odpadów kierowcy śmieciarek i ich pomocnicy mają być na umowę (zapis w SIWZ) i do podpisania umowy kopie umów??

2,298

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

podstawą do złożenia oferty przy ryczałcie jest projekt jeżeli nie było w nim wspomniane nic o pniakach to moim zdaniem nie można żądać wykonania tego zakresu, analogicznie jakby w projekcie nie było przewidziane podbudowy to też byście się upierali że miał to wykonawca przewidzieć??

2,299

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

moim zdaniem jeżeli przyjmuje się że poświadczeniem np może być protokół odbioru końcowego to nawet nie trzeba czekać 30 dni wynikających z art 151

2,300

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

należyte wykonie zazwyczaj się potwierdza po odbiorze końcowym i już wykonawca ma dokument natomiast usterki występują w okresie gwarancyjnym np po roku i niektórzy wykonawcy olewają ich usuwanie bo dokument już mają Pytanie czy wystawca referencji może je "cofnąć" na przykład na pytanie innego zamawiacza
Gdyby np poświadczenie można wystawiać po okresie gwarancji to co innego ale można by się nie zmieścić w okresie 5 lat.
na Twoim miejscu nic bym nie robił ale pilnował a nawet prześladował tego wykonawcę na etapie robót