Doświadczony W. winien wiedzieć o jakie certyfikaty chodzi. Z. na to właśnie liczy.
2,302 2011-08-11 12:25:46
Odp: OFERTA BEZ PODPISU !! (7 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)
Brak podpisu na formularzu ofertowym dyskwalifikuje ofertę wykonawcy
2,303 2011-08-11 07:21:19
Odp: Potencjał podmiotu trzeciego - wymagane dokumenty (25 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Jak Marcel.
2,304 2011-08-09 12:48:14
Odp: termin obowiązywania umowy. (13 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Od 22 września - KC
2,305 2011-08-09 12:46:52
Odp: Termin umowy a oferty (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Czyli mogę wysłać im wszystkim równo tylko pocztą Polską, a umowę zawrzeć po np 2-3 dniach?
Czyli możesz ![]()
2,306 2011-08-09 09:51:05
Odp: Termin na udzilenie odpowiedzi (8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Ale na jakiej podstawie przedłużyć termin składania ofert?
Wszystkie pytania dotyczą opisu przedmiotu zamówienia - sa to pytania do błędnego przedmiaru robot oraz błędnego projektu. Została zalączona błędna dokumentacja projektowa co innego jest w opisem zamówienia a co innego w przedmiarze
Moim zdaniem Zam. musi udzielić odpowiedzi na co najmniej 2 dni przed tso - czyli 17.08.2011r.
art. 38 ust. 4 i 6
2,307 2011-08-09 09:14:25
Odp: poprawić czy odrzucić? (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
497 na 498 -
2,308 2011-08-09 06:08:27
Odp: warunek wiedzy i doświadczenia. (12 odpowiedzi, napisanych SWZ)
and1 napisał/a:MIRAS napisał/a:To nie jest odpowiedź.
Odpowiedź brzmi: można - pod warunkiem, że szacunkowa wartość postępowania jest poniżej progów.
jest poniżej progów, czyli mogę zrezygnować z określenia wartości i tylko poprzestać na metrażu ?Możesz.
Oczywiście, że możesz - tylko po co
2,309 2011-08-09 05:49:08
Odp: Termin na udzilenie odpowiedzi (8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
ależ oczywiście ![]()
2,310 2011-08-08 13:33:52
Odp: warunek wiedzy i doświadczenia. (12 odpowiedzi, napisanych SWZ)
MIRAS napisał/a:janek159 napisał/a:czy potwierdzone w ten sposób doswiadczenie będzie dla zamawiającego wystarczające?
To nie jest odpowiedź.
Odpowiedź brzmi: można - pod warunkiem, że szacunkowa wartość postępowania jest poniżej progów.
jest poniżej progów, czyli mogę zrezygnować z określenia wartości i tylko poprzestać na metrażu ?
Jeżeli poniżej progów - to - po co stawiać w ogóle warunki ?!
2,311 2011-08-08 06:32:35
Odp: omyłka czy błąd w obliczeniu (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
generalnie zgadza się z Darkiem W.
Dziękuję - generalnie - ![]()
2,312 2011-08-04 12:59:04
Odp: Podwykonawcy? (2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie masz wyjścia - tak.
2,313 2011-08-04 12:28:45
Odp: nieczytelny podpis na dokumencie (7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Referencje muszą umożliwiać identyfikację podmiotu wystawiającego dokument i osoby wystawiającej czy podpisującej daną referencję, a ta powinna być upoważniona przez podmiot do wystawiania tego typu dokumentów. Dlatego masz uprawnienie do skorzystania z art. 26 ust. 4 ustawy Pzp.
2,314 2011-08-04 12:02:21
Odp: nieczytelny podpis na dokumencie (7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
A dlaczego wykluczasz od razu lub odrzucasz ?? Lepiej - a można - wezwać tego wykonawcę uprzednio do złożenia wyjaśnień w trybie art. 26 ust. 4. -
2,315 2011-08-04 06:42:30
Odp: Zamawiam pogodę (7 odpowiedzi, napisanych Inne)
Darek W. napisał/a:nina napisał/a:Od przyszłego tygodnia zamawiam pogodę................ urlopik.
Pogoda jest zawsze! -
Co więc zamawiasz ?
Oj faktycznie przedmiot zamówienia źle opisany, oczywiście słoneczną w temp. od 22 do 30 C. Wieczory i poranki w temp. 18-20C.
A baza słońca i temperatury nie dalej niż 5 km od aktualnej siedziby zamawiającego - ![]()
2,316 2011-08-03 05:54:24
Odp: Zamawiam pogodę (7 odpowiedzi, napisanych Inne)
Od przyszłego tygodnia zamawiam pogodę................ urlopik.
Pogoda jest zawsze! -
Co więc zamawiasz ?
2,317 2011-08-02 13:31:03
Odp: ogłoszenie o udzielniu zamowienia (33 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Konsekwencje więc "wymyśli" kontrolujący
2,318 2011-08-02 13:19:54
Odp: ogłoszenie o udzielniu zamowienia (33 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
no cóż ....... na pewno nie jest to naruszenie ustawy o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych .... a Ciebie to dotknęło ??
2,319 2011-08-02 06:16:45
Odp: omyłka czy błąd w obliczeniu (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
No nie
- POPRAWIĆ i nie odrzucać ! - ![]()
2,320 2011-08-01 12:39:15
Odp: omyłka czy błąd w obliczeniu (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jeżeli zamawiający wskazał wprost jaka ma być stawka a wyk. wpisał inną - to odrzucać, a jeżeli nie wskazał jaka stawka a wyk. wstawił błędną - poprawić i zawiadomić - a podejrzewam, że u studenta nie była wprost wskazana stawka vatu. Tak studencie ?
2,321 2011-08-01 12:17:37
Odp: omyłka czy błąd w obliczeniu (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jeżeli jest 4 to tym bardziej poprawić.
2,322 2011-08-01 12:14:36
Odp: omyłka czy błąd w obliczeniu (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
No to macie woow i studencie tu wprost powiedziane - KIO/UZP 1620/10 Niewłaściwe wskazanie stawki podatku od towarów i usług nie stanowi błędu w obliczeniu ceny.
2,323 2011-08-01 12:09:38
Odp: omyłka czy błąd w obliczeniu (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jak najbardziej - poprawić i zawiadomić wyk. o tym fakcie?. A tak z ciekawości zapytam - a która ta oferta jest cenowo w rankingu? - Pierwsza ?
2,324 2011-08-01 12:06:02
Odp: omyłka czy błąd w obliczeniu (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Istotne jest, że postępowanie o zamówienie publiczne zmierza do ukształtowania stosunku cywilnoprawnego (zawarcie umowy o dostawy, usługi lub roboty budowlane), a cena ofertowa jest elementem oświadczenia woli podmiotu ubiegającego się o udzielenie zamówienia. Wobec tego niewątpliwym jest, że uwzględniony w cenie podatek VAT jest tylko jednym z wielu elementów ceny, a ustalenia jego wysokości w ofercie - jako niewiążącego z prawno-podatkowego punktu widzenia - nie można oceniać w kategoriach błędu.
Powyższe prowadzi do wniosku, że w postępowaniach o zamówienia publiczne brak jest podstaw (wynikających zarówno z literalnego brzmienia przepisów, jak i z wykładni celowościowej) do przypisania Zamawiającemu obowiązku bądź uprawnienia do weryfikacji wysokości przyszłych zobowiązań prawno-podatkowych wykonawców. Niecelowe jest również dokonywanie takiej weryfikacji przez organy orzekające, jako że niezależnie od jej wyników, brak będzie podstaw do odrzucenia oferty, a w konsekwencji brak wpływu na przebieg i wynik postępowania o zamówienie publiczne.
Przyjęcie takiego stanowiska nie tylko pozwala uniknąć negatywnych skutków dla pewności i bezpieczeństwa prowadzenia działalności gospodarczej, ale jest spójne z obowiązującym systemem prawnym, przypisującym poszczególnym podmiotom określone kompetencje i odpowiedzialność
2,325 2011-08-01 12:04:51
Odp: omyłka czy błąd w obliczeniu (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
No to jedziemy - Jak zauważyła Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku KIO/UZP/260/10, przyporządkowanie nieprawidłowej stawki podatku VAT do błędu w obliczeniu ceny stanowi nadmierne przenoszenie regulacji administracyjnoprawnych w sferę normowania prawa cywilnego, którego zamówienia publiczne jako umowy pomiędzy zamawiającymi a wykonawcami są częścią (art. 2 ust. 13 i art. 14 Pzp).


