No pewnie, że może - jak najbardziej
2,501 2011-03-30 09:14:03
Odp: osoba fizyczna (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
2,502 2011-03-28 13:35:33
Odp: błąd w kosztorysie (7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
poprawić
2,503 2011-03-25 13:10:38
Temat: Dowcip na koniec dnia-dla Panów (0 odpowiedzi, napisanych Inne)
To dla tych co dziś są szczególnie rozbawieni - włączając w to mnie - znacie czy nie znacie - nie ważne
Siedzi 3 panów i opowiadają/zwierzają się sobie jak często uprawiają seks.
1 mówi, że codziennie ? no to inni mu gratulują i w ogóle ?.
2 mówi, że tak co 3-4 miesiące - no to inni lekko mu współczują ..
3 mówi, że tak raz na rok, ale przy tym cieszy się niesamowicie, gęba mu się śmieje- na to inni zadają pytanie ? Raz na rok ?! ? To dlaczego i z czego ty się tak cieszysz biedaku !!!
Na to on ? Bo to już JUTRO !!! ![]()
2,504 2011-03-25 13:00:54
Odp: nowy protokół pytania (11 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Marcel chyba skończył jakieś postępowanie ? bo dziś taki radosny!!!
jest taki długi dowcip dlaczego człowiek jest taki radosny - nawet lekko zbereźny - coś mi się wydaje, że Marcel go zna - ![]()
2,505 2011-03-25 12:56:01
Odp: jak liczyć terminy o wyjaśnienie SIWZ (49 odpowiedzi, napisanych SWZ)
a nie liczyć - dni, terminy BA! - godziny ..! - ino minuty do poniedziałku ![]()
2,506 2011-03-25 12:49:20
Odp: jak liczyć terminy o wyjaśnienie SIWZ (49 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Ludzie uporządkujmy to jakoś bo powstał kompletny bałagan!
- ogłaszamy 21.03.2011r., otwarcie 31.03.2011r.,
termin składania 9 pełnych dni, termin składania pytań do 26.03.2011r.
ufff - już myślałem, że dasz 10 - ![]()
2,507 2011-03-25 12:44:41
Odp: jak liczyć terminy o wyjaśnienie SIWZ (49 odpowiedzi, napisanych SWZ)
dobra - widzę, że dwa fronty - (więc wojna
). Ja i Apollo mówimy 9 - Kto da więcej ? Kto da mniej ?:). Rozbawiony Miras... typuję - da 9 .. ![]()
2,508 2011-03-25 12:37:32
Odp: jak liczyć terminy o wyjaśnienie SIWZ (49 odpowiedzi, napisanych SWZ)
9 dni - rzekł bóg prawa i porządku - co skomentował jakoś dziwnie rozbawiony Miras:)
2,509 2011-03-25 10:28:54
Odp: Wykonawca-widmo (47 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Darek W. napisał/a:To sobie skseruj z książki nadawczej dowód przesłania.
Dobre
dziękuję! ![]()
2,510 2011-03-25 10:25:20
Odp: Wykonawca-widmo (47 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Darek W. napisał/a:Doręczenie? a po co - masz adres tak ? - to wysyłasz - znaczy - przesyłasz- i od tego dnia - dnia przesłania - a konkretnie dzień później - (art. 111 kc), liczysz termin 10 dni - DORĘCZENIE NIE JEST ISTOTNE ! - zwrotka też nie jest potrzebna (żółta w dodatku)
Jasna sprawa.
Ale kontrolerzy lubią mieć "na papierze"
To sobie skseruj z książki nadawczej dowód przesłania. ![]()
2,511 2011-03-25 09:40:16
Odp: Wykonawca-widmo (47 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Doręczenie? a po co - masz adres tak ? - to wysyłasz - znaczy - przesyłasz- i od tego dnia - dnia przesłania - a konkretnie dzień później - (art. 111 kc), liczysz termin 10 dni - DORĘCZENIE NIE JEST ISTOTNE ! - zwrotka też nie jest potrzebna (żółta w dodatku) ![]()
2,512 2011-03-25 09:37:27
Odp: Wykonawca-widmo (47 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Ofertę złożył Wyk. z którym nie ma żadnego kontaktu - ani telefonicznego, ani faxowego, e-mail też nie ma. Był i znikł. Mam problemy z przesłaniem mu korespondencji. A może wcale nie istnieje...
Zaczynam się martwić, co będzie z doręczeniem zawiadomienia o wyborze oferty...
