ab123 napisał/a:

Kiedy wejdzie w życie nowa przesłanka wykluczenia wykonawcy ( art. 24 ust. 1 pkt 1a)?

Dnia 13 kwietnia 2011 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej podpisał, uchwaloną przez Sejm dnia 25 lutego 2011 r., ustawę o zmianie ustawy ? Prawo zamówień publicznych, która dodaje przepis art. 24 ust. 1 pkt 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. ? Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759, z późn. zm.).Po podpisaniu ustawa zostanie przekazana do publikacji w Dzienniku Ustaw.Nowelizacja wejdzie w życie po upływie 14 dni od dnia jej ogłoszenia.

Art. 94 ust. 3 - i wtedy zachodzą przesłanki unieważnienia postępowania na podst. art. 93 ust. 1

2,453

(60 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Karo napisał/a:

Darku W. jak dla mnie to albo nie zrozumiales mojego postu, albo nie przeczytales wyroku o ktorym mowisz. Ja nie neguje mozliwosci wplaty wadium w KASIE BANKU!!!!!! Napisalam ze jak dla mnie ta forma jest poprawna. Niepoprawna jest dla mnie wplata w KASIE ZAMAWIAJACEGO.
W podanym przez Ciebie wyroku KIO stwierdza:
"Skład orzekający Izby uznał, iz literalne brzmienie ww. przepisu wskazuje, iz tylko i
wyłącznie brak wadium na rachunku wskazanym przez Zamawiającego do upływu terminu
składania ofert, a więc jego nie wniesienie, skutkować moze wykluczeniem wykonawcy z
postępowania."
Powtorzmy zatem:
brak wadium na rachunku wskazanym przez Zamawiającego do upływu terminu
składania ofert - i tak jest gdy wykonawca wplaca wadium gotowka w KASIE ZAMAWIAJACEGO.

Ależ zrozumiałem i dalej stoję na stanowisku takim co KIO, o którym pisałem wcześniej, a który nie doczytałaś - "Mimo że wpłata wadium gotówką w KASIE ZAMAWIAJĄCEGO (czy na rachunek w banku) jest formą wnoszenia wadium niezgodną z ustawą Pzp, zamawiający nie powinien wówczas odrzucać oferty wykonawcy. Oferta w takiej sytuacji bowiem jest zabezpieczona. Cel wadium zatem jest osiągnięty (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 14 lipca 2008 r., sygn. akt KIO/UZP 663/08."

Może

może - pod warunkiem, iż wyczerpuje zapis art. 93 ust. 2 Pzp

2,456

(60 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Karo napisał/a:
Apollo napisał/a:
bkk napisał/a:

Ale gorąca dyskusja, ufff.
Dzięki za wyroki, ale pragnę zauważyć, że wadium było wpłacane w kasie ZAMAWIAJACEGO a nie w kasie banku, w którym ten ma rachunek.

A widzisz w tym jakąś szczególną różnicę?

Ja widzę. Wplacone wadium w kasie banku jest przelewane przez bank na konto zamawiajacego, tak wiec po otwarciu ofert, gdy sprawdzasz stan konta widzisz tam wadium wplacone przez tego wykonawce, natomiast wadium wplacone w kasie zamawiajacego nie znajdzie sie na koncie do konca dnia, kiedy to pani kasjerka wplaci w banku "dzienny utarg".

Dla mnie brzmienie art. 45 ust 7 jest jasne: wadium wnoszone w pieniadzu wplaca sie przelewem na rachunek bankowy zamawiajacego. I tyle na ten temat.
Chyba ze KIO swoimi wyrokami wyprowadzi mnie z blednego odczytywania tego artykulu.

