psz napisał/a:

Również poproszę:)

To podeślij maila, bo albo nie mam albo nie wiem, że to Twój wink

Darek, Marcel - doszło? bo coś mi poczta kiepsko hula...

1,078

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Swoimi!

Chodzi o uzasadnienie WWPE czy moje?

Muszę się pochwalić - miałem kontrolę tego postępowania z WWPE. Początkowo zarzucili mi naruszenie 25.1 w zw. z 7.1 Pzp: żądanie niepotrzebnych dokumentów i uzależnienie od podmiotów trzecich (Serwis urządzeń musi być realizowany przez producenta lub autoryzowanego partnera serwisowego producenta ? wymagane dołączenie do oferty oświadczenia producenta, oraz Oświadczenie producenta, że w przypadku nie wywiązywania się z obowiązków gwarancyjnych oferenta lub firmy serwisującej, przejmie na siebie wszelkie zobowiązania związane z serwisem) - [u[]korekta 5%[/u]. Odwołałem się i ... zaniechali nałożenia korekty!

Przem napisał/a:

Powiem tak - kimkolwiek jesteś robisz ze mną co zechcesz smile Coś nie jestem przekonany, chociaż Twoje rozumowanie jest słuszne. Chcę żyć, więc nie będę strzelał sobie w głowę. Uznaję, że oferta jest prawidłowa i zobaczymy co dalej nastąpi.

.... a szkoda.... mój avatar mówi sam za siebie... brakuje tylko kosy big_smile big_smile tongue

1,082

(28 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Kierownik (teoretycznie) powinien w momencie zaistnienia przesłanki, czyli w chwili podpisania odpowiedzi na pytanie. Osobiście, żeby kierownik zamawiającego nie musiał dziesięć razy podpisywać ZP-1, dając odpowiedzi nie ujawniam ( smile ) kierownikowi źródła zapytania wink

Po prostu uznaj dwie, które spełniają - jak wykluczysz i zabierzesz wadium, to tak jakbyś sobie w czoło strzelił. Właśnie uznać możesz a nawet musisz!

1,084

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nic nie robić! Po pierwsze i najważniejsze - art. 148.1 Pzp - forma znwu należy do wykonawcy, a 149.1 Pzp dopuszcza zmianę tej formy, przy czym zamawiającemu nic do tego wink

To z innej strony - jeśli go wezwiesz, a on nie złoży, to co wtedy zrobisz?

A ja mam nadzieję, że to nie przejdzie...

1,087

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kiedy inny podmiot (u którego np. ta osoba jest zatrudniona) udostępnia Ci tę osobę.

1,088

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie.

Polemizowałbym z 89.1.2 - moim zdaniem w grę wchodzi 89.1.1 w zw. z 82.2 Pzp, niektórzy też przywołują 89.1.8 w zw. z 82.2 Pzp i 73.1 oraz 78.1 KC

Myślę, że najważniejszym jest 82.2 Pzp

1,091

(1 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

IMO doświadczenie - remont, przebudowa lub budowa drogi nie o wartości ale o zakresie (długości) ~75% zakresu zamówienia, a jeśli chodzi o potencjał finansowo-ekonomiczny, to wszystko zależy od sposobu płatności - jeśli częściowe, to na pewno wartości niższe, jeśli jednokrotne, to wartość ~75% wartości szacunkowej. Osobiście OC żądałbym dopiero do umowy

A czy wg Ciebie ogłoszenie w BZP z opcją "nieobowiązkowe" oznacza, że stosuję Pzp??? Prawdę mówiąc (pisząc) nie rozumiem... Przeczytaj jeszcze raz dokładnie mojego posta... wink

Ada napisał/a:

niby tak, a jednak jak wiele racji ma nina.
Przecież  i tak ustawa nie będzie miała zastosowania a nawet KIO potem kpi. Jak dla mnie w ogóle tekiej opcji w ogłoszeniu nie powinno być bo potem taki skarbnik sobie wymyśla, że Ona chce i już.

Ale czy ja gdzieś napisałem, że Niania nie ma racji? Oczywiście, że ma. Ja tylko odpowiedziałem na Twoje pytanie. Niania poruszyła kwestię "robienia" postępowania wedle przepisów Pzp w przypadku kiedy Pzp nie stosujemy (przynajmniej tak mnie się wydaje), a to już dwie różna rzeczy wink
PS. Jeśli nie stosuję Pzp, to traktuję sobie BZP jak inny publikator (darmowy!) i wcale nie uważam, że nie powinno być opcji "nieobowiązkowe". Sam używam w ten sposób BZP, żeby np. dotrzeć do szerszej "rzeszy" wykonawców wink

Ponieważ jak chcesz, to możesz sobie ogłosić postępowanie podprogowe w BZP.

1,095

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

..."lub równoważny" big_smile

1,096

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jeśli mówisz o POIG (8.3), to nie wink

1,097

(15 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Jeśli nie są to czynności zastrzeżone dla kierownika zamawiającego, to swobodnie zakres obowiązków i regulamin organizacyjny powinny wystarczać.

Ale cały czas mnie nurtuje dlaczego właśnie umowy o dzieło są wyłączone z 4.8?

Nie widzę np. sensu dla usług stricte qlturalnych raz stosować 4.8 a drugim razem 4.8b - przepis jest dla mnie czytelny: dla zamówień na usługi z zakresu qltury ustawy nie stosuje się do wartości 135/207 kOjro (nic nie ma, że od 30kOjro) - po co sobie utrudniać.
Poza tym nie znalazłem art. 37a

nina napisał/a:

Jak dla mnie to umowa o dzieło  jest wyłączona na podstawie 4.8

A z czego to wnosisz? Bo ja np. się z tym absolutnie nie zgadzam wink