Zależy jaka skala poprawy - jak duża (subiektywnie) to inne - jak mała (subiektywnie) to oczywiste
1,301 2014-04-24 11:21:52
Odp: rozbieżność stawek jednostkowych w ofercie (14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
1,302 2014-04-24 10:00:11
Odp: rozbieżność stawek jednostkowych w ofercie (14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Poprawić formularz oferty - wychodząc od kosztorysu ofertowego, który jest podstawą obliczenia ceny, a który zresztą został prawidłowo wyliczony - jak podajesz.
1,303 2014-04-23 10:37:06
Odp: zabezpieczenie nalezytego wykonania umowy (4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Może - jak najbardziej - a jak chce wpłacić pieniądz - to nawet się nie zastanawiaj !
1,304 2014-04-23 10:36:00
Odp: Zmiana terminu składania ofert. (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Możesz - reszta czynności - jak Marcel
1,305 2014-04-22 11:21:18
Odp: odrzucenie oferty (15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Błędem w obliczeniu ceny będziemy mieli do czynienia również w sytuacji, w której kalkulacja ceny oferty nie obejmuje całego przedmiotu zamówienia - jeżeli wykonawca to w toku wyjaśnień przyznał - to jak najbardziej - do odrzucenia - 89.1.6
1,306 2014-04-22 10:44:08
Odp: odrzucenie oferty (15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
A czy zastosowano 87.2.3 - w związku z 89.1.2 ???
1,307 2014-04-22 10:29:47
Odp: wysokość wadium (10 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Wadium - tylko od zamówienia podstawowego.
1,308 2014-04-22 08:08:01
Odp: unieważnienie na podstawie art 93 ust. 1pkt 7 (15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Dziękuję za pomoc, zdecydowałam prowadzić dalej postępowanie.
Pojawił się jednak jeszcze jeden dla mnie mały problem - wezwaliśmy jednego z wykonawców do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny (dot. szkolenia dla grupy 5 osób) a on mi wyjaśnia, że cena dotyczy przeszkolenia 1 osoby a nie 5
Chcę odrzucić tę ofertę tylko nie mam pewności czy na rażąco niską cenę czy błąd w obliczeniu ceny - myślę że to drugie. Co myślicie może w ogóle się mylę
Można przeliczyć i poinformować go, że to inna omyłka 87.2.3, bo pewnie cena znacznie wzrośnie - z zastrzeżeniem 89.1.7
1,309 2014-04-22 06:49:02
Odp: informacja banku (1 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie można uznać - bo - to bank lub spółdzielcza kasa oszczędnościowo-kredytowa ma wystawić tę informację.
1,310 2014-04-18 08:43:09
Odp: 24.1 vs 24.1.2 (8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Darek W. napisał/a:Wystarczy 24.1 - ale ceidg musisz wymagać ...
Raczej możesz - musisz dopiero powyżej progów...
Oczywiście
1,311 2014-04-18 07:16:15
Odp: wyjaśnienie po terminie (8 odpowiedzi, napisanych SWZ)
W odpowiedzi na pismo z dnia ................. roku, zamawiający informuje, iż:
- treść pisma/zapytania dotyczy treści SIWZ,
- zgodnie z art. 38 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku ? Prawo zamówień publicznych, (Dz. U. z 2013 r. poz. 907 z późn. zm.), cyt.: ?Wykonawca może zwrócić się do zamawiającego o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Zamawiający jest obowiązany udzielić wyjaśnień niezwłocznie, jednak nie później niż na 2 dni przed upływem terminu składania ofert - jeżeli wartość zamówienia jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8
- pod warunkiem że wniosek o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia wpłynął do zamawiającego nie później niż do końca dnia, w którym upływa połowa wyznaczonego terminu składania ofert.?
Termin na zadawanie pytań upłynął z dniem ................................ roku.
Zapytanie odnośnie treści SIWZ wpłynęło po powyższym terminie, w związku z tym, zgodnie z art. 38 ust. 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku ? Prawo zamówień publicznych, (Dz. U. z 2013 r. poz. 907 z późn. zm.), zamawiający nie udziela odpowiedzi.
1,312 2014-04-18 07:13:07
Odp: 24.1 vs 24.1.2 (8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Wystarczy 24.1 - ale ceidg musisz wymagać ...
1,313 2014-04-18 07:11:51
Odp: wybór wykonawcy po upływie terminu zwiazania ofertą (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Zwracasz wadium pozostałym przecież ... Art. 46. 1. Zamawiający zwraca wadium wszystkim wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, z zastrzeżeniem ust. 4a.
1,314 2014-04-18 06:36:00
Odp: Można tak? (17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Darek W. napisał/a:Marcel napisał/a:Już niebawem przetargi legną w gruzach na odbiór odpadów, a gminy będą zlecać jednostkom organizacyjnym.
I tak winno być -
Nie do końca ja mam tańszą usługę u obcego niż świadczona przez własny ZGK dla zwykłych ludzi jest lepiej tak jak teraz.
No tak w większości przypadków jest - ale zawsze swój to swój .....
i miejsca pracy są lokalnie, i jest .... jeszcze wiele innych rzeczy.
