826

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

jak nie podzielisz to wiadomo że jednostkowo wyjdzie taniej każda z dokumentacji, zakup "hurtowy" zazwyczaj jest tańszy

no nie wiem czy po otwarciu można zmieniać zwłaszcza jak to był nie tylko warunek a kryterium

828

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

szacowałbym razem, a ze względów ekonomicznych nie dzieliłbym

amsala napisał/a:

A może dokumenty z 26.2f? Ja  tak robię smile

jak uzasadniasz "niezbędność"??

830

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

złożenia poprawnego jedz-a to wtedy i adres i wykaz poprawi

831

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

26 ust 3 wezwać do poprawnego jedza wypunktować co jest żle

832

(6 odpowiedzi, napisanych Inne)

jedyny Pan Profesor od zamówień smile ponoć rada zamówień publicznych opiniowała taka zmianę
jak się patrzę na sprawozdanie z  zamówień to się nie dziwię ale jednocześnie mam nadzieję że jednak nie wejdzie ta zmiana

janek159 napisał/a:
marekw2 napisał/a:

Niestety, przed ogłoszeniem musimy szczegółowo przeglądać całość dokumentacji projektowej. Projektanci mają w nosie zapisy w siwz i umowach mówiące o zakazie zamieszczania nazw i norm PN i BN. Jak wyżej już pisałem obecnie walczę z projektantem o wyeliminowanie tego typu rzeczy. Projekt znam już chyba lepiej od samego wykonawcy (po kilkukrotnym) przeczytaniu i za każdym razem znajduję jakieś pozostawione nazwy. Chyba trzeba do umów na dokumentację wprowadzić kary umowne, powiedzmy 500 zł za każde wystąpienie nazwy własnej lub opisu za pomocą PN i BN.

podoba mi się ten pomysł z karą za nazwę w dok. proj., może to by dziwnie w umowie wyglądało, ale to nieważne, jest jak najbardziej uzasadnione,

albo kara za wskazanie urządzenia czy materiału bez szczegółowego opisu, gdzie na pytania wykonawcy robót, projektant odpowiada, że dobór urządzenia nastąpi na etapie realizacji po akceptacji głównego projektanta

Najlepiej wpisać że wysokość kar umownych będzie stanowić 100% wartości korekty tylko wtedy projket chyba będziemy robić sami smile

834

(6 odpowiedzi, napisanych Inne)

po ostatnim szkoleniu - ponoć się zastanawiają nad powrotem do progu 14 tys euro

ta wolan ręka mnie chyba wykończy mam jeszcze kilka wątpliwości
1) w jaki sposób przekazać informację do Prezesa o której mowa 67 ust 2?? w wersji papierowej? skan? fax? te 3 dni to na wysłanie??
2) w ogłoszeniu ex ante wybieram dyrektywę 24 i rodzaj procedury "Udzielenie zamówienia bez uprzedniej publikacji zaproszenia do ubiegania się o zamówienie w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej w przypadkach wymienionych poniżej (proszę wypełnić pkt 2 załącznika D)"??
3) czy wystarczy takie uzasadnienie w informacji do prezesa, informacji zamieszczonej na bipie zgodnie z art 67 ust 11 i w ogłoszeniu ex ante do DUUE ???
"Podstawa prawna: art 67 ust 1 pkt 12) ustawy Prawo zamówień publicznych "12) zamówienie udzielane jest przez zamawiającego, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1-3a, osobie prawnej, jeżeli spełnione są łącznie następujące warunki:
a) zamawiający sprawuje nad tą osobą prawną kontrolę, odpowiadającą kontroli sprawowanej nad własnymi jednostkami, polegającą na dominującym wpływie na cele strategiczne oraz istotne decyzje dotyczące zarządzania sprawami tej osoby prawnej; warunek ten jest również spełniony, gdy kontrolę taką sprawuje inna osoba prawna kontrolowana przez zamawiającego w taki sam sposób,
b) ponad 90% działalności kontrolowanej osoby prawnej dotyczy wykonywania zadań powierzonych jej przez zamawiającego sprawującego kontrolę lub przez inną osobę prawną, nad którą ten zamawiający sprawuje kontrolę, o której mowa w lit. a,
c) w kontrolowanej osobie prawnej nie ma bezpośredniego udziału kapitału prywatnego;"
Zamówienie dotyczy powierzenie zadań własnych gminy spółce która spełnia wszystkie powyższe warunki. Gmina- jako podmiot zamawiający jest jednostką sektora finansów publicznych, która posiada 100% udziałów w spółce ............ spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w .............. Jako jedyny wspólnik odgrywa decydującą rolę w zakresie jej celów strategicznych, obszarów działalności, 100% działalności spółki dotyczy zadań powierzonych jej przez Gminę w ramach aktu założycielskiego. Spółka wykonuje zadania gminy w oparciu o majątek należący bezpośrednio do niej. Spółka to została powołana tylko do tego celu.

dzięki

a w WR na podstawie 67 ust 1 pkt 12) (in-house) można dać cenę 100%??

osobno

839

(42 odpowiedzi, napisanych Inne)

a wykup kanalizacji sanitarnej od mieszkańców wpisujecie w 4.8 czy 4.3i?

840

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,105903,13381525,Bledne_wskazanie_stawki_VAT___odrzucenie_oferty_.html

841

(34 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

mogą być dodatkowe np błąd w projekcie

podpinam się pod zabezpieczenie
firma czeska projekt umowy gwarancji bankowej wystawionej przez bank czeski po polsku ostatni zapis w gwarancji: sprawy gwarancji regulują przepisy czeskie i sąd właściwy dla gwaranta więc sąd czeski nie bardzo mi się to podoba ale czy mogę się czepiać  skoro i firma i gwarant są z Czech

843

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

przedłużyć

844

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

czasem wzywam do potwierdzenia

powołanie na rożne obiekty budowlane dotyczy moim zdaniem robót budowlanych

dla spokoju zdobiłbym jeden przetarg na dwie części

do przetargów

z uzp https://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/elektroniczny-jedz

chyba nie musi w art 22a ust 4 jest mowa tylko o wykształceniu , kwalifikacjach i doświadczeniu

850

(42 odpowiedzi, napisanych Inne)

do wora