Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 42 z 95)
Też tak myślę. Jeżeli z oferty wynika że podpis wykonawcy dotyczy całości oferty to wg. mnie dodatkowe zapisy SIWZ o podpisaniu każdej strony są błędem zamawiającego.
Nie rozumiem jak można wymagać podpisania każdej strony dokumentu i w przypadku braku podpisu na jednej ze stron odrzucać ofertę. W twoim przypadku masz dodatkowo wymieniony na 2 str (podpisanej) wykaz obejmujący treść oferty.
Takimi zapisami sami sobie utrudniacie życie. Zawsze znajdzie się wykonawca który zrobi inaczej.
Pamiętajcie, 20% obywateli nie rozumie prostych instrukcji (wybory 2014) 
Przecież ofertę podpisał, oświadczenia, ZUS, US są do uzupełnienia.
Jedyna wątpliwość to brak podpisu na oświadczeniach stanowiących część oferty. Jeżeli z treści oferty / SIWZ wynika że te sporne oświadczenia stanowią część oferty to nie wiem czy można odrzucić taką ofertę.
Temat wraca jak bumerang.
Jak szacować zamówienia dotyczące wykonania dokumentacji projektowych , np 5 szt. przy czym 3 z nich to ogólna budowlanka na łączną kwotę 60.000,00 zł a 2 z nich to dokumentacje na drogi o łącznej wartości 150.000,00 zł
Co do dróg wątpliwości nie ma, tu robię przetarg.
Co z budowlanką szacować łącznie z dokumentacją drogową ustalając łączną wartość jako 210.000,00 czy mogę szacować oddzielnie a co za tym idzie udzielić zamówienia do 30000 euro?
Moim zdaniem nie jest to dostawa powtarzająca się okresowo. Dokładnie tak jak piszesz
"Chociaż czy to nie będzie jednak dostawa jednorazowa czy Zamawiający nie mógłby kupić wszystkiego od razu i magazynować?"
rozumiem obawy Bipi. Kiedyś miałem podobny dylemat z zapytaniem o cenę. Tam występują dostawy lub usługi powszechnie dostępne o ustalonych standardach jakościowych. Sprawa dotyczyła usług geodezyjnych. One z pewnością nie sa powszechne. Czy dostawa gazu do butli stacjonarnych jest? Wg mnie nie. A chodzi tutaj tylko o jedno słowo - powszechnie.
Na pewno opisać sposób ustalenia kryterium. Może być podwójny wykaz ("warunkowy" i "kryterialny"). Tego drugiego nie uzupełniasz.
Ja robię jeden wykaz z zastrzeżeniem że doświadczenie uznane jako spełniające warunek liczy się do punktacji. Doświadczenie wskazane w wyniku uzupełnienia dokumentów nie zostaje zaliczone do punktacji - to też opisuję w siwz
Może. Ale tylko wtedy gdy masz pewność że rada tak postanowi. Przepisy ust o finansach publicznych mówią tylko o tym że umowa może być podpisana jeżeli są zabezpieczone środki. O wcześniejszych etapach nie ma mowy
ab123 napisał/a:Czy obsługa bankowa budżetu gminy jest ogólnie dostępna i ma ustalone standardy jakościowe? Mogę zamieścić jedno kryterium.
Nie, bo skoro gmina to jednostka o której mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2 chyba że dodatkowo wykażesz w załączniku do protokołu postępowania, w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia
Wolna ręka powyżej 2.000.000 zł (dostawa) zamawiający chce zamieścić ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy.
Czy robi to w BZP czy DU UE?
Wybór wykonawcy nastąpił w terminie związania ofertą. Przedłużająca się procedura podpisania umowy spowodowała że zamawiający wystąpił do wykonawcy o przedłużenie terminu związania ofertą.
Wykonawca rozważa odmowę wyrażenia zgody na przedłużenie TZO.
Czy w takiej sytuacji zamawiający ma podstawę do zatrzymania wadium?
Zamawiający chciał zawrzeć umowę na 3 lata. Łączna wartość wynosi 300000 zł (3x100000). Ogłoszono przetarg, wpłynęły 3 oferty które przekraczały kwotę jaką zamawiający może przeznaczyć na realizację zamówienia. Przetarg unieważniono.
Czy zamawiający może zrezygnować z 3-letniej umowy na rzecz rocznej umowy?
Czy można udzielić zamówienia w wew. procedurze skoro wartość rocznej umowy nie przekroczy 30000 euro?
Zgodnie z warunkiem udziału w postępowaniu wykonawca musi dysponować osobą z uprawnienami do projektowania.
Czy umowa zlecenie wykonawcy z projektantem to zobowiązanie podm. 3 (tego projektanta) czy zasób własny wykonawcy?
Jeżeli jest to nowe nie przewidywane zamówienie bo zima za duża to robisz procedurę jak dla nowego zadania, ALE.......
robiąc to już w 2015 r. powinnaś brać pod uwagę wartość planowanych zamówień udzielanych w 2015 r. czyli łączyć z planowanym wydatkiem zabezpieczającym zimę 2015/16. Tak mi się wydaje 
Musisz uwierzyć 
To zależy od typu zamawiającego. Jeżeli to samorząd to kwota na kolejne lata powinna zostć zabezpieczona w wieloletniej prognosie finansowej (czy jak to sie tam zwie)
Bipi, znów odświeżam wątek mając w pamięci twoje pytanie:
"czy można zastosować jako kryterium oceny ofert np. zatrudnienie do realizacji zamówienia"
Czy nowe brzmienie art 91 ust 2 "...aspekty społeczne...." nie jest odpowiedzią na nasze pytanie?
jeżeli robi to w ramach umowy o pracę to nie jest to zamówienie. Inaczej jeżeli w związku z wykładem zawarto np umowę zlecenie.
Wykonawca w kosztorysie ofertowym (wynagrodzenie kosztorysowe) nie wycenił jednej pozycji, brak jakiejkolwiek ceny również zapisu "0 zł".
Można to potraktować jako inną omyłkę i poprawić na 0zł i na tej podstawie ustalić cenę oferty?
Odrzucić ofertę jako niezgodną z SIWZ (brak wyceny jednej pozycji)?
Aaaaa, taka zamiana. To chyba pionierskie podejście i dosyć ryzykowne.
Może spróbuj zastosować tryb negocjacyjny.
Darek W. napisał/a:jarosław napisał/a:Darek W. napisał/a:Proponuję przy rb. stosować tylko i wyłącznie - termin wykonania zamówienia - np. min. 85 dni - 90 max - i 10 % wagi. - reszta 90 % cena - a co .... 
Ale potem problem ze zmianą terminu przy realizacji umowy.
Problem ?? A przewidziane zmiany umowy nic nie dadzą w tym przypadku ??
Wg mnie to dziwne. Z jednej strony kryterium termin, z drugiej cały arsenał zapisów w umowie o zmianach tego terminu. Komu i dlaczego zmienisz?
Rozumiem zapisy pozwalające na zmiany niezależne od zamawiającego - siła wyższa, zmiana przepisów coś co obiektywnie dotyczyłoby każdego wykonawcę.
bipi napisał/a:To sprawdź u źródła: http://www.prezydent.pl/prawo/ustawy/podpisane/art,50,wrzesien-2014-r-.html
Gdzie to jest że podpisał?
Darek W. napisał/a:Proponuję przy rb. stosować tylko i wyłącznie - termin wykonania zamówienia - np. min. 85 dni - 90 max - i 10 % wagi. - reszta 90 % cena - a co .... 
Ale potem problem ze zmianą terminu przy realizacji umowy.
Wykonawca dołączył do oferty zaświadczenie zus wygenerowane elektronicznie. Na zaświadczeniu znajduje się adnotacja że dokument posiada podpis elektroniczny i wydany jest przez ZUS
Jak to ugryźć. Brak podpisu ZUS jedynie potwierdzenie za zgodność z oryginałem wykonawcy. To nie CEIDG i KRS gdzie są odpowiednie regulacje potwierdzające autentyczność dokumentu.
Wezwać do uzupełnienia? Tylko na co się powołać nie uznając tego dokumentu?
Ale może wykonać to zamówienie?
Znalezione posty: 1,026 do 1,050 z 2,371