No to już KIO wyprowadza z błędu - KIO/UZP 663/08

Sabina napisał/a:

Witam wszystkich mam problem,
wykonawca miał na potwierdzenie warunku widzy i doświadczenia przedatwić wykaz  realizowanych szkoleń a w nim co najmniej dwie usługi na określoną kwotę.
Wykonawca przedstawił 4 usługi, ale tylko 1 jest na kwotę którą żądałam, reszta zamówień opiewa na  dużo niższą wartość. Dodam, że wykonawca zamiast referencji przedstawił umowy, które nie mówią o tym czy te zamówienia zostały wykonane należycie. Bardzo proszę o pomoc. czy mam wyjaśniać, uzupełniać czy wykluczyć?
Z góry dziękuję za pomoc.

Bo się odwoła - o zaniechaniu przez zam. czynności - w twym przypadku-wezwania do uzupełnienia -:)

2,458

(60 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Skubidu1 napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Po co odrzucać, skoro wpłacił.

Po co ustawa skoro można ją ignorować wink

Taka ustawa - sorry-PRAWO! :)KIO co raz to potwierdza

2,459

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No tak. hehehe. Ależ oczywiście, że wezwać-art.26 ust.3. Pod groźbą wykluczenia. Ale to sam wiesz. - Cudują już wykonawcy.

2,460

(60 odpowiedzi, napisanych Wadium)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5808

no i dalej - retrospekcja. Niech Dyro się nie upiera dalej. Uznać.

2,461

(60 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Mimo że wpłata wadium gotówką w kasie zamawiającego (czy na rachunek w banku) jest formą wnoszenia wadium niezgodną z ustawą Pzp, zamawiający nie powinien wówczas odrzucać oferty wykonawcy. Oferta w takiej sytuacji bowiem jest zabezpieczona. Cel wadium zatem jest osiągnięty (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 14 lipca 2008 r., sygn. akt KIO/UZP 663/08). Uwaga! Jest to nowa interpretacja. Do tej pory składy orzekające nakazywały w takich sytuacjach odrzucać ofertę.

Jestem za tym.  Po co odrzucać, skoro wpłacił. Poprzednie interpretacje były zbyt literalne.

Poniżej progów ?

2,463

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Niedzwiadek napisał/a:

No fajnie, tylko, że tam mamy do czynienia z "wewnętrznie sprzeczną SIWZ" - w skrócie kto nie czytał - z siwz wynikało jasno, że jeżeli w jednej z pozycji nie wpiszecie 0, to złożycie nieważną ofertę.
A tu mamy do czynienia z podaniem ceny 0 zł - jako "dobrowolnego" aktu wykonawcy (chociaż tego do końca nie wiemy) za jeden ze składników oceny.
Tak więc informacja przydatna, ale nie w tym konkretnym przypadku.

Ależ przydatna -cyt: "Stosownie do art. 89 ust.1 pkt 1 ustawy Pzp
zamawiający ma obowiązek odrzucić ofertę jeśli jest niezgodna z ustawą, tj. ofertę, która
uchybia przepisom ustawy Pzp oraz aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie.
W świetle powyższego, brak podania w ofercie ceny w jednostkach pieniężnych stanowi
o niezgodności takiej oferty z ustawą Pzp. W świetle ww. przepisów ustawy Pzp nie
można uznać, iż podanie wartości 0,00 zł w poszczególnych pozycjach formularza
ofertowego, podlegających ocenie w ramach kryterium oceny ofert - cena, wyczerpuje wymóg
podania ceny. Cena powinna być wyra?ona w złotych i w groszach, zgodnie z Polskim
systemem monetarnym"

2,464

(47 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Justine napisał/a:

...pozbawiam Wykonawcę wadium...
Denerwuję się bardzo

Nie pozbawiasz - zatrzymujesz smile. Nie bój- szef będzie zadowolony smile

Apollo napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Skoro zam. podaje w siwz wymagany termin wyk., to po co chce by wykonawcy sami wpisywali ten termin w formularzu ofertowym??. Nie logiczne.

Jak najbardziej logiczne. Zapewniam cię, że w pewnych sytuacjach jest to niezbędne.

przy cenie 100 % - nielogiczne. A jakich np. pewnych sytuacjach ?.

