2,426

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bym przeliczył-i zawiadomił. Jak chłopaki.

2,427

(9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Dziękuję i również życzę ! . Smacznego jajka, zająca oraz innych potraw! smile. A szczególnie zdrowia!.

2,428

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Def. ceny - art. 2 ust. 1 Pzp - wykonawca dobrze podał - Wam się wydawało - innym nie. W usługach ciężko udowodnić, że wyk. podał rażąco niską cenę. A co to za usługi ??

2,429

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:

Ja zaś rozumiem i proponuję: zastosować art.87.2.2 i 87.2.3.

1. Z tego co rozumiem, w przeciwieństwie do hubala - stawiam, że pomylił ilości - to art.87.2.2 tylko
2. a drugi po prostu źle obliczył - art.87.2.2  też

ależ, również i oczywiście zależny jak duże będą zmiany w kwocie ogólnej, po przeliczeniu.

2,430

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

"zmienił wartość jednej z pozycji kosztorysowych" - znaczy źle obliczył ?. zdarza się. Czy raczej zmienił ilość ??.  Bo nie rozumiem.

2,431

(26 odpowiedzi, napisanych SWZ)

myszy1953 napisał/a:

a może tak wirtualnie : no to cyk - niech żyją święta

Ale czemu zaraz wirtualnie .... to pod święta ! cyk !:)

2,432

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bym wyliczył VAT - może pomoże to - KIO/UZP 1620/10
1. Niewłaściwe wskazanie stawki podatku od towarów i usług nie stanowi błędu w obliczeniu ceny.
2. Przepis art. 89 ust. 1 p.z.p., który określa zamknięty katalog okoliczności stanowiących podstawę do odrzucenia oferty, nie ustanawia expressis verbis jako podstawy jej odrzucenia zastosowania do obliczenia ceny ofertowej nieprawidłowej stawki podatku od towarów i usług.
3. Odpowiedzialność za prawidłowe naliczenie i odprowadzenie podatku od towarów i usług obciąża wykonawcę jako podatnika i to on ponosi ryzyko i pełną odpowiedzialność z tego tytułu, w tym odpowiedzialność karnoskarbową.
4. Zamawiający, który nie wydał jednoznacznych dyspozycji co do sposobu obliczenia ceny ofertowej w zakresie naliczenia podatku, nie miał prawa - na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 p.z.p. - odrzucić oferty, w której cena została obliczona w inny sposób, aniżeli Zamawiający zakładał lub uznaje za zgodny z obowiązującymi przepisami prawa podatkowego.

2,433

(26 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ależ tak i wręcz oczywiście -:)

2,434

(26 odpowiedzi, napisanych SWZ)

To nie kłótnia smile jedynie mały sporek.

2,435

(26 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

Wyjaśnienie prowadzi do zmiany treści, jak dla ,mnie jest to nie do przyjęcia.

Idąc dalej można stwierdzić, że każde wyjaśnienie prowadzi do zmiany treści oferty. Po co więc wyjaśniać ??. Od razu odrzucać... Procedura wypełniona, wyk. potwierdza to co żąda zam. - moim zdaniem jest ok.

2,436

(26 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

Zgadza się takie tłumaczenia, bo cóż innego teraz mają oświadczyć.

Oj tam zaraz odrzucić. Dajcie spokój. Właśnie wyjaśnili i potwierdzają, że sprzęt jest tym co wymaga zamawiający.  Zam. posiada dokument wyjaśniający przecież.  Nie ma co odrzucać - ja bym uznał. A innych wyk. się nie obawiał bo jest przecież na to papier.

Gdyby zam. odrzucił bez procedury wyjaśniania - to bym się obawiał, ale w tym przypadku ... spokojnie uznawać.

mania napisał/a:

W siwz na roboty budowlane przewiduję, że udzielę zamówień uzpełniających:
"Zamawiający przewiduje udzielenie w okresie 3 lat od podpisania umowy zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 67, ust. 1, pkt 6 Prawo zamówień publicznych. Zamawiający przewiduje udzielić zamówienia uzupełniające do wysokości 20% wartości zamówienia podstawowego".
Czy taki zapis jest wystarczający, czy też musze wskazać w siwz w ramach których robót przewiduje zamówienia uzupełniające itp....

