pisemnie np pocztą, kurierem, osobiście

można jeżeli nowy podwykonawca spełnia warunki z postępowania

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/opinie-archiwalne/zamowienia-publiczne-na-roboty-budowlane-realizowane-w-ramach-jednego-projektu-infrastrukturalnego-a-zakaz-dzielenia-zamowienia-na-czesci-w-prawie-krajowym-i-unijnym

ad 1 robię: zaproszenie pisemne, negocjacje, oświadczenia wykonawcy
ad 2 można
ad 3 niektórzy prawnicy twierdzą że nie można ( i w taki przypadku marnie z uzupełniającymi), niektórzy twierdzą że poprzez aneks umowa się "wznowi"

a przy odwróconej wzywacie oferentów z pozycji 2 i dalszych do złożenia GK ??

tylko trzeba określić w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty cyklu życia -= chyba tylko utylizacja w tym przypadku

np cena 60%  drugie kryterium: gwarancja minimum 36 miesiecy 0 punktów, 48 miesięcy 20 pkt i 60 miesięcy 40 pkt i tyle wszyscy dają 60 miesięcy i decyduje cena   smile

2,158

(29 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Marcel napisał/a:
szad napisał/a:

tylko, że tu jest taka sytuacja, że zamawiający nie wystawiał wykonawcy żadnych referencji.
zamawiający wie, że wykonawca wykonał należycie dostawę, na którą postawił w kolejnym przetargu warunek udziału.

Korzysta się z posiadanych oświadczeń lub dokumentów, skoro są aktualne o ile są to korzystasz w czym problem?
Tu nie chodzi wprost o zamówienia wykonane na rzecz Zamawiającego.

a no w tym że referencje nigdy nie zostały wystawione więc formalnie dokumentu żadnego nie ma dostawa była ok ale referencji brak

2,159

(9 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

w umowie wartość umowy i kary mam od wartości  brutto w przypadku naliczania kar wykonawca zazwyczaj wystawia fakturę a my z tej faktury odliczmy kary umowne (żaden wykonawca nie chce płacić kar umownych woli żeby mu odliczyć) ale pytanie co z vatem wykonawca musi odprowadzić vat w wysokości jaka jest na fakturze a w rzeczywistości przecież tego vatu w pełnej kwocie nie otrzymał

janek159 napisał/a:

Podczas gdy ja ostatnio na szkoleniu czekałem z ciekawością na omówienia art. 24aa, Pan gdy doszedł to tego artykułu powiedział:

o art. 24 aa .. tu właściwie proszę państwa jest tyle jeszcze niewiadomych że ja może będę Państwu proponował unikać stosowania tej procedury, a teraz przejdźmy może dalej

ja pozwoliłem Panu kontynuować szkolenie


big_smile

seniorcristobal napisał/a:
jo napisał/a:

1. radcy prawni powiedzieli że druku jedz nie można modyfikować ale ja i tak przekreśliłem te wiersze z informacjami których w SIWZ nie żądałem
2. Lepiej zrobić ale czy do siwz czy do wezwania to już jak kto woli


Nie można modyfikować? Jak to się ma do tworzenia elektronicznego JEDZ (z ang. ESPD) gdzie za pośrednictwem narzędzia internetowego Komisji Eur. tworzy się właśnie JEDZ pod kątem konkretnego zamówienia, wpisując tylko te wymagania, które w danym postępowaniu będą wykorzystywane przez Zamawiacza.

Nie tworzyłem jeszcze JEDZ ale wydawać się by mogło, że raczej można (trzeba) go edytować pod kątem danego postępowania...

jak wyżej w espd wychodzi tylko co żądasz nic po zatym
ja pozostawiam wszystko w druku ale wykreślam niepotrzebne, żeby wykonawcy wiedzieli czego żądam
jest tam jeden taki niuans przy spełnieniu warunków jak nie chcesz szczegółowo w JEDZ a ogólne to trzeba to zapisać w SIWZ

2,162

(29 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

a 10.2 rozporzadzenia??

czy wiedza czy nie wiedza to się okaże po kontrolach, natomiast szkoląca rozpoczęła szkolenie od słów "spaprali nowelizację, przepisy mało precyzyjne, KIO będzie miało dużo pracy" więc szkolenie było ale w zasadzie do końca nie wiadomo jak i co robić

chyba dopiero KIO wskaże drogę a teraz na ryzyko

radcy mi z kolei napisali że do mnie należy wybór czy żądam 5.5. czy 5.2 i 5.3 co nie do końca chyba tak jest

2,166

(5 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

na szkoleniu sugerowali żeby jeżeli warunek w siwz się postawi to co najmniej raz skontrolować

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych/kwalifikacja-podmiotowa-wykonawcow

MS napisał/a:

proste jak ogon szczura
24. ust.1 13-23 obligatoryjne żądasz zawsze w procedurach krajowych i unijnych (oświadczenie zbiorcze)
24. ust. 5 - fakultatywne (jak chcesz możesz żądać)
jeżeli wymagasz dokumentów:
24.1.13a,b,cd- KRK
24.1.14 - KRK
24.1.15. US,ZUS
24.1 16 do 20 wymagania tylko prawo polskie ( w unii nie ma takich podstaw) - oświadczenie Wykonawcy
24.1.21- KRK
24.1.22 i 23 - oświadczenie Wykonawcy
Podlegają samooczyszczeniu wszystkie oprócz 15.
Jeśli chcesz sprawdzić pod kątem prawidłowego podpisu oferty czy pełnomocnictwa strona KRS lub Ceiidg!! wchodzisz drukujesz

ust.1.5 jedyny przypadek żądania KRS lub c.. w wersji papierowej
ust.5.2,3 oświadczenie Wykonawcy
ust.5. 5 i 6 KRK
ust.5 7 i 8 oświadczenie

Jeszcze trzeba brać przy sprawdzaniu zapis 24.7

na ostatnim szkoleniu na potwierdzenie
24.1.15 dokument 5.5
24.5.8 dokumenty 5.2 i 5.3

1. radcy prawni powiedzieli że druku jedz nie można modyfikować ale ja i tak przekreśliłem te wiersze z informacjami których w SIWZ nie żądałem
2. Lepiej zrobić ale czy do siwz czy do wezwania to już jak kto woli

do kryterium (norma euro 4 pojazdów) do oferty oświadczenie, a od najkorzystniejszego, dokumenty tak mi poradzili radcy

ja takich zapisów nie mam, na etapie przetargu na kredyt jeden z oferentów kilka lat temu nas prześcigał za takie próby ale zazwyczaj i tak mamy takie same stawki ale po negocjacjach
tylko nie wiem jakie te warunki trzeba okreslić

2,172

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

w odpowiedzi z lexa było o ilości

Katiqq napisał/a:
tresi napisał/a:

Wspaniale to czytać! Również się z tym kompletnie nie zgadzam, ale prawnik rzucił pomysł, a władze zachwycone - my natomiast mamy kłopot jak im wytłumaczyć, że to bzdura sad


Niech się zastanowią dobrze, czy np za 2,5 roku znajdą takiego głupiego, który im  to wykona zakładając, że ceny wzrosną np o 20%.
Po co to przewidywać skoro zamierza się niecnie wykorzystać wykonawcę?

wykonawca nie musi się zgodzić na podobne

też nie wiem co wpisywać

logika czy przepisy w tym przypadku chyba przepisy jak zaproponuje coś innego na na drugim etapie i tak wyjdzie

byłem na dwóch szkoleniach na jednym wliczać dokumentację na drugim nie wliczać bardziej przekonywująco szkolący nr 2