Skoro zam. podaje w siwz wymagany termin wyk., to po co chce by wykonawcy sami wpisywali ten termin w formularzu ofertowym??. Nie logiczne. U mnie w formularzu jest zapis - Termin wyk. - jak w SIWZ. Nie zostawiam wyk. możliwości wpisania (często wpisywali inny, mylili się. Same kłopoty potem)- bo po co - i odczytuję - Termin wyk.jak w siwz. -  Każde z nich jest prawidłowe.

2,467

(47 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

nie da rady u nas wg szefostwa (bardzo duża gmina) wszystko jest zawsze za późno, otwarcie, sprawdzanie ofert - szybko, szybko , uzupełnienia - termin za długi , skrócić
i dlaczego jeszcze nie ma wyboru? a i dlaczego tak długo podpisujecie umowę   sad

Nie daj się więc! smile

2,468

(33 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

myszy1953 napisał/a:

ale zgadzacie się ,że w ustawie nie jest to jasno napisane i to mnie WKURZA

Złość piękności szkodzi smile.  Cała ustawa to bubel, ale za to taki bubel, iż pracuje z nią, na niej, setki ludzi, którzy zarabiają. Na pewnym spotkaniu, na którym byłem, ktoś bardzo ważny przyznał się półoficjalnie, że gdyby nie ten bubel to wielu nie miałoby pracy.

2,469

(3 odpowiedzi, napisanych Inne)

To jest właśnie to - wyk. wygrywa, a potem się dziwi, że zam. wymaga.  Trzeba było czytać SIWZ i wzór umowy. Na pewno było tam wsio opisane. I nie zgodziłbym się, że jest to zam. ponad normę.

2,470

(15 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Cena za 1 m ?? przy robocie budowlanej ??. No swoisty pomysł. Tylko na całość. Tak jak jest skosztorysowane.

2,471

(15 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Tak-Pzp obowiązuje. Co to znaczy - "Tyle zostanie zrobionego wodociągu ile wystarczy za tą kwotę". Znaczy - wykonawca złoży ofertę za 55 tys. - robicie i przerywacie roboty, bo przekroczyliście 50 tys. zł?. Czy unieważniacie postępowanie z braku środków?. Pytam, bo nie rozumiem zamierzenia/zamysłu Twojego.

2,472

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem nie-nie musi podmiot 3 składać takowego oświadczenia - wystarczy, że (po przeszukaniu bazy danych), iż cyt:"Przepis art. 26 ust. 2b p.z.p., jako wyjątek od generalnej zasady (art. 22 ust. 1 p.z.p.), należy interpretować ściśle. Skoro ustawodawca ciężar udowodnienia okoliczności dysponowania potencjałem określonym w przepisie art. 26 ust. 2b p.z.p. przełożył na wykonawcę, nie można wymagać w tym zakresie od zamawiającego, że będzie dokonywał rozszerzającej interpretacji złożonego przez wykonawcę wraz z ofertą wymaganego oświadczenia podmiotu trzeciego, wywodząc z jego treści, że podmiot ten miał na myśli faktyczne udostępnienie potencjału, a nie jedynie informacji zawartych w określonych dokumentach dotyczących tego potencjału"

Zwracam uwagę na zapis - "złożonego przez wykonawcę wraz z ofertą wymaganego oświadczenia podmiotu trzeciego"

2,473

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mon.de napisał/a:

Powtarzam - "moje" podmioty trzecie nie będa brały udziału w realizacji zamówienia!

Tak jak w większości przetargów teraz.  Nie będą brały, ale muszą złożyć dokumenty w zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy Pzp

2,474

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy - tj. W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy Pzp

2,475

(20 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

To chyba odinterpretujcie bo inaczej nic wam z tego nie wyjdzie. Spółką z o.o. moglibyście spokojnie prowadzić restaurację. A tak musicie kombinować ... a po co ...