Terminy wtedy muszę liczyć dłuższe (nie 5 a 10 dni od dnia przesłania zawiadomienia) na składanie odwołań.Jak sobie radzicie z takimi Wykonawcami?
Doręczenie? a po co - masz adres tak ? - to wysyłasz - znaczy - przesyłasz- i od tego dnia - dnia przesłania - a konkretnie dzień później - (art. 111 kc), liczysz termin 10 dni - DORĘCZENIE NIE JEST ISTOTNE !
2,513 2011-03-25 08:49:10
Odp: jak liczyć terminy o wyjaśnienie SIWZ (49 odpowiedzi, napisanych SWZ)
nie 11 a 10 dni moim zdaniem, czyli zadawanie pytań do końca dnia- 26 marca.
nie 10 a 9 - jak już tak dokładnie (jeżeli weźmiemy pod uwagę art 111 kc) - ale powtarzam - zawsze na to samo wyjdzie - czy będzie 11, 10 czy 9.
2,514 2011-03-25 08:02:00
Odp: jak liczyć terminy o wyjaśnienie SIWZ (49 odpowiedzi, napisanych SWZ)
na to samo wychodzi - 6 dzień będzie w dniu 26.03 przy liczeniu 11 dni.
2,515 2011-03-25 07:46:02
Odp: jak liczyć terminy o wyjaśnienie SIWZ (49 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Raczej - kiedy wykonawca ma czas na zadawanie pytań - tak ? - masz 11 dni - więc może zapytać w 6 dniu.
a udzielasz odpowiedzi - Zamawiający jest obowiązany udzielić wyjaśnień niezwłocznie, jednak nie później niż na 2 dni przed upływem terminu składania ofert
2,516 2011-03-25 06:56:14
Odp: KRK - znowu (35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Darek! przytoczony przez Ciebie wyrok podważa to, co napisał Marcel, a nie jak to ładnie ująłeś "doskonale wkomponowuje" się. Wyrok ten potwierdza to, o czym pisałem wcześniej.
Ależ doskonale się wkomponowuje - bo - uzyskuje coś czego nie miał - z datą po otwarciu, potwierdzające, że już tego nie ma - zatarło się - i tyle
2,517 2011-03-24 14:03:38
Odp: KRK - znowu (35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
"Ustawa Pzp dopuszcza uzupełnianie po terminie składania ofert (wniosków) zarówno oświadczeń i dokumentów, które wykonawcy posiadali w tej dacie ? ale ich nie złożyli, jak również oświadczeń lub dokumentów, których wykonawcy nie posiadali, pod warunkiem iż potwierdzają one stan faktyczny i prawny obowiązujący najpóźniej na dzień składania ofert (wniosków). Sytuacja wskazana w drugim przypadku wymaga każdorazowo indywidualnego rozpatrzenia (wyrok KIO z 11 marca 2009 r., sygn. akt: KIO/UZP 229/09).
Takimi dokumentami, które mogą być wystawione po terminie składania ofert (wniosków), ale ich treść może potwierdzać, że wykonawca spełniał określony warunek na konkrety dzień X, są np. listy referencyjne, informacje z banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, polisy od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności. Podmioty wystawiające powyższe dokumenty bardzo często, na wniosek wykonawców, wprowadzają zapis, że do dnia wystawienia dokumentu, jak również na konkretny dzień X przed datą wystawienia (datą składnia ofert lub wniosków), wykonawca spełniał określone warunki.
Inaczej jest z dokumentami wystawianymi przez podmioty administracji publicznej, które stwierdzają stan faktyczny na dzień jego wystawienia. Jeżeli zaświadczenie z KRK, ZUS, KRUS czy US zostało wystawione po dniu otwarcia ofert (wniosków), na ich podstawie nie możesz jednoznacznie stwierdzić spełnienia przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert (wniosków). W przypadku informacji z KRK, zgodnie z art. 106 Kodeksu karnego, z chwilą zatarcia skazania następuje jego uznanie za niebyłe. Hipotetycznie zatem może zaistnieć sytuacja, w której wykonawca celowo nie składa informacji z KRK, licząc na uzupełnienie dokumentu po upływie terminu składnia ofert (wniosków), przewidując, że w tym okresie nastąpi zatarcie skazania.
Analogiczna sytuacja ma miejsce w przypadku zaświadczeń z ZUS, KRUS czy US. Wykonawca w dniu składnia ofert zalega z opłacaniem podatków, opłat oraz składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, po czym po terminie składania ofert (wniosków) dokonuje spłaty zaległości i uzyskuje zaświadczenia o niezaleganiu z płatnościami. "
No - i ww. doskonale wkomponowuje się w wyrok nr KIO 72/11.
