I tak większosc przyjdzie zobaczyć z natury

1,877

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A zastosowałaś wcześniej art 26 ust 3?

1,878

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Jak wiecie że to produkt równoważny to dlaczego chcecie odrzucać?

Nero napisał/a:

Bo nie chcemy zamienników

To o co chodzi ???
Tylko Wykonawców w błąd wprowadzacie:)

Ale co to za klawe życie ;>

1,880

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dopuszczacie równoważne i nie chcecie zamienników, nie rozumiem big_smile

1,881

(8 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Witam.

Pamiętacie jakie druki zp (stary protokół) dotyczą przetargu ograniczonego?

pozdrawiam

Ja niestety bym nie uznał takiego uzupełnienia. Wykonawca miał okazję i nie skorzystał.

1,883

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moze art 87 ust 2 pkt 3 - inna omyłka? Skoro widać, że dał równoważny...

Dzięki smile.

To jak liczmy te 2 ustawowe dni? Zgodnie z art 38 u.1 pkt 3 - zamawiający udziela odpowiedzi nie później niż na 2 dni przed upływem terminem składania ofert.
Odpowiem w poniedziałek (20.06), wtorek (21.06)- 1 dzień, środa (22.06) - składanie ofert.
Nie wiem jak to liczyć.

i nie muszę ze względu na art. 38 ust 1 pkt 3  przusunac terminu?

A gdy Zamawiający nic nie zmienia i odpowiedzi prowadza do utrzymania siwz?

A gdy nic nie modyfikujemy i utrzymujemy wszystkie zapisy siwz to czy trzeba przesuwac termin gdy np odpowiadamy 20 czerwca a otwarcie jest 22 czerwca. W sytuacji mojej i Marcia28.

U mnie Wykonawca nie prosi w sumie o wyjaśnienia tylko o -"czy zamawiający dopuści..." i tak 15 razy....

Witam.

Zamawiający ogłosił postępowanie (prz. nieograniczony poniżej progów) 14.06.2011 r.
Termin składania of. - 22.06.2011.
W dniu dzisiejszym wpłynęły pytania (17.06.).

Niestety z powodu czasu ich wpłynięcia - pod koniec pracy jak i tego że na pytania odpowiedzieć musi osoba kompetentna (w tym wypadku kier. apteki/farmaceuta), która musi spokojnie zapoznać się z ich treścią, odpowiedzieć będziemy mogli dopiero w poniedziałek (20.06.2011 r.).

Czy jeśli odpowiemy w poniedziałek to będzie wszystko ok?
Zakładam, że jeżeli coś zmodyfikujemy w siwz to przedłużę termin składania ofert i będzie ok.
Co jeśli nasze odpowiedzi nie bedą jednak prowadziły do zmiany siwz i podtrzymamy jego zapisy - jak udzielenie odpowiedzi 20.06. ma się do art. 38 ust 1 pkt 3 (zamawiający udziela odpowiedzi nie później niż na 2 dni przed upływem term. składania ofert) ?

pozdrawiam

1,890

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Za Marcel.

1,891

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Tak

1,892

(8 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Jestem po rozmowie z Gł. Księgową i naliczymy karę po dostawie, która podobno jest planowana na przyszły tydzien.

1,893

(8 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Co racja to racja.

1,894

(8 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Ale można naliczyć kary umowne za niedostarczenie w terminie mimo, iż wykonawca jeszcze nie dostarczył i wyznaczyć sobie datę wczorajsza (bo do wczoraj napewno nie było dostawy) jako ostatni dzień kary. Co jesli dostarczy za 3 tyg..... znowu kary  od dzisiaj  do dostawy?

1,895

(8 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Wykonawca wyłoniony w PN. Dostawa sukcesywna. Umowa zawarta pod koniec grudnia 2010 r. Umowa zawarta na 12 miesięcy.  Wykonawca ma 14 dni na dostawę od chwili złożenia zamówienia.

Zamawiający składa zamówienie dnia  04.05.2011 r. Nie przychodzi wszystko co zostało zamówione. Do dzisiaj nie przyszło.

Zapisy z Umowy :

"W przypadku nie wykonania umowy:
1.    Wykonawca zobowiązuje się zapłacić Zamawiającemu kary umowne:
- w wysokości 10 % wartości umownej przedmiotu umowy, gdy Zamawiający odstąpi od umowy z powodu okoliczności, za które odpowiada Wykonawca
- w wysokości 0,5 % wartości umownej tej partii przedmiotu umowy, której Wykonawca nie dostarczył w terminie za każdy dzień zwłoki.

2.    Zamawiający zobowiązuje się zapłacić Wykonawcy kary umowne:
- 10 % wartości umownej przedmiotu umowy w razie odstąpienia przez Wykonawcę od umowy z powodu okoliczności, za które ponosi odpowiedzialność Zamawiający

3. Strony mogą dochodzić na zasadach ogólnych odszkodowań przewyższających kary umowne.

Zamawiający w razie wystąpienia zwłoki może wyznaczyć Wykonawcy dodatkowy termin wykonania przedmiotu umowy nie rezygnując z kary umownej i odszkodowania."

Zastanawiam się jak prawidłowo postąpić. Mogę już naliczyć kary umowne (0,5 za dzień)  przez co księgowość wystawi notę - mimo, iż towar jeszcze nie dotarł. Czy liczyć wtedy jako ostatni dzień - dzień wczorajszy? Ewentualnie naliczyć kary jak wyżej i wyznaczyć dodatkowy termin.

1,896

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

czyli art. 24 ust.1

1,897

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

No ciekawy:) .
Potrafi rozwiazać pare problemów smile Można skserować ?:)

Chyba nikt do takiego wzoru Darka sie nie przyczepi?

1,898

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Dzięki.

1,899

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

A jaj mam tylko taki zapis:

Przystępując do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego na dostawę ............................  oświadczam/y, iż nie podlegam/y wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2010r.   Nr 113, poz. 759 z późn. zm.) to chyba jest okey co?

Witam.

Czy nowy art. wprowadzony nowelizacją tj art. 24 ust. 1 pkt 1a. Zgodnie z którym, zamawiający będą mieli prawo wykluczać z postępowania wykonawców, z którym wcześniej rozwiązali lub odstąpili od umowy w sprawie zamówienia publicznego, z powodu okoliczności za które to wykonawca ponosił odpowiedzialność- należy gdzieś zamieścić w siwz, coś o nim wspomnieć w dokumentacji przetargowej czy będzie miał zastosowanie po prostu gdy ofertę złoży wykonawca,o którym mowa wyżej?

pozdrawiam