Winno się wskazać jakich zamówień.  I dodatkowo moim zdaniem winno się zrobić kosztorys inwestorski na zam uzupełniające.  Wiem, są różne szkoły i szkolenia w tym temacie, ale to są roboty budowlane. Potwierdza to zapis art.  32 ust. 3 Pzp, gdzie ustalamy wart. zamów. z uwzględnieniem wart. zam. uzupełniających.  A przy rob. budowlanych wartość ustalamy na podstawie koszt. inwestorskiego, zgodnie z rozp. Ministra Infr.  Czyli zam. musi w chwili wszczęcia postępowania posiadać kosztorys zarówno dla zam. podstawowego jak i uzupełniającego.

myszy1953 napisał/a:

widziałam kiedyś przedmiar gdzie kpl. 1 stanowiła pozycja remont klatki schodowej to zależy co zostało zamienione z kpl. na m2 może zrobił dobrze ?

No właśnie z kpl zmienił na m2.

Marcel napisał/a:

A dlaczego ceny zmienić nie może?

A może ? W ofercie?. Przy pn., to nie negocjacje. Zdecydowanie nie..

Marcel napisał/a:

1. da się poprawić, masz cenę jednotkową
2. Możesz poprawić omyłkę polegającą na wskazaniu w kosztorysie ofertowym numerów KNR innych niż w przedmiarze robót. Omyłki polegające na powieleniu pozycji w kosztorysie oraz podaniu błędnego obmiaru co do zasady możesz poprawić. Musisz jednak przeanalizować, czy taka zmiana nie będzie miała istotnego wpływu na treść oferty oraz czy posiadasz wszystkie dane niezbędne do dokonania zmian.

Dzięki. Tak, ale przy innych KNR cena jednostkowa mogłaby ulec zmianie, a wyk. ceny już zmienić nie może.  I w jednym przypadku i w drugim skłaniam się, niestety, do odrzucenia oferty.

Żadnych koncepcji, pomysłów ??

W przedmiarze było -jedno.obm.- kpl i ilość - 1. Wykonawca w swym kosztorysie wpisał -  jedno.obm.- m2, a ilość- 194. Oczywiście podał cenę jednostkową w tym układzie za m2.

Co dalej - poprawić czy odrzucić ? . A może już był poruszany takowy problem.

To po pierwsze.

Po drugie - w innej pozycji zapodał inny KNR z innym opisem. Jednostki obmiarowe i ilości się zgadzają.

Przyznam, że w świetle orzeczeń KIO, nie wiem co zrobić. Macie jakieś pomysły ??

2,443

(10 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Nie ma innej opcji.

2,444

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Przy czym Zamawiający zastrzega, że wartość przebudowy ulicy XXY nie może być niższa niż 500.000 zł. ..."

Kuriozum jakieś - a cena 100 % - nie rozumiem tego - ktoś rozumie ??

2,445

(20 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

myszy1953 napisał/a:

i sprzedawać piwo nad jeziorem!   sad

No aleście ..... pyta uczciwie ... a wy ..... smile.  Raczej jako komunalna ciężko wam będzie sprzedawać

2,446

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Niby zawarcia ... lub zwarcia

2,447

(19 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Dostaliście dofinansowanie na całość, tj pn na budowlankę i dostawy - tak?.  Jeśli tak, to dostawę też trzeba pn zrobić.

Widzę, że spór okrutny smile. I tak uzasadnienie spoczywa na zamawiającym. Jak to mówią - róbta co chceta z uwzględnieniem wyroków KIO i zapisów Pzp. Pozdrawiam, a szczególnie Karo!.:)

Ok. Ale sami przyznacie, że po raz kolejny Pzp nie precyzuje co dalej z takim fantem zrobić. Postępowanie jest, a nie ma wykonawcy. Co dalej?. Czekać?. Zamieścić, krótką informację na stronie int., że wyk. uchylił się od zawarcia umowy, bez jakiejkolwiek informacji, że tego postępowania już nie ma ?. I rozpocząć drugie postępowanie?. Przyznam, że mi brakuje w takim przypadku, takie przysłowiowej KROPKI nad i.

2,450

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No tak- Skoro w SIWZ żądałeś