726

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

zależy jak interpretować zapis ".......tych samych reguł" jeżeli w taki sposób że każdy z nich mógł sobie zastosować 8% a rożnych względów nie zastosował to bym zostawił wszystkie oferty w poniedziałek mam otwarcie w którym są różne stawki vat opisałem je w SIWZ zobaczymy co będzie

Zastanawia mnie jeszcze jedno czy np RIO się nie przyczepi że zamawiający zgadzając się na stawkę 23%  dla pozycji które mogą mieć 8% nie łamie DFP bo bądź co bądź o 15% więcej zapłaci

"Przepis art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, w przeciwieństwie do art. 25a ust. 1 i 2 ustawy Pzp oraz 26 ust. 1 lub 2 ustawy Pzp, nie wskazuje wprost na jaki moment mają być aktualne dokumenty uzupełniane. Niewątpliwie zatem sformułowania ?zamawiający wzywa w terminie przez siebie wskazanym? nie należy odnosić do aktualności oświadczeń lub dokumentów, do których uzupełnienia wykonawca jest wzywany, a do terminu na ich złożenie. Zasadnym natomiast jest, ażeby aktualność uzupełnianych oświadczeń lub dokumentów była powiązana z ?aktualnością? rozumianą odpowiednio na gruncie art. 25a ust. 1 ustawy lub art. 26 ust. 1 ustawy Pzp, czyli przepisów dotyczących oświadczeń i dokumentów, co do których zachodzi konieczność ich uzupełnienia.

W odniesieniu zatem do jednolitego dokumentu, oświadczeń zwykłych oraz zobowiązań z art. 22a ustawy Pzp, na etapie
wstępnego badania potencjału wykonawcy, przepis art. 26 ust. 3 ustawy Pzp znajdzie zastosowanie w ten sposób, że złożone w odpowiedzi na wezwanie w tym trybie oświadczenia lub zobowiązania winny być aktualne na dzień składania ofert (lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu). Oznacza to zatem, że okoliczności, które są zawarte w uzupełnianych oświadczeniach własnych (jednolity dokument lub oświadczenia zwykłe) lub uzupełnianych zobowiązaniach z art. 22a ust. 1 ustawy Pzp, muszą potwierdzać informacje w nich zawarte najpóźniej na dzień składania ofert (wniosków), a nie na dzień uzupełnienia tych dokumentów. Przy czym warto podnieść, że zobowiązania z art. 22a ustawy Pzp w swojej treści powinny również odnosić się do etapu realizacji zamówienia w kontekście realności udostępnianego potencjału podmiotu trzeciego"
źródło: https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych-2/dokumenty-na-potwierdzenie-spelniania-warunkow-udzialu-w-postepowaniu-oraz-braku-podstaw-do-wykluczenia2.-aktualnosc-dokumentow-w-swietle-nowelizacji-ustawy-pzp

jak  vat 23 % to nawet przy sumowaniu jesteś poniżej przetargu, pytanie tylko czy nie trzeba zachować zasady konkurencyjności (bazy konkurencyjności)

729

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

bo to powinna być sprawa wykonawcy a nie zamawiacza ale większość opinii mówi że jednak zamawiacz ma problem np "Oceny charakteru nieprawidłowości jaką jest zastosowanie przy obliczeniu ceny błędnej stawiki podatku VAT dokonał Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 20 października 2011 r.29 W ocenie Sądu określenie ceny z zastosowaniem nieprawidłowej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny, jeżeli brak jest ustawowych przesłanek do stwierdzenia omyłki (art. 89 ust. 1 pkt 6 w zw. z art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp). W uzasadnieniu powyższej uchwały Sąd Najwyższy wskazał - ?(?) O porównywalności ofert, w zakresie zaproponowanej ceny, można zatem mówić dopiero wówczas, gdy określone w ofertach ceny, mające być przedmiotem porównania, zostały obliczone z zachowaniem tych samych reguł" i kiszka

730

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jest w przetargowej nicości

731

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

"1.5.    za naruszenie wymogów przewidzianych w przepisach art. od 29 do 31 ustawy Prawo zamówień publicznych z dnia 29 stycznia 2004r. (tj. Dz. U. z 2017, poz. 1579 ze zmianami) dotyczących opisu przedmiotu zamówienia -  600,00 zł za każde stwierdzone naruszenie"

732

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nie za korektę, tylko za stwierdzenie że w opisie jest nazwa własna bez równoważności (bardziej ma działać jako straszak)

