Wiedziałem ze złapiesz mnie na tym folderze smile
Tu jest inna skala zamówień. Z jednej strony kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt różnych elementów wchodzących w skład zamowienia (kubki długopisy maskotki itp) za 10000 20000 zł wobec których nie ma pewności że zachodzi tożsamość przedmiotowa. Z drugiej namiot np za 20000.

1,227

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Prawda.

W razie wątpliwości możesz zwrócić siędo wystawcy referencji

Marcel napisał/a:

CPV to mało istotne na te czasy.

W wątpliwych sytuacjach jest to jakaś wskazówka.

psz napisał/a:

Jarosław - a pasuje Tobie kubek, długopis, brelok, folder...?

Tak smile

1,229

(10 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Zostawić. Jeżeli wszystko inne jest poprawne to masz wadium.

Zastanawiam sie tylko nad sytuacją w której wykonawca poprosi o wymianę dokumentu na poprawny, czy można to zrobić?

1,230

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Co innego kiedy informację uzyskuje jeden z wykonawców a co innego jak wszyscy otrzymują taką informację w trybie wyjaśnień.
Niestety zamawiający ma dosyć wysokie marże i to może sugerować jakiś pułap. Zamawiający dlatego nie chce podać takiej informacji w tym trybie.

1,231

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Czy wykonawca może zwrócić się o podanie marż w dotychczas udzielonych kredytach w trybie wyjaśnienia treści SIWZ?

Jeden z banków złożył wniosek o wyjaśnienie treści SIWZ w którym zażądał wskazania jakie były marże w dotychczas udzielanych kredytach. Czy waszym zdaniem podanie takich informacji mieści się w granicach wyjaśnienia treści SIWZ? Są pytania o kredyty o zadłużenie itp. I to rozumiem, potrzebne to jest do ustalenia danych niezbednych do przygotowania oferty (zdolność kredytowa, wiarygodność klienta).
Ale te marże? W ofercie musi zostać określona ale nie na podstawie dotychczas ustalonych ale na podstawie własnych wyliczeń.
Porównać to można do sytuacji w której wykonawca w trybie wyjaśnień żąda informacji o wcześniej oferowanych cenach.

Wg mnie to nie jest umowa z zakresu prawa pracy. Tu ma zastosowanie jedynie zwolnienie 4.8.

1,233

(47 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Ustalenie przejrzystych zasad wydawania publicznych pieniędzy.

Namiot i kubek. Jakoś mi to nie pasuje. A co na to CPV?

No własnie dla jednego z moich wykonawców nie jest to takie jasne. Twierdzi że poprzednio było wprost zapisane w ustawie:
4. Zamawiający żąda wskazania przez wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom.

Teraz brak takiego zapisu decyduje że wykonawca przedstawia teki zakres dopiero po podpisaniu umowy.

Art. 36b. 1. Zamawiający może żądać wskazania przez wykonawcę części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcy, lub podania przez wykonawcę nazw (firm) podwykonawców, na których zasoby wykonawca powołuje się na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1.

Czy na podstawie tego przepisu zamawiający może żądać wskazania w ofercie części zamówienia które zamierza powierzyć podwykonawcy?

Czy spotkaliście się licytacją prowadzoną na roboty budowlane?

Tak sobie myślę jak taką licytację zorganizować i pierwszy problem jaki mi się pojawił to zamieszczenie dokumentacji projektowej w BZP.
W licytacji występuje tylko ogłoszenie, nie ma SIWZ która zawierałaby dokumentację. Czy w BZP można zamieścić dokumentację projektową?

1,238

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Najczęściej pisze takie oświadczenie na biurku u zamawiającego i pyta jaką datę wstawić wink

1,239

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wydaje mi się że wykonawca nie musi wypełnić takiej kolumny. Rozporządzenie nie przewiduje takiej pozycji w wykazie.
Taką informację uzyskuje się na podstawie analizy referencji.

Ale z was kozaki.

Ja też nie sumuję.

Czym się różnią stare referencje od nowych?

Arek1980 napisał/a:

jarosław masz rację. To najlepsze rozwiązanie. Tylko, że zazwyczaj zanim zapytam zastanawiam się jakie mogą być odpowiedzi, żeby przez przypadek nie zrobić sobie kuku.
No i w przypadku zdolności finansowej ciężko mi coś wymyślić. A odpowiedz typu: zobowiązanie to dot. sytuacji, w której konieczne będzie wsparcie finansowe Wykonawcy przez podmiot trzeci to już w ogóle nie wiedziałbym co dalej z tym zrobić smile

Pytać do samego końca, można to robić wielokrotnie. Lakoniczne wyjaśnienia zawarte w zobowiązaniu są podstawą do zakwestionowania takiego zobowiązania a co za tym idzie do możliwości wykluczenia wykonawcy.

1,243

(15 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

To dobry tryb do stosowania "kryterium" - rankingu odnoszącego się do właściwości wykonawcy co normalnie jest zakazane.

1,244

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli jest to data złożenia oświadczenia to wpisując datę otwarcia ofert pisze nieprawdę.

1,245

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czytając 36.1.16 od słów jeżeli wychodzi na to że zamawiający wcale nie musi określać wzoru/istotnych postanowień/ogólnych warunków umowy.
Nigdy tak daleko nie czytałem smile

1,246

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tylko dokładnie opisz to w uzasadnieniu faktycznym unieważnienia.

1,247

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Niech sekretarka napisze oświadczenie że nic nie widziała.

1,248

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

adambus napisał/a:
jarosław napisał/a:

Swoją propozycję umowy wykonawca musiał złożyć z ofertą?

Tak, zdarzają się postępowania w których wymagamy projektu umowy. Oprócz kredytów, są to np. postępowania dot. ubezpieczenia budynków (polisa jest równoznaczna z umową).

Tak odczytałem to co napisał wcześniej Adam.

1,249

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czy taka propozycja wzoru umowy złożona z ofertą może być przedmiotem badania zamawiającego i podstawą do odrzucenia oferty?

1,250

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja stosuję koncepcję Darka. Standardowy zapis przewidujący możliwość składanie oświadczeń z ofertą i w wyniku uzupełnienia we wszystkich wzorach określonych przez zamawiającego które mogą zostać uzupełnione.
W tych sprawach trzeba liczyć się z tym że wykonawcy raczej nie będą kombinowali  i nie złożą oświadczenia ze wcześniejszą datą.