2,518 2011-03-24 12:36:25
Odp: KRK - znowu (35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Ano może - ![]()
2,519 2011-03-24 12:20:04
Odp: KRK - znowu (35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Amen - ![]()
2,520 2011-03-24 12:10:31
Odp: KRK - znowu (35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
A po co ci sąd ?? bo nie kumam - KIO już to osądziło - a niech ci będzie - masz gratisa ode mnie
.
Dokumenty, oświadczenia czy pełnomocnictwa złożone przez wykonawcę mogą zostać uzupełnione w trybie art. 26 ust. 3 ustawy - Prawo zamówień publicznych i oznaczone datą późniejszą niż termin składania ofert - orzekła Krajowa Izba Odwoławcza.
Art. 26 ust. 3 ustawy - Prawo zamówień publicznych określa ściśle okoliczności, w których zamawiający może odstąpić od wezwania wykonawcy do uzupełnienia dokumentów. Chodzi o sytuację, w której mimo uzupełnienia dokumentów, oświadczeń lub pełnomocnictw, oferta i tak podlegałaby odrzuceniu albo konieczne byłoby unieważnienie postępowania. Jeśli taka okoliczność nie wystąpi, zamawiający nie może odstąpić od wezwania wykonawcy do uzupełnienia dokumentów, oświadczeń lub pełnomocnictw.
Jak podkreśla Krajowa Izba Odwoławcza, zarówno z literalnego brzmienia przepisu, jak też z celu, w jakim została wprowadzona regulacja z art. 26 ust. 3 ustawy - Prawo zamówień publicznych, tj. odformalizowania postępowania, pozwolenia wykonawcom, którzy złożyli oferty korzystne cenowo i merytorycznie na usunięcie uchybień w oznaczonym ustawą zakresie, wynika, że zaświadczenia uzupełnione w tym trybie mogą być oznaczone datą późniejszą niż termin składania ofert. Istotne jest wykazanie spełniania warunku na określony dzień, zatem liczy się treść dokumentu, a nie data jego wystawienia. Oczywiste jest bowiem, że jeżeli wykonawca nie posiadał danego dokumentu na dzień składania ofert i ubiega się o taki dokument w wyniku wezwania przez zamawiającego, to dokument ten będzie oznaczony datą późniejszą niż termin składania ofert. Data ta jednak, jak wskazano wyżej, pozostaje bez znaczenia dla skuteczności uzupełnienia dokumentu, jeżeli potwierdza on w swej treści spełnianie warunku na dzień składania ofert.
Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 26 stycznia 2011 r., KIO 72/11
2,521 2011-03-24 11:57:14
Odp: KRK - znowu (35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
jeżeli ma i zapomniał dołaczyć do oferty to spoko jeżeli nie ma dokument w praktyce nie do uzupełnienia zawsze wystawiony po terminie
wystawiony po terminie ale, jeżeli potwierdza spełnianie warunków przed terminem otwarcia - to należy uznać koniecznie, bo jak się odwoła to wygra - na 100 %.
2,522 2011-03-23 08:44:19
Odp: Pytanie do Urzędu Zamówień Publicznych (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Można. Ja czekałem ok. 30 dni.
2,523 2011-03-22 08:16:54
Odp: niezamieszczenie ogłoszenia o udzieleniu zamówienia (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie jest naruszeniem-ale mogą się czepić. Co prawda w art. jest mowa o niezwłoczności w umieszczeniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie by teraz to zrobić. Bo to trzeba zrobić. Jak monika81
2,524 2011-03-21 12:24:01
Odp: Potencjał tech.i osoby zdolne (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Czy mając na uwadze rozporz. ws dokumentów, mogę na potwierdzenie powyższego warunku żądać oświadczenia o dysponowaniu filią/oddziałęm Wykonawcy w moim mieście(usługi ubezp.)?
(W tym rozporz. nie ma o tym mowy )Jakie macie zdanie na ten temat?
A jak nie będzie miał to co?. Wykluczysz ?. Ja bym tego nie robił. Nie stawiał bym takowego warunku. A dlaczego usługi ubezpieczeniowe ma świadczyć tylko ten kto ma siedzibę w Twym mieście ??. Przecież to nie jest przedmiot zamówienia - prawda.
2,525 2011-03-18 14:24:08
Odp: cena jednostkowa (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Raczej jak DWIE rakiety! - ![]()


