Nie ma tu żadnych ograniczeń. Jeżeli wartość jest dobrze oszacowana to zapłacicie tyle ile trzeba a jakość będzie najlepsza ![]()
Ustawa narzuca jeden warunek dot. kryterium - cena + inne kryteria.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez jarosław
Nie ma tu żadnych ograniczeń. Jeżeli wartość jest dobrze oszacowana to zapłacicie tyle ile trzeba a jakość będzie najlepsza ![]()
Ustawa narzuca jeden warunek dot. kryterium - cena + inne kryteria.
Nie zgodzę się z tobą Psz, nie może. Warunkiem udzielenia zamówienia w trybie WR jest przeprowadzenie 2 PN w wyniku których nie wpłyną oferty odpowiadające opisowi przedmiotu zamówienia. W ty m wypadku podstawą unieważnienia jest brak kasy a nie odrzucenie na podstawie 89.1.2. Zamawiający musi uzbierać więcej pieniędzy.
Wg. mnie jest to jeden z przypadków kiedy przy braku środków jednak warto zbadać oferty pod kątem ich zgodności z OPZ
Potwierdzam słowa Marcela. To nowe zadanie wcześniej nie planowane więc szacowane od zera.
jarosław napisał/a:A skąd wiadomo że zamówienie do 14000 to zamówienie publiczne?
art. 2.13 pzp
Tyle że na mocy art 4.8 ustawy do takich zamówień się nie stosuje więc nie wiem czy można stosować definicję ustawową do takich zamówień.
Jak Marcel
Zgodnie z przedstawionym wyżej warunkiem takie doswiadczenie jest do uzupełnienia.
A skąd wiadomo że zamówienie do 14000 to zamówienie publiczne?
Bardzo ciekawy wyrok w/s usług pocztowych - KIO 2184/13
Wyrok przydługawy (40 str). Najważniejsze to odniesienie się do art 17 ustawy PP dotyczącego mocy urzędowej dokumentu potwierdzającego nadanie przesyłki. To jedna z ostatnich cech operatora wyznaczonego która decydowała o wyborze PP. KIO odmówiło zamawiającemu możliwości powołania się na ten zapis w przetargu (obszerne wyjaśnienie w wyroku).
Zamawiający wygrał w sprawie liczby placówek pocztowych na terenie kraju. Ale mam wrażenie że i ten warunek w kolejnym odwołaniu padnie.
Na podstawie par 1.5 rozporządzenia wystąpić do inwestora o dodatkowe informacje
Pytanie - kiedy?
Czy tak jak pisze Nina po podpisaniu umowy?
Czy w chwili zabezpieczenia w budżecie wkładu własnego?
Bardziej mi pasuje opcja nr 1 i po zrobieniu wywiadu, chyba ona jest właściwa.
Wg mnie niepotrzebnie wdajecie się w szczegóły. Ograniczyłbym ten zapis do 1 zdania.
Różnica między siwz a ogłoszeniem polega na tym że siwz zawiera opis przedmiotu zamówienia (pełna dokumentacja) a ogłoszenie określenie przedmiotu zamówienia (częściowy opis). Porównaj art 36.1.3 z 41.4.
Szacować wszystko razem, dzielić na części jak koledzy.
Tak jak koledzy. No chyba, ze nie masz jeszcze podpisanej umowy na dofinansowanie to bym się zastanowiła.
No właśnie. Wkład własny został zabezpieczony ale umowy jeszcze nie ma. Wydaje mi się że w takiej sytuacji jeszcze za wcześnie żeby to łączyć, ale czy na pewno ? ![]()
Zamawiający wpisuje do budżetu realizację projektu unijnego. W ramach projektu obok spraw podstawowych - zakup sprzętu rehabilitacyjnego należy kupić 7 komputery, materiały promocyjne itp.
Zamawiający planując zakupy w ramach projektu dzieli go na części (sprzęt , komputery, materiały)
Czy zamawiający szacując wartość poszczególnych zamówień powinien uwzględnić w nich zakupy bieżące?
Np komputery. Co roku zamawiający kupuje ok 15 jednostek których wartość w roku nie przekracza 14000,00. Dodatkowe 7 szt które zostanie zakupione w ramach projektu należy doliczyć do tych 15? Czy należy wartość tych 7 szt szacować oddzielnie?
Ja nie twierdzę że stan likwidacji podmiotu 3 stanowi przesłankę do wykluczenia wykonawcy. Na pewno stanowi podstawę do wdrożenia procedury wyjaśnienia np zażądania określenia zakresu i okresu udziału podmiotu w wykonywaniu zamowienia, sposobu wykorzystania jego zasobów itd. Ma to pozwolić na ocenę "czy wykonawca będzie dysponował zasobami innych podmiotów w stopniu niezbednym dla należytego wykonania zamówienia oraz oceny czy stosunek łączący wykonawcę z tymi podmiotami gwarantuje rzeczywisty dostęp do ich zasobów" (cyt par 1 .6 rozporządzenia)
Przeczytajcie dokładnie czego może zażądać zamawiający na podstawie par 1.6.2. Tam jest parę ciekawych pozycji i w tym zakresie zamawiający może szaleć
Dlatego rolą złożonych wyjaśnień jest przekonanie zamawiającego że doświadczenie zostanie udzielone/ przekazane. Jeżeli wyjaśnienia tego nie potwierdzą to warunek nie zostanie spełniony - wezwanie 26.3. Błędem byłoby mając takie informacje nie robić nic
Zgodnie z art 26.2b wykonawca musi udowodnić że będzie dysponował doświadczeniem. To wykonawca mysi się tłumaczyć a nie zamawiający. Skoro podmiotu nie będzie bo juz jest likwidowane to jak przekaże wiedzę i doświadczenie? Tu nie chodzi o podstawę do wykluczenia podmiotu 3 tylko o prawdopodobieństwo wykorzystania jego wiedzy.
Ale na jakiej podstawie twierdzisz że terminy są nierealne. Wy twierdzicie że są nierealne a pozostali uczestnicy postępowania składając nieodrzucone oferty uznali że jednak są realne.
A ja uważam że podstawy do unieważnienia na razie nie ma. Są oferty są ceny wszystko gra tylko zamawiacz zorientował się że coś nie gra. Ale wyboru można dokonać i umowę podpisać.
Może wyjasnienia pomogą wam rozwiązać sytuację przez odrzucenie ofert.
Wykonawca powołując się na zasoby podmiotu 3 musi udowodnić możliwość skorzystania z zasobów podmiotu. Masz do dyspozycji par 1.6.2 rozporządzenia z całym arsenałem do wykorzystania.
Co za problem w sprawdzeniu danych w KRS lub CEIDG i wezwania na tej podstawie wykonawcy do wyjaśnień.
Problem z paliwami jest taki że ceny zmianiają się średnio 7 razy w tyg. Trudno o jakieś realne porównanie ofert. Dlatego dla porównania ofert istotne jest ustalenie pewnej stałej. Będzie to marża/ upust.
Ja co roku zobowiązuje wykonawców do podania średniej ceny na dzień ogłoszenia przetargu publikowanej przez np. Polską Izbę Paliw Płynnych + upust. Kiedyś bawiłem się w upusty w procentach. Teraz podają w zł/gr.
To już chyba wy wiecie skoro macie takie zapisy ![]()
Tak
Nie jestem przekonany czy art. 233 KK stosuje się do zamówień publicznych.
Tu zastosowanie ma art 297 KK.
Ciekawe jak sprawdzicie te średnie ceny na dystrybutorach?
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez jarosław
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc