2,376

(51 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

jeżeli z tego przepisu to musi się zgodzić na Twoje poprawki Bitter

I tak by było najlepiej w tym przypadku. KIO już się wypowiedziało w tym temacie.

2,377

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

olo80 napisał/a:

Dajcie mi jakieś argumenty ....mój szef i szef mojego szefa są b. zdeterminowaniu żeby to tak rozstrzygnąć. Nowy przetarg to co najmniej 1 m/c zwłoki a czas tu b. nagli,
Czy możemy zrobić drugi Pn na tej samej dokum. tech. (przedmiarze) w SIWZ ograniczajac zakres prac do tych przykładowych 100mb.???

Tak, tak możecie - ograniczając - ale przedmiar trzeba zmienić . A szefowie niech nie cudują - determinacja nie jest przewidziana zapisami Pzp.

2,378

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Może pomoże - KIO/UZP 34/09

1. Poprawiając omyłkę można ingerować w cenę oferty, co wynika jednoznacznie z brzmienia całego art. 87 ust. 2 p.z.p., zwłaszcza pkt 2 tego ustępu.
2. Nie ma znaczenia fakt, iż poprawienie omyłki jest prostym działaniem matematycznym ani iż wiadomo, w jaki sposób tę omyłkę można by poprawić, gdyż to nie łatwość w poprawieniu omyłki, lecz jej istotność jest przesłanką wskazaną w przepisie art. 87 ust. 2 pkt 3 p.z.p.
3. Istotność lub nieistotność zmiany powinno się odnosić do treści oferty poprawianej, a treści innych ofert można ewentualnie traktować pomocniczo.

Ok dzięki. smile

Z czego wynika drodzy forumowicze, iż oświadczenie z tego art. może założyć tylko jeden z oferty wspólnej, a nie każdy z nich ??. A może każdy z nich musi złożyć takowe oświadczenie ?.

2,381

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Moim zdaniem nie możesz żądać takowego.  Cena 100% + opis wymagań zamawiającego w zupełności wystarczy.

2,382

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

OPR kierownikowi - zawsze możesz opublikować

2,383

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Skoro już dysponujesz taką wiedzą, to wyjaśnij.

No ..tak

Spokojnie zawrzeć - bez nerw - jeśli ten drugi oczywiście wyrazi taką wolę

Zawrzeć umowę z drugim

Lepiej żeby złożył

Może. A jak masz w SIWZ opisaną taką procedurę ?

To nie jest podwykonawca - podwykonawstwo występuje poprzez wskazanie części zamówienia w ofercie - a nie nazwy podwykonawcy.

Z nazwy występuje jako wykonawca, jeżeli składa swoją ofertę gdzie podaje cenę.

Z nazwy występuje w czyjejś ofercie, tym samym bierze udział w postępowaniu i tak jak w swojej ofercie składa oświadczenia.

I to nie jest wg, was druga oferta ??

Ok. To jest idiotyczne. Mówicie, że jest w fazie projektu zmiana.... czyli za rok. Mam nadzieję, że szybciej to zrobią.

No nie do końca - a jak to się ma w świetle wyr. KIO 238/11, gdzie cyt.? tym samym zgodnie z ustawą i specyfikacją powinien przedstawić pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia, przy czym przy udostępnianiu wiedzy i doświadczenia konieczny jest udział tych podmiotów w realizacji zamówienia..?  A na potwierdzenie tego składa dokumenty wymagane w SIWZ.

Czy tym samym podmiot ten składa ofertę w postępowaniu ?
? a jak wiadomo ? można złożyć tylko jedną ofertę.

2,391

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

E tam maile - wysłać list i zapomnieć .. bo właśnie wszyscy mają adresy- a nie -maile

2,392

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Informator Urzędu Zamówień Publicznych Nr 5/2011

2,393

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam Państwa.
W SIWZ mam, iż oferta powinna zawierać:
- nazwę i dokładny adres wykonawcy oraz datę sporządzenia.
Wykonawca podpisał ofertę (wszystkie załączniki), lecz przy podpisie swoim nie postawił dat.
Czy w związku z powyższym ofertę należy w całości odrzucić, bo nie widzę podstaw by ofertę uzupełnić/poprawić w zakresie dat. Tym samym byłaby uzupełniona/poprawiona cała oferta.   
lub
Czy dać sobie spokój skoro złożył ofertę w terminie a tym samym wypełniał ją przed upływem terminu składania ofert.

Czy może macie inne zdanie na ten temat, który chętnie poznam.
Z góry dziękuję.

2,394

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ab123 napisał/a:

Wykonawca dołączył polisę, lecz nie dołączył potwierdzenia zapłaty polisy. I ratę powinien zapłacić do 23.03.2011 roku, wezwać do wyjaśnień?

Tak-wezwać do okazania potwierdzenia opłaty polisy co jest równoznaczne z opłaconą polisą.

No tak - procenty z kosztorysu inwestorskiego. i będzie ok

Kosztorys inwestorski

2,397

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

szad napisał/a:

witam, miałem przetarg na usługi geodezyjne. wpłynęło 7 ofert. najtańsza 120.000 najdroższa 900.000 reszta w przedziale 175.000-210.000.

pytanko; czy w związku  z tym że najtańsza ofert odbiega od pozostałych powinienem wezwać do złożenia wyjaśnień w związku z rażącą nisko ceną?

moi geodeci, twierdzą, że niech robi za taką cenę, a ja bym wystąpił na podstawie art. 90.1 o złożenie wyjaśnień, żeby mieć jakiś papier na wypadek jakieś kontroli.

szacunek był zrobiony na 192.000 zł netto, więc tym bardziej chyba dobrze by było wystąpić o złożenie wyjaśnień.

pozdrawiam

szad

Przy usługach tak już jest. A szczególnie takich usługach.To nie są rob bud.. Zostaw jak jest

2,398

(7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Marcel napisał/a:

Raczej nie może.

Może. Nawet jako potencjalny wykonawca. (wykonawcy-nie czytajcie tego)

2,399

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Szczerze, to nic nie robić ewentualnie zastanowił bym się czy nie potraktować to jako inną omyłkę.

Nie ma tu mowy o omyłce. Że co - omyłkowo nie wpisał ?

2,400

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Niestety zostawić jak jest. W świetle ostatnich orzeczeń KIO. Bo masz przecie wartości