logicznym jest ze urzędy w sobote nie pracuja, a wiec zamawiajacy nie zapozna sie z trescia protestu, a w poniedzialek odbierze i protest po terminie:-)
Marta powiedz że żartujesz... ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marko
logicznym jest ze urzędy w sobote nie pracuja, a wiec zamawiajacy nie zapozna sie z trescia protestu, a w poniedzialek odbierze i protest po terminie:-)
Marta powiedz że żartujesz... ![]()
No popatrz, a ja widziałem wyroki mówiące iż referencje nie muszą bezwględnie pochodzić od zleceniodawcy a mogą np od inspektora nadzoru właśnie... ![]()
I Ci błądzą:)
Oj biedny ja.... ![]()
Zrobić nową umowę
Współpracuje... no jeżeli tak rozumieć nadzór to jest ok.
Było już kiedyś na forum, nie mam czasu szukać.
Tu jest sprawa jasna - skoro nie złożył nic to chyba najbardziej liberalni przyznają, że wadium zabrać trzeba ![]()
Niestety KIO każe zawsze wzywać...
(ku mej rozpaczy)
Ja też nie podzielam ale z koniem sie nie kopie
Wadium wnoszone w pieniadzu powinno:
1. byc wpłacone przelewem (z r-ku na rachunek)
Eee tam
Ktorych z ww. elementow brakuje????
Nie zostało wniesione przez wykonawcę tylko przez osobę prywatną i nie określa jaką oferte zabezpiecza lub w czym imieniu wadium zostało wniesione
Uważasz, że nie jest prawidłowo wniesione wadium?
Tak to wygląda niestety
Co do Teresy z gazowni niech Ci będzie,a propos w jakim rejonie jest ta gazownia????
Pólnocnym ![]()
na kopii dokonania przelewu jest tylko informacja, że jest to wadium na to zadanie i kwota oraz kto jest odbiorcą.
No to nie jest różowo...
P.S. Marko z gazowni była Krystyna
U mnie w gazowni jest Teresa ![]()
Ustawa mówi, że WYKONAWCA wnosi wadium, natomiast w tej sytuacji to prezes przelał pieniądze...
Wadium może wnieść Teresa za gazowni nawet byleby w treści napisała w czyim imieniu lub czyją oferte ma zabezpieczać.
a art. 46 ust.4 jakby przeczytać ? ![]()
KIO nie jest od badania zasadnosci zabrania wadium. Z tym sie idzie do sądu
To zaprezentuj uzasadnienie protestu o ile przyjdzie ![]()
członkowie komisji opóźnili godzinę ich otwarcia.
Tylko otwarcia czy składania tudzież? Jak tylko otwarcia to chętnie poczytam uzasadnienie protestu ![]()
(raczej to mało realne).
Dlaczego ? Ja miałem ostatnio konsorcjum banków
jeżeli żądam zezwolenia na prowadzenie działalności bankowej, to każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie powinien mi złożyć ten dokument?
Tak
co w przypadku kiedy podpisuje się umowę a dotacja formalnie nie jest przyznana,
Po pierwsze pogratulować odwagi z zawieraniem umowy nie mając na papierze przyznanych pieniędzy
no chyba, że zamawiający ma własnych środków na tyle by sfinansować całe zamówienie w przypadku czarnego scenariusza -> braku dotacji.
jest wiele różnych interpretacji.
Interpretacje inne od powyższych są z kategorii sience fiction ![]()
Moim zdaniem, jeśli zamawiajacy wystąpił o wyrażenie zgody na przedłużenie TZO i wykonawcy sie zgodzili a następnie wpłynął protest na mniej niz 7 dni a oferty są zabezpieczone wadiami na okres wystarczający do ostatecznego rozstrzygnięcia protestu (w zw z przedłużeniem ważności wadium lub wniesieniem nowego na podst 85.4) to nie ma podst do unieważnienia.
więc czy po wniesieniu protestu mam go wezwać z 181.2a?
Tak,
A co gdy protest np. na odrzucenie oferty wpłynie na mniej niz 7 dni przed upływem wazności wadiów? Przetarg do kosza?
Skąd te 7 dni?
A jeżeli w międzyczasie, np. 23.06 wpłynie protest to jak nalezy postąpić? Wezwać do przedłużenia wadium z art. 181.2a?
Oczywiście
Jak długi ma być ten "okres niezbedny do zabezpieczenia postępowania do zawarcia umowy, po ostatecznym rozstrzygnięciu protestu", jeśli przysługuje odwołanie?
Trzeba policzyć mniej wiecej terminy z uwzględnieniem ewentualnego odwołania
I co w sytuacji, kiedy np. 22.06, czyli przed protestem, wykonawca wyrazi zgodę na pierwsze wezwanie i przedłuży wadium? Wzywać go drugi raz?
Mylisz pojęcia troche. Teraz prosisz o zgode na przedłużenie TZO i wniesienie nowego wadium jeśli jest to konieczne.
Jeżeli będzie protest to TZO "wisi" i wykonawca musi jedynie zadbać o ciągłość/ważność wadium
A jeśli żaden nie odezwie się przed wniesieniem protestu, to pierwsze wezwanie staje się bezskuteczne?
Jeżeli sie żaden nie odezwie to TZO ulega zawieszeniu i każdy z nich będzie związany ofertą do ostatecznego rozstrzygnięcia protestu i musi dbać jedynie o ważność/ciągłość wadium, natomiast zgody na przedłużenie może udzielić najpóźniej w ostatnim dniu obecnego TZO czyli np masz protest na 2 dni przed upływem obecnego TZO to po ostatecznym rozstrzygnięciu protestu wykonawcy mają jeszcze 2 dni na wyrażenie zgody
Zezwolenie z prawa bankowego
Czy też moze złożyć jeden pakiet dokumentów i oświadczeń, a do tego formularze cenowe na poszczegolne części??????
Tak właśnie i nie zmusisz go (skutecznie) by zrobił inaczej.
Różnicujesz warunki w zależności od ilości częsci na które chce złożyć oferte?
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marko
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc