Chyba się pomyliłem z tym Informatorem, chociaż coś mi się kołacze w głowie że coś o tym pisali.
Natomiast przykład ten przywołany jest w Monitorze Zamówień Publicznych 12/2013

Nawet UZP w którymś z informatorów pisze o przypadku chyba najbardziej wątpliwym jakim są drogi, że nie należy łączyć RB realizowanych na różnych drogach (sieć dróg składa się z odcinków stanowiących oddzielne obiekty budowlane).

PN na dostawę znaków. Zamawiający we wzorze umowy wskazał że będzie obowiązywało wynagrodzenie ryczałtowe przy czym dodaje że "na wynagrodzenie określone w ust.1 składają się wartości zgodne z formularzem cenowym".

W SIWZ w sposobie obliczenia ceny zamawiający pisze, że cena ustalana jest na podstawie dołączonego formularza cenowego i podanych w nim cen jednostkowych.

Czy takie zapisy pozwalają weryfikować formularz cenowy, wyliczenia z niego wynikające i ewentualne błędy?

1,179

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

lisvitalis napisał/a:

Nowe progi obowiązują od dziś więc starego zakupu pod nowe progi podciągną się nie da. Czy zakup drugiego samochodu był planowany od początku czy pojawił się nagle i nieoczekiwanie bo to różnica. Jeżeli był planowany to może art 6a? Jeżeli obiektywnie nie planowany i nie można będzie tego podciągnąć pod dzielenie zamówienia to art 4.8.

I uzupełnię o 3 opcje. Jeżeli zamówienie było planowane i nie da się skorzystać z 6a to należy zastosować przetarg nieograniczony.

1,180

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

I dlatego wykonawca musi wyjaśnić co zrobił żeby tajemnica mogła być tajemnica.

1,181

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wg mnie wykonawca ma obowiązek uzasadnić wyłączenie jawności. Nie może to być na zasadzie wpisania w ofercie że str 1-10 są objęte tajemnicą.

Projekt wielowatkowy ale piszę o konkretnym przypadku. W ramach projektu nauka j. obcego - tożsamość przedmiotu, na rok 2013 /2014.

Może art 6.1 ustawy o zmianie ustawy ? Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw.
Art. 6. 1. Do postępowań o udzielenie zamówienia publicznego wszczętych i nie zakończonych przed dniem wejścia w życie ustawy stosuje się przepisy dotychczasowe

Jak to oznaczyć w protokole postępowania? Mam zamówienie - nauka języków obcych na 2013 50000 (wartość projektu) zł na 2014 50000 (wartość projektu). W protokole z postępowania w 2013 jako wart. szacunkową wpisałem 45000 bo tak mi wyszło z badania rynku. Czy w protokole ZP pisać 45000 + 50000=95000 czy tylko 45000. A jak to rozpisać w 2014 skoro tą część będę szacował dopiero w maju?

Zamawiający realizuje dwuletni projekt unijny. W ramach projektu realizuje szkolenia i różne działania integracyjne. Wartość części zadań oddzielnie na rok 2013 i 2014 przekroczyła 14000 euro. Były też zadania których łączna wartość 2013/2014 przekraczała 14000 euro. Tak w pierwszym jak i w drugim przypadku zamawiający zastosował w 2013 r. PN.

Jak udzielić zamówień w 2014 r jeżeli ostatnia część nie przekracza 30000?
Są możliwe 3 sytuacje:
- suma zamówień 2013/2014 przekracza 30000 euro i tu nie ma wątpliwości że należy zastosować PN w 2014r.
- suma zamówień 2013/2014 nie przekracza 30000 chociaż część za 2013 przekroczyła 14000 i cześć za 2014 przekracza 14000. Czy można odnieść się do nowego progu chociaż rok wcześniej zamawiający uznał że będzie realizował te 2 zamówieinia w trybie PN?
-  suma zamówień 2013/2014 przekracza 14000 euro tylko po zsumowaniu obu zamówień (np 2013 10000,00 , 2014 6000,00). Czy możliwe jes tak jak w drugim przypadku odnieść się do nowego progu pomimo tego że zamawiający w 2013 planował przeprowadzić 2 przetargi?

Popieram Ppesze. Są wątpliwości - jest UOKIK. Oni lubią takie sprawy. Ostatnio sami mie prosili o zgłaszanie podejrzanych spraw.
Zamawiający raczej sobie z tym nie poradzi. Od tego są lepsi.

