2,876

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nora4 napisał/a:

Jeżeli wezwę go do jego uzupełnienia i znowu załaczy mi ten sam wykaz, czy mam go wzywać ponownie? Lub ile razy mogę go wzywać? To paranoja. Myślę, że nie taki był zamysł ustawodawcy.

Zdaniem "utrwalonego orzecznictwa" tongue ZA wzywa sie tylko raz wink
Może pomyśleć o wyjaśnieniu na podst. 26.4?

art. 24.2.3

Jakiś realny termin - by był fizycznie w stanie uzupełnić

Musisz wezwać

Bezdyskusyjnie

Jeśli podlegasz pod ustawe o dostępie do informacji publicznej to też

2,882

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nora4 napisał/a:

Wg. mojej oceny można wezwać, jeżeli "..nie złożył oświadczeń i dokumentów.." lub gdy "złożyli dokumenty zawierające błędy..."

O właśnie uprościłaś Nora smile - nie złożył oświadczeń i dokumentów potwierdzających spełnianie warunków - tak brzmi przepis a Ty go skróciłaś nie wiedzieć czemu:)


nora4 napisał/a:

Jest dokument, który zawiera wykaz dostaw, ale nie potwierdza on spełnienia warunków udziału postawionych przez mnie. Jednak co dziwne, załączony dokument potwierdzający należyte wykonanie, spełnia mój warunek.

Cóż były sobie orzeczenia arbitrów, że wykonawca wykazu nie złożył ale złożył dokumenty potwierdzające nalezyte wykonanie i zdaniem ZA było to wystarczające...

2,883

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Cóż moim prywatnym zdaniem (podkreślam - niestosowanym w praktyce bo niezgodnym z opinią UZP) w tym przypadku należałoby wykonawce wezwać do uzupełnienia. Dlaczego? Ano dlatego, że nie złożył on dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku co wypełnia dyspozycje art. 26.3. Złożył dokument ale inny smile
Ale to jako dygresja wink

2,884

(29 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Uprzedzon przez Nore nie mam już nic do dodania...;)
Jeszcze tylko jedna kwestia

Artur napisał/a:

Po pierwsze. Wydłużenie terminu składania ofert po dokonaniu modyfikacji SIWZ nie jest obligatoryjne (art. 38 ust. 6). Zależy od zamawiającego, czy uzna, ze wykonawcy potrzebują dodatkowego czasu na wprowadzenie zmian do ofert, czy też nie.

Obligatoryjne jest w przypadku określonym w podanym przez Ciebie przepisie tyle, że zamawiający o tym decyduje. Nie oznacza to jednak, że tej decyzji wykonawcy nie mogą wyprostować protestem smile

2,885

(29 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Kurde, nie mam czasu Ci odpisać Artur bo ciężki dzień dzisiaj. O żadnej urazie mowy być nie może bo dyskusja/polemika na argumenty dobrze robi na wiedze. Gdyby wszystko było oczywiste to forum byłoby zbędne nieprawdaż wink
W każdym bądź razie obiecuje odpowiedź smile

2,886

(29 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Wszystko pieknie drogi Arturze, tylko że ustawa mi nie nakazuje podawania terminu składania ofert w ogłoszeniu PO - nakazuje ale termin składania wniosków i tego dotyczy wyrok podany przez Dorote.  A co do PN - SIWZ ma być na stronie www i obowiązkiem wykonawcy jest sobie zaglądać na nią czy aby coś sie nie zmieniło - a jak sie nie chce zaglądać to sie występuje o wersje papierową.
Owszem, że posiadanie SIWZ nie było i nie jest konieczne ale złożenie oferty w takiej sytuacji następuje na ryzyko i odpowiedzialność wykonawcy

2,887

(29 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

"wprowadzona przez Zamawiającego zmiana terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu z pominięciem ogłoszenia o powyższym w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, narusza podstawowe zasady postępowania, wyrażone min. w przepisie art. 7 ust. 1 PZP i to w stopni mającym wpływ na wynik postępowania. Powyższe jest podstawową przyczyną unieważnienia postępowania przez Zespół Arbitrów"

Ha Dorotko, tu jest mowa o modyfikacji ogłoszenia a nie SIWZ - taka subtelna różnica smile Zamawiający zmodyfikował ogłoszenie a konkretnie termin składania wniosków a nie SIWZ poprzez zmiane terminu składania ofert smile
Mając na względzie całość problemu w tym orzeczniu (z przyspieszeniem procedury na czele) wcale mnie takie stanowisko ZA nie dziwi wink

2,888

(29 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

dorota26 napisał/a:

jak pobiorą siwz to juz wiecej na ta strone nie zagladaja a wiec o potencjalnej modyfikacji sie nie dowiedza i o przedużonym terminie składania ofert.

A to jest ich problem

dorota26 napisał/a:

Druga sprawa jest taka ze czytałam wyrok arbitrów - w przetargu ograniczonym zamawiajacy przedłużył temrmin zlożenia ofert ale nie ogłosił tego ponownie w dzienniku UE i uniewazniono to postępowanie z urzedu

Nie wierze... Daj sygnature

2,889

(29 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

dorota26 napisał/a:

jezeli w wyniku modyfikacji siwz przedlużam termin składania ofert - to powinnam wysłać nowe oglosenie o zamówieniu do Dziennika UE? albo dokonac sprotstowania zamieszczonego wczesniej? Analogicznie czy ogloszenie o zamówieniu na tabicach ogłoszen i internecie powinnam zmienić?

Nie, modyfikujesz SIWZ a nie ogłoszenia - 38.4 jasno określa komu i jak donosisz o modyfikacji smile

2,890

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

dorota26 napisał/a:

Rada to organ nadzorczy nie zarządzajacy

Amen, wiecej wiary w siebie smile

2,891

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Skoro inni złożyli prawidłowe oferty to nie ma do czego ich wzywać smile Korespondujesz w tej kwestii wyłącznie z "wybrakowanym" wykonawcą

2,892

(6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

baran0 napisał/a:

W firmie sytuacja jest bardzo wyjatkowa i po przeprowadzeniu wielu rozmów, kaden z banków nie chce nam przyznac kredytu, oprócz dotychczasowego.

Wiec jak ogłosisz przetarg to jedna oferta bedzie wink

2,893

(11 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Wykazujesz jedno postępowanie

emi napisał/a:

Czy usługę dotyczącą wykonania dokumentacji projektowo-kosztorysowej należy traktować jako usługę powtarzającą się okresowo

Nie

2,895

(11 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Słuszny wniosek:)

2,896

(11 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

I cóż stąd jak jest udzielone odrębną umową

2,897

(3 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Trzeba, ktoś chyba wykonuje czynności w postępowaniu wink

Obowiązku łączenia nie masz, ale nie wiem czy bym sie nie skusił na połączenie i zrobienie przetargu z dopuszczeniem częściowych (albo i bez dopuszczenia) licząc na lepsze ceny

2,899

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

IMHO może udzielający lub notariusz

2,900

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

dd napisał/a:

to w jaki sposób kontrolować czy coś przekroczy 6 tyś euro czy nie  nie robiąc takiego rejestru?

A to już problem zamawiającego w jaki sposób sobie to zorganizuje;)