2,326

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dokładnie woow . Już i tak liczymy cenę a teraz nawet poprawiamy VAT. W tym spokojnie można poprawić cenę. A policzył cenę z 32 procentowym vatem, czy li tylko źle wpisał a dobrze obliczył, czyli z 23 % vatem ?

A czemu notarialnie poświadczonej kopii, skoro do oferty takowej nie żądaliście podejrzewam ?. Taką samą więc wyk winien uzupełnić skoro ta nieczytelna jest.

2,328

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Można stwierdzić, iż nie będzie miał podwyk. Można wybrać

2,329

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A numeracja oferty się zgadza ?

obelix napisał/a:
Darek W. napisał/a:

A po co ?

by zejść do dwóch zamówień poniżej 14 tys. ? smile

Zdaję sobie sprawę. Jest jedna zasada  - jeśli się od samego początku kombinuje to nic dobrego potem nie wychodzi.

Tak jak myszy - ale ja bym wybrał jednego wyk. na wszystko  - tak jest prościej później

A po co ?

bazylek napisał/a:

Witam,
mam taki problem, dostaliśmy dofinansowanie z PKOL na dodatkowe zajęcia dla dzieci. Wszystkich zajęć jest razem 30 rodzajów w różnym wymiarze godzin i na tyle zadań przewidywaliśmy przetarg. Tylko teraz okazuje się, że 4 rodzaje zajęć muszą zostać podzielone jeszcze na 2 grupy (będzie po 2 wykonawców do tych 4 zadań). W takim przypadku czy przeprowadzać przetarg na 34 zadania, czy te podwójne  opisać np jako 10a, 10b, 22a, 22b, itd i zostawić 30 zadań?
Jednocześnie jest jeszcze pomysł, aby na te dublowane zadania oferty złożone zostały przez konsorcja dwóch nauczycielek... W ten sposób byłoby 30 zadań i 30 Wykonawców (w tym 4 konsorcja nauczycielek). Czy takie konsorcjum jest dopuszczalne? Czy musiałby wtedy zostać założona spółka cywilna czy nie ma takiej potrzeby?

Ależ żeście pokomplikowali. 1 wyk. na 1 zadanie. - Ograniczcie to art. 83 ust. 3. Po co sobie utrudniacie . Pomysł ??? Taki pomysł może mieć wykonawca - a nie wy - zamawiający.

2,333

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak jak tu - INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ - i ani grama więcej

heheheh - że tak powiem. Faktycznie czepiają się Ciebie - literalnie traktują zapisy pzp, a jakże!

2,335

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

1. do połowy terminu na składanie ofert,
2. na 2 dni przed upływem ww. terminu

2,336

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

joanna99 napisał/a:
madza napisał/a:

odrzucać nie chcę. Zastanawiam się czy zwrócić się do wykonawcy o udzielenie wyjaśnień dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny. Czy też nie?

Oczywiście nie zaszkodzi wyjaśnić całej sytuacji na wszelki wypadek.
Wiele zależy od charakteru przedmiotu zamówienia. Mnie zdarzały sie rozbieżności nawet rzędu - 75% w stosunku do wartości szacunkowej, czy innych ofert przy przetargach na usługi szkoleniowe (i nie były to oferty z rażąco niską ceną, jak sie okazywało, zamówienia zrealizowane bez zarzutu), a różnice 30- 40% to norma w przpadku tego rodzaju usług, nie żądam wtedy wyjaśnień, musiałabym to robić w niemalże każdym postępowaniu. Taki urok tzw. usług intelektualnych.
Co innego np. dostawy.

Albo rob. bud.

2,337

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A to robota bud. czy co ?

2,338

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Uznać od razu nie - ale nie zaszkodzi zapytać, czyli wszcząć procedurę mającą na celu ustalenie istnienia rażąco niskiej ceny

2,339

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No właśnie. Nie da się ukryć, że spełniają

Frank napisał/a:

postępowania?
"Kopię odwołania należy przesłać uczestnikom postępowania".
Odwołanie zostało wniesione ostatniego dnia, 2 oferty zostały odrzucone. Czy do tych wykonawców również należy wysłać kopię odwołania? Wydaje mi się, że nie są uczestnikami postępowania, nie mają już przecież legitymacji do przyłączenia się do odwołania.
Się mylę?

A dlaczego niby nie są już uczestnikami postępowania ??. Ależ mają i są dalej uczestnikami postępowania. Jak na razie ich oferty są odrzucone i tym bardziej mogą przystąpić do owego odwołania-jeżeli ich też dotyczy.

2,341

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A na jakiej podstawie odrzucisz ??. Cena przecie jest ...

2,342

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

mirek.sz1 napisał/a:

Zamawiający żąda :
I.    Oświadczam (y), że dysponuję/ dysponujemy odpowiednim potencjałem technicznym  tj.:
-    jednym podnośnikiem  koszowym na wysokość  minimum 15m,
-    jednym  podnośnikiem osobowym do pracy na wysokości wewnątrz budynku,
-    systemem do mycia okien i fasad wodą zdemineralizowaną,
-     systemem do mycia okien wewnątrz budynku,
-    odśnieżarką,
-     ciągnikiem samojezdnym z zamiatarką i pługiem do odśnieżania,
-     urządzeniem wysokociśnieniowym,,
-     jednym automatem szorująco-zbierającym,
-    polerką wysokoobrotowa,
-    dwoma odkurzaczami przemysłowymi,
Zobowiązuję się/ zobowiązujemy się do zabezpieczenia na czas ewentualnych awarii i napraw ? sprzętu zastępczego, gwarantującego utrzymanie ciągłości wykonywania przedmiotu Zamówienia.


II.    Oświadczam (y), że dysponuję/dysponujemy osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, tj.:
-    co najmniej dwiema osobami posiadającymi uprawnienia do pracy na wysokości, w tym jedną  osobą posiadającą uprawnienia do pracy na wysokości powyżej 120 cm,
-    co najmniej dwiema osobami posiadającymi uprawnienia operatora podestów ruchomych.

Dołączam wykaz osób spełniających ww. wymagania oraz kserokopie uprawnień.

tak to dokladnie wygląda.

A jak będzie dysponował 3 odkurzaczami przemysłowymi ?. To co ? Odrzucisz ofertę ??. Chcesz tylko dwóch i tylko dwóch ??

No i dobrze, że nie tylko o ZP rozmawiacie ... smile

Zapewne jesteś wykonawcą - proponuję o to zapytać zamawiającego w terminie ustawowym.

Wyjaśnienia do uzupełnienia ??. A co tu wyjaśniać - nie uzupełnił w terminie - jak bitter

Nie. Dwa razy nie można uzupełniać tego samego.

and1 napisał/a:
myszy1953 napisał/a:
and1 napisał/a:

Jeżeli nie dokoniacie zmiany SIWZ to bez przedłużania TSO spokojnie 20.06. możecie odpowiedzieć.

??????????????????????????????????????

??????????????????????

A ja dodam tylko jedno - ? smile

Odpowiedz spokojnie 20.06 - i zmień termin na składanie ofert na 24.06 - tak dla bezpieczeństwa - no chyba, że robicie sobie dłuuuuuugi weekend smile

2,349

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

przemyślę smile

2,350

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Proszę .. smile jeśli akceptujesz .