1,186

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

To jest "cecha" trybu PO. Nie trzeba zamieszczać siwz na stronie. Przydatne np w sytuacji kiedy nie masz dokumentacji projektowej w wersji elektronicznej.

Jawohl!!
Pismo zostanie uzupełnione.

wezwałem do złożenia zus us podpisanego przez uprawnione osoby
Brakuje mi zaświadczenia a nie pełnmocnictwa.

Uprawnione do reprezentowania wykonawcy

Bank jako wykonawca potwierdza za zgodność z oryginałem ZUS i US. Robi to jedna z wymienionych w KRS osób - wiceprezes. Z KRS wynika że do składania oświadczeń itp  wymagane są dwie osoby wymienione w reprezentacji.

Czy można przyjąć kopię dokumentu potwierdzoną za zgodność z oryginałem przez jednego przedstawiciela banku?

1,191

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Właściwe przepisy (np art 41 PN art 48 PO) wskazują co musi zawierać ogłoszenie. Nie mogą to być odesłania do SIWZ ale konkretne dane.
Co do opisu przedmiotu zamówienia, tak jak wcześniej pisałem w ogłoszeniu wymagane jest określenie przedm. zam. a nie kompletny opis przedm. zam. (porównaj art 41.4 z 36.3)

1,192

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Opis przedmiotu zamówienia to może za dużo ale ustawa mówi o określeniu przedmiotu zamówienia. Wniosek taki że może należałoby określić ten przedmiot a nie odsyłać do SIWZ

1,193

(10 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Umowa zawarta, podpisana, ważna. A to że zamawiający z tylko sobie znanych powodów nie zawarł postanowień wymaganych ustawą Pzp, wg mnie nie wpływa na to czy umowa jest ważna czy nie.

1,194

(10 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Wg mnie nie podlega unieważnieniu

1,195

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A wiesz że ze zmniejszonymi warunkami dot. OPZ ktoś się zgłosi?

1,196

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jeżeli to pomoże w pozytywnym zakończeniu przetargu to zmieniać. Jeżeli zmiany nie pomogą (musicie to jakoś wybadać) to nie zmieniać. Jeżeli okaże się po istotnej zmianie że przetarg nie został rozstrzygnięty ktoś może wpaść na pomysł że nie da się zastosować trybu WR (brak 2 procedur dotyczących tego samego przedmiotu zamówienia).

Jeżeli zastosujecie WR to w toku negocjacji zawsze można zrobić pewne korekty. Jak duże zmiany? Nie wiem smile

Nie

Przetarg na boisko. Zamawiający żąda dokumentów z par. 6.1 rozporządzenia na potwierdzenie że nawierzchnia sportowa spełnia warunki określone w SIWZ.
Czy na tej podstawie można żądać:
deklaracji zgodności z PN?
Autoryzacji producenta wystawionej dla wykonawcy?

Co do tych dokumentów mam wątpliwości, są to dokumenty wytwarzane przez producenta a więc podmiot nie wymieniony w rozporządzeniu.
Oprócz tych dokumentów zamawiający zażądał certyfikat IAAF, aprobatę lub rekomendację, atest PZH - więc dokumenty niezależnego podmiotu uprawnionego do kontroli jakości. Dodatkowo karta techniczna oferowanej nawierzchni - czyli mozna to podciągnąć pod 6.1.1 - opis produktu.

Z drugiej strony rozporządzenie zawiera katalog otwarty - "w szczególności"

1,199

(21 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Wydaje mi się że tak, można zastosować takie zwolnienie dotyczące usług i dostaw związanych z organizacją takich imprez.
Ale chcę poznać waszą opinię.

1,200

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Stosuję zapis:
"Zamawiający zastosuje zaokrąglenie każdego wyniku do dwóch miejsc po przecinku"
Czy mieliście taką sytuację (jeżeli stosujecie podobne zapisy) w której w wyniku zaokrągleń cena niższa i wyższa otrzymują taką samą liczbę punktów?
Np różnica 1 grosza powoduje że oferta z ceną 399999,99 zł dostaje 100,00 pkt a oferta z ceną 400000,00 dostaje zgodnie z wyliczeniem 99,999999999999 pkt a zgodnie z zaokrągleniem 100,00 pkt

Jak rozwiązać taką sytuację?