1

Temat: Dostawa gazu propan-butan powszechnie dostęna czy nie

Usiłuję przeprowadzić postępowanie na dostawę gazu do butli stacjonarnych. Zastanawiam się nad drugim kryterium, bo wg mnie nie jest to powszechnie dostępna Dostawa chociażby ze względu na koncesję ale także konieczność dysponowania odpowiednim taborem. Wchodzę na BZP, szukam i co widzę? Jedyne kryterium to najniższa cena. Jak uważacie, czy prawidłowo?

2

Odp: Dostawa gazu propan-butan powszechnie dostęna czy nie

Uważam że można zastosować kryterium cena 100% bez względu że potrzebna jest koncesja a także dysponowanie odpowiednim taborem, to raczej ma drugorzędne znaczenie w tym wypadku.

3

Marcel - ale jakby w ten sposób traktować to i inspektorzy nadzoru są powszechnie dostępni - przecież jest ich jak mrówków wink

4

Wg mojej skromnej wiedzy w temacie, w stosunku do gazu ustalono standard jakościowy (Polskie Normy).  Problem pozostaje z "dostępnością" która zawsze będzie interpretowana różnie.

5

Mi właśnie chodzi o tę dostępność wink

6 (edytowany przez jarosław 2014-11-29 10:30:11)

rozumiem obawy Bipi. Kiedyś miałem podobny dylemat z zapytaniem o cenę. Tam występują  dostawy lub usługi powszechnie dostępne o ustalonych standardach jakościowych. Sprawa dotyczyła usług geodezyjnych. One z pewnością nie sa powszechne. Czy dostawa gazu do butli stacjonarnych jest? Wg mnie nie. A chodzi tutaj tylko o jedno słowo - powszechnie.

7 (edytowany przez covec 2014-12-01 09:55:51)

Ustawa Pzp nie określa, co należy rozumieć przez dostawy lub usługi ?powszechnie dostępne?, więc kierując się wykładnią językową pod pojęciem tym należałoby rozumieć ?dostępność dla wszystkich zainteresowanych?, przy czym chodzi tu o dostępność dla wszystkich zainteresowanych takiego samego lub podobnego świadczenia, a zatem brak indywidualizowania przedmiotu świadczenia na potrzeby poszczególnych zamawiających.
źródło: http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1166;nabywanie_uslug_w_trybie_zapytania_o_cene.html

...a zatem brak indywidualizowania przedmiotu świadczenia na potrzeby poszczególnych zamawiających...zastanawiam się, czy w dostawie gazu można mówić o indywidualizowaniu świadczenia. Podjeżdża cysterna, łączy się ze zbiornikiem zamawiającego i pompuje gaz, którego parametry są ustalone. Przeciętnie każda dostawa gazu jest taka sama, tzn. nie jest zindywidualizowana. 
Oczywiście, powszechnie dostępny z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa w zakresie jakości, transportu, załadunku i rozładunku tego typu paliw.

8

"Przez powszechną dostępność dostaw lub usług należy rozumieć zatem oferowanie ich przez liczne podmioty na rynku, co umożliwia łatwy dostęp do tych dóbr praktycznie nieograniczonej grupie konsumentów, co z kolei łączy się wprost z powszechną konsumpcją takich dóbr czy usług." link jak wyżej.

Kolejne słowa klucz "liczne podmioty na rynku".  Można wywnioskować z tego, że "liczne podmioty" ewoluuje wraz z czasem; im więcej chętnych na gaz, tym więcej podmiotów chętnych do świadczenia takich dostaw smile