733

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

za to wprowadziłem kary umowne dla projektantów za wpisanie nazwy wink

734

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nie ma bezpiecznego zapisu

jeżeli masz pewność że pieniądze zostaną dołożone - procedowałbym

jeżeli wiesz że będziesz kupować i masz już środki to chyba bym łączył

przetarg od 125 tyś netto

738

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

powodzenia, jak dokumentacja ma z 500 stron żeby coś nie umknęło

trzeba by chyba najpierw sprawdzić oświadczenie drugiego i GK a potem wezwać

740

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ROBIŁ dużą część OPZ dzięki

"Ustawa z dnia 22 czerwca 2016 r. o zmianie ustawy - Prawo zamówień publicznych
oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2016 r., poz. 1020), zwana dalej ?ustawą nowelizacyjną"
wprowadziła w Rozdziale 2a Dziale I (art. 10a - art. 10g) ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r.
Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1579 i 2018), dalej ?ustawa Pzp",
obowiązek komunikowania się zamawiającego z wykonawcami przy użyciu środków
komunikacji elektronicznej. Obowiązek komunikowania się zamawiającego z wykonawcą
w powyższy sposób w toku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego obejmuje
m.in. przesyłanie ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu oraz
oświadczeń, w tym jednolitego dokumentu zamówienia.
Ustawodawca określił jednocześnie termin stosowania obowiązkowej pełnej
komunikacji elektronicznej dla postępowań o udzielenie zamówienia publicznego wszczętych
od dnia 18 października 2018 r. (art. 15 ust. 1 pkt 2 ustawy nowelizacyjnej). Natomiast na
podstawie art. 15 ust. 2 ustawy nowelizacyjnej, w zw. z art. 10a ustawy Pzp jednolity europejski
dokument zamówienia winien być składany przy użyciu środków komunikacji elektronicznej
w postępowaniach o wartości równej lub przekraczającej progi unijne wszczynanych od dnia
18 kwietnia 2018 r. Oznacza to, iż od dnia 18 kwietnia 2018 r. obowiązek stosowania środków
komunikacji elektronicznej w rozumieniu art. 10a ustawy Pzp dotyczy wyłącznie jednolitego
europejskiego dokumentu zamówienia (składanego w postaci elektronicznej podpisanej
kwalifikowanym podpisem elektronicznym).
Powyższy wymóg nie dotyczy oświadczeń wstępnych, o których mowa w art. 25a
ust. 1 ustawy Pzp składanych w toku postępowania o udzielenie zamówienia o wartościach
nieprzekraczających progów z art. 11 ust. 8 ustawy Pzp. Oświadczenia wstępne poniżej
progów unijnych, w postępowaniach wszczynanych od dnia 18 kwietnia 2018 r. składane są
na dotychczasowych zasadach."

jarosław napisał/a:
jo napisał/a:

wysłałem zapytanie na tego meila podanego w tej informacji zobaczymy czy odpowiedzą
czy waszym zdaniem po 18 kwietnia w małych przetargach oświadczenia idą po staremu w wersji papierowej?? bo na szkoleniach znów mieszają

A jaki można tu mieć wątpliwości? Przepis jest jednoznaczny:

Art.  15.
1.  Przepisy ustawy zmienianej w art. 1 w zakresie, w jakim przewidują obowiązek komunikacji zamawiającego z wykonawcą wyłącznie za pomocą środków komunikacji elektronicznej stosuje się w odniesieniu do postępowań o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonych przez:
1) centralnego zamawiającego od dnia 18 kwietnia 2017 r.;
2) innych zamawiających niż centralny zamawiający od dnia 18 października 2018 r.
2.  Przepis art. 10a ustawy zmienianej w art. 1 w zakresie jednolitego dokumentu zamówienia stosuje się od dnia 18 kwietnia 2018 r.

Wyjaśnienie UZP to potwierdza.

Przysłali odpowiedz, nawet szybko - potwierdzającą że tylko JEDZ w wersji elektronicznej

743

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myślę podobnie, a w przypadku gdyby się stał najkorzystniejszy (pierwszy odpadnie) to wtedy art 24 ust 10??

744

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

chcieliśmy zrealizować zadanie w systemie zaprojektuj i wybuduj, wykonawca opracował na PFU Koncepcję i kosztorys, teraz nam się odmieniło chcemy najpierw dokumentację projektową, do przetargu dołączyłem wszystkie dokumenty powyżej - jako opis przedmiotu zamówienia wpłynęły 4 oferty w tym wykonawcy który opracowywał nam pfu. na razie wzywał do wyjaśnień i uzupełnień GK, potem zrobię ranking, wielce prawdopodobne że wykonawca wykonujący pfu będzie na 2 miejscu rankingu następujące pytania, procedura odwrócona
1)czy ten oferent który opracowywał pfu może podlegać wykluczeniu z art 24 ust 1 pkt 19??
2) czy jeżeli jest drugi w rankingu to mogę go nie wzywać??
3) jeżeli tak na na jakim etapie mam ewentualnie wezwać go z art 24 ust 10??

bruździ art 7 ust 2 rozporządzenia  Użycie środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego oraz udostępnianie i przechowywanie dokumentów elektronicznych. i art 17 ustawy Zmiana ustawy - Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw Dz.U.2016.1020 z dnia 2016.07.13  a dokładnie wyrażenie "w tym JEDZ"

wysłałem zapytanie na tego meila podanego w tej informacji zobaczymy czy odpowiedzą
czy waszym zdaniem po 18 kwietnia w małych przetargach oświadczenia idą po staremu w wersji papierowej?? bo na szkoleniach znów mieszają

oprócz progów unijnych

748

(47 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

chyba wszystko trzeba by dopuścić, ale nie podejrzewam aby drogowcy startowali na budowę budynku

projekt przesunięcie elektronizacji dla postępowań poniżej unijnych

https://www.uzp.gov.pl/strona-glowna/elektronizacja-zamowien-publicznych

ostatnio na szkoleniu wykładowca twierdził że też ja jednak sądzę że nie