w ostatniej chwili się zorientowałem na szczęście

janek159 napisał/a:

MS - to jest nas już dwie co o tym usłyszało.

Pan Sperczyński ??

ja osobno sieciówki, osobno kubaturówki i osobno drogi

2,179

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

....Wymagania dotyczące zatrudnienia wiążą się z określeniem np. ile osób, na jaką część etatu ma być zatrudniona do wykonania konkretnych czynności .... a niby  z czego to wynika żę do danego remontu np drogi mam zapisać że ma pracować 3 ludzi na pełny etat a nie 6 na pół etatu a jak wykonawca chce to może na tej robocie pracować 20 na trzy zmiany i nic mi do tego, ja wpisuje czynności jakie moim zdaniem podlegają przepisom art 22 ust 1 kodeksu pracy i tyle.

jeden z zamawiaczy poszedł po bandzie i olał ten temat powołując się na brzmienie art 36ust 2 pkt 8a ustawy

2,180

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

moim zdaniem zawrzeć trzeba jak będzie taka okoliczność o której mówisz to po prostu takiego obowiązku firma mieć nie będzie

2,181

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

gdzieś coś było jeszcze o 48 godzinach
§ 11, 7d ale to inny przypadek

2,182

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

sam dokument nie podlega natomiast jeżeli ktoś złożyłby kosztorys uproszczony to zastanowiłbym się czy nie skorzystać z nowego brzmienia art 26 ust 3 w części "...lub innych dokumentów......"

2,183

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

wpisujecie gdzieś do ogłoszenia o zamówieniu informację o konieczności zatrudnienia o pracę i że np do oferty wykonawca ma dołączyć odpowiednie oświadczenie w tym zakresie??

Ada napisał/a:

Moim zdaniem, jeżeli  przesłano za pomoc środków komunikacji elektronicznej ( opatrzony certyfikowanym podpisem ) to możesz po upływie 5 dni

nie wiem czy musi być certyfikowany podpis

kiedyś puściłem jako dostawę ale bez przekonania

ma 1000 zła za dzień pracy za pracownika bez umowy

robicie jedza w espd?
mam kłopot żeby powiązać obligatoryjne wykluczenia z zapisami jedza

Katiqq napisał/a:

Jarosław chyba jednak spaprane. Przepisy powinny być sformułowane w sposób jednoznaczny, aby wszyscy czytający rozumieli je w ten sam sposób. Ale po co ja piszę co powinno być...

czekaja na KIO ale ponoć jest już jeden wyrok ktoś się odwołał poniżej progów na wybór oferty najkorzystniejszej i wyrok ponoć masakra KIO rozpatrzyło czy dobrze podliczono punkty (utrzymując że tylko na to przysługuje odwołanie) a nie czy oferent wybrany spełniał warunki i odrzucili

sory maiałem zacytować jarosława

2,189

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

od razu odrzucenie 89 ust 1 pkt 7b

2,190

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

w formularzu ofertowym pisze że jedna lub dwie osoby a do podpisania umowy ma dostarczyć zaświadczenie z PUP że osoba był;a jest bezrobotna i umowę  o pracę a w projekcie umowy jak to będa sprawdzał i kary jak cos będzie nie tak

2,191

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

jo napisał/a:

czyli 26.1 ustaw i art 2 ust 4 pkt 4) roporzadzenia??

na szkoleniu mówili żeby zobowiązać wykonawców do złożenia dokumentów potwierdzajcych normy  euro (w kryterium) 
jednak już do oferty co myślicie

2,192

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

ze szkolenia
nie mogą żądać np wpisu do rejestru działalności regulowanej w zakresie odbierania odpadów ani zezwolenia na transport odpadów w polsce bo zgodnie z rozporządzeniem o dokumentach wykonawca może być wpisany ro rejestru w miejscu zamieszkania (zagraniczni) to znaczy na dzień składania ofert może mieć zgodę na transport w Czechach i będzie ok??

na szkoleniu mówili ze trzeba grupę kapitałową od wszystkich bo np najwyższy w rankingu napisze że nie jest w grupie kapitałowej a piaty w kolejności napisze że jest w grupie kapitałowej z pierwszym
sam nie wiem

2,194

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

już znalazłem faktycznie jest nowy druk i nie wiem gdzie wpisać wykluczenia wymogi z art 24 ust 1 u ust 5??

2,195

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

zacząłem wypisyć ogłoszenie unijne o zamóweniu i przy kolejnym logowaniu wyskoczyło mi że mam zaktualizować profil do nowych dyrektyw wpisałem obecnie obowiązujące dyrektywy ale druki są identyczne?? czy tak jest faktycznie  czy coś mi mogło nie zadziałać??

http://www.forum.actuarius.pl/viewtopic.php?t=2073

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/opinie-archiwalne/zamowienia-publiczne-na-roboty-budowlane-realizowane-w-ramach-jednego-projektu-infrastrukturalnego-a-zakaz-dzielenia-zamowienia-na-czesci-w-prawie-krajowym-i-unijnym

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=11044

do wyboru

wszystko leci do jednej oczyszczalni? czasami jest to traktowane jako jeden obiekt budowlany

eva napisał/a:

Powyżej progów JEDZ + dokumenty i oświadczenia na potwierdzenie warunków udziału w postępowaniu (o ile były określone) oraz obowiązkowo dokumenty takie jak np. ZUS, US, KRS, KRK itd.

KRS chyba nie jeżeli sie nie żądało  24ust 5

tonek napisał/a:

A tak wogóle to jeśli nie stawiam warunków to czy jest sens żeby wykonawca składał oświadczenie ?

wtedy tylko z art 24 ust 1 lub też 24 ust 5

2,200

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

janek159 napisał/a:

Nie wycina dużych firm i nie powoduje że złożą sami nauczyciele. Jo, bo tak napisałeś. Każdy tu może złożyć ofertę, tyle że na jedną część. Zwiększa tylko szanse że na większą ilość części wygrają nauczyciele. Ale czy tu jest ograniczenie konkurencji? Każdy wykonawca ma takie same szanse czy to podmiot gospodarczy czy osoba nie prowadząca działalności.

ja to widzę w taki sposób
jedna firma duża składa tylko na 1 część nr pierwszą na tą część również składa ofertę nauczyciel i ok
na kolejne części firma już złożyć nie może więc zostaje tylko nauczyciel i tak na każdą z kolejnych części a tak szczerze wielkie firmy pewnie w ogóle do przetargu nie przystąpią jeżeli będzie takie ograniczenie, natomiast fakt jest taki że może do każdej z części wystartować paru nauczycieli jeżeli jest w pobliżu więcej szkół