1,315 2014-04-18 06:34:22
Odp: Wykonawca podał dłuższy termin realizacji zamówienia (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
jasne - niedługo będziecie/my robili to dla wykonawców -
Według Konfederacji Lewiatan, NSZZ ?Solidarność", OPZZ i PIMG zamawiający badając ofertę powinni sprawdzać, czy wykonawca zapewnia swoim pracownikom - w ramach umowy o pracę - wynagrodzenia na poziomie co najmniej płacy minimalnej oraz bezpieczne i higieniczne warunki pracy
1,316 2014-04-18 06:22:04
Odp: Kiedy można zawrzeć umowę? (8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Tak
1,317 2014-04-17 12:36:14
Odp: CIDG (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
ale on nie prowadzi działalności gospodarczej jest osobą fizyczną Jan Kowalski
Patrz post wyżej ... wezwij, musisz wezwać do uzupełnienia
1,318 2014-04-17 12:35:12
Odp: CIDG (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
2) trzeba wezwać koniecznie, są osoby, które np. prowadzą działalność gospodarczą i zasiadają w zarządzie jakiejś spółki....
a po za tym osoby prowadzące działalność gospodarczą nie są zwolnione z obowiązku składania oświadczenia o grupie kapitałowej.
lub NIE prowadzą działalności gospodarczej i zasiadają w zarządzie jakiejś spółki....
1,319 2014-04-17 12:31:07
Odp: CIDG (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Może być, bo:
3.1 grupa kapitałowa ? rozumie się przez to wszystkich przedsiębiorców, którzy są kontrolowani w sposób bezpośredni lub pośredni przez jednego przedsiębiorcę, w tym również tego przedsiębiorcę;
3.2 przedsiębiorcy ? rozumie się przez to przedsiębiorcę w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, a także:
3.2.1 osobę fizyczną, osobę prawną, a także jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej, której ustawa przyznaje zdolność prawną, organizującą lub świadczącą usługi o charakterze użyteczności publicznej, które nie są działalnością gospodarczą w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej,
3.2.2 osobę fizyczną wykonującą zawód we własnym imieniu i na własny rachunek lub prowadzącą działalność w ramach wykonywania takiego zawodu,
3.2.3 osobę fizyczną, która posiada kontrolę, w rozumieniu ust. 8.2.6, nad co najmniej jednym przedsiębiorcą, choćby nie prowadziła działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, jeżeli podejmuje dalsze działania podlegające kontroli koncentracji, o której mowa w art. 13 ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów,
Także trzeba wezwać ...
1,320 2014-04-17 12:17:46
Odp: CIDG (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
1. Tak
2. Koniecznie wezwać do uzupełnienia informacji o grupie kapitałowej - nie wzywać do uzupełnienia CEIDG
1,321 2014-04-17 11:36:08
Odp: Wykonawca podał dłuższy termin realizacji zamówienia (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Zamawiający w SIWZ i projekcie umowy wymagał aby Wykonawca wykonał przedmiot zamówienia w terminie 86 dni kalendarzowych od dnia podpisania umowy. Natomiast w formularzu ofertowym Wykonawca podał, iż przedmiot zamówienia zrealizuje w terminie 123 dni kalendarzowych licząc od dnia podpisania umowy. Dodatkowo Zamawiający nie zmieniał treści ogłoszenia o zamówieniu w zakresie terminu realizacji zamówienia.
Biorąc powyższe pod uwagę, czy Zamawiający może zgodnie z art. 87 ust. 2 pkt 3) ustawy Pzp poprawić termin realizacji jako inną omyłkę, czy odrzucić ofertę jako niezgodną z treścią SIWZ? Czy są w ww. sprawie jakieś wyroki?
Zawsze można wyjaśnić treść oferty - 87.1.
A to najkorzystniejsza ??
1,322 2014-04-17 10:01:13
Odp: Można tak? (17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Dariuszu W. dlaczego nie ma zastosowania 6f ?
Zamawiający jest w trakcie wypowiedzenia umowy, zakładam, że nie ma czasu na przeprowadzenie PN.
Jeżeli zamawiający25 zakłada tak jak Ty - to ..... do dzieła
1,323 2014-04-17 09:08:33
Odp: Można tak? (17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Już niebawem przetargi legną w gruzach na odbiór odpadów, a gminy będą zlecać jednostkom organizacyjnym.
I tak winno być -
1,324 2014-04-17 09:07:15
Odp: Można tak? (17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Zgodnie z art. 6f ust. 2 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U.2013.1399 ze zm.) można udzielić zamówienia w trybie z wolnej ręki.
"W przypadku rozwiązania umowy na odbieranie odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości wójt, burmistrz lub prezydent miasta jest obowiązany niezwłocznie zorganizować przetarg, o którym mowa w art. 6d ust. 1. W celu zapewnienia odbierania odpadów komunalnych z terenu gminy, do czasu rozstrzygnięcia przetargu, gmina zapewnia te usługi w trybie zamówienia z wolnej ręki zgodnie z ustawą z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych."
Tak - ale -
Według art. 66 ust. 1 p.z.p. zamówienie z wolnej ręki to tryb udzielenia zamówienia, w którym zamawiający udziela zamówienia po negocjacjach tylko z jednym wykonawcą. Udzielenie zamówienia z wolnej ręki musi być uzasadnione którąś z okoliczności wskazanych w art. 67 p.z.p. Sytuacji regulowanej przez art. 6f ust. 2 u.c.p.g. odpowiada art. 67 ust. 1 pkt 3 p.z.p., który dopuszcza zamówienie z wolnej ręki, jeżeli ze względu na wyjątkową sytuację niewynikającą z przyczyn leżących po stronie zamawiającego, której nie mógł on przewidzieć, wymagane jest natychmiastowe wykonanie zamówienia, a nie można zachować terminów określonych dla innych trybów udzielania zamówienia. Zrozumiałe jest, że rozwiązanie umowy rodzi taką wyjątkową sytuację, której zamawiający nie mógł przewidzieć, a odpady komunalne nie mogą czekać, muszą być odebrane.
W tym przypadku 6f nie ma zastosowania, a szczególnie - wolna ręka -
1,325 2014-04-17 07:27:45
Odp: Można tak? (17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie można - podstawę do czego, że nie można ??


