http://www.przetargipubliczne.pl/numery/lipiec-2009/probka-element-oferty-czy-dokument.html
17,251 2010-07-05 11:24:28
Odp: błędne wezwanie do uzupełnienia dokumentów (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
17,252 2010-07-05 10:06:17
Odp: podwykonawstwo (13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Nie.
17,253 2010-07-05 10:04:52
Odp: zaświadczenie o niezleganiu w podatkach (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Zgadza się ![]()
17,254 2010-07-05 07:25:38
Odp: sekcja VI.4.3) w formularzu na eNotices (5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Wychodzi na to że tak.
17,255 2010-07-05 07:24:33
Odp: Tylko oświadczenia? (16 odpowiedzi, napisanych SWZ)
KRS w przypadku np. sp. z o.o, czi jawnej itp, w przypadku osoby fizycznej oświadczenie.
17,256 2010-07-05 07:23:23
Odp: Nowy przetarg (4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Terminu skrócić absolutnie nie można, natomiast kolejny przetarg można ogłosić już dnia następnego.
17,257 2010-07-05 06:47:06
Odp: Tylko oświadczenia? (16 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Hmm, jak każą to trudno, jak najbardziej tylko oświadczenia.
17,258 2010-07-05 06:45:46
Odp: pytanie (2 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Program funkcjonalno ? użytkowy stanowi treść (element) siwz w postępowaniu na zaprojektowanie i wykonanie robót budowanych.
Czyli j.w.
17,259 2010-07-05 06:43:27
Odp: błędne wezwanie do uzupełnienia dokumentów (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
"Nieścisłości w opisie technicznym lub nawet sprzeczności powinny zostać wyjaśnione na podstawie art. 26 ust. 4 i ewentualnie uzupełnione zgodnie z art. 26 ust. 3. upzup.
Uzupełnianie dokumentów przedmiotowych jest możliwe dzięki zrównania przez ustawodawcę obu rodzajów dokumentów (zarówno podmiotowych ? potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu; jak i tych przedmiotowych).
Podobny pogląd reprezentuje Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z dnia 17 września 2008r. (sygn. akt KIO/UZP 919/08). Zgodnie z nim, co do zasady dopuszczalne jest uzupełnianie oferty o dokumenty przedmiotowe, i to zarówno w sytuacji, gdy fizycznie nie zostały one załączone do oferty, jak i w przypadku gdy zostały one złączone, ale zawierają błędy lub braki. W takim wypadku probówkę, folder reklamowy czy opis należy traktować jak dokument lub oświadczenie z art. 25 ust. 1 ustawy.
Jednak należy zbadać w pierwszej kolejności w jakim celu zostały dołączone opisy techniczne. Jeśli jest to elementem oferty wykonawcy jego uzupełnienie w trybie art. 26 ust.3 Pzp jest niedopuszczalne. Jeśli zamiarem Zamawiającego było jedynie potwierdzenie czy oferowane dostawy/ usługi/ roboty budowlane spełniają wymagania określone w SIWZ wówczas uzupełnienie w trybie art. 26 ust.3 Pzp jest, zdaniem Izby uzasadnione."
17,260 2010-07-02 20:48:10
Odp: unieważnienie postępowania (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
agnieszkai napisał/a:a ten cytat pochodzi z ...
... Księgi Dżungli
No prawie;)
17,261 2010-07-02 20:30:55
Odp: polisa OC (19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Podtrzymuję jednak swoje zdanie:
Polisa złożona = opłacona.
17,262 2010-07-02 16:36:34
Odp: polisa OC (19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Zgadza się nie wnioskujesz że jest opłacona wzywasz do złożenia wyjaśnień na które Wykonawca odpowiada:
Tak, jest opłacona i co wówczas?
Nic tylko uznać, sądzę że nawet w takim przypadku nie trzeba wzywać do złożenia wyjaśnień gdyż już w samym oświadczeniu z art.22 Wykonawca poświadcza że jest ona opłacona, wiadomo że było by najlepiej gdyby zawsze do polisy był dołączony dowód jej opłacenia.
17,263 2010-07-02 15:48:27
Odp: potwierdzenie otrz. powiadom. od wykonawcy a termin podpisania umowy (1 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeżeli na wysyłanym dokumencie piszesz że oczekujesz potwierdzenia lub wysyłasz na osobnym papierku a Wykonawca ma to gdzieś i nie odpowiada, wówczas uznaje się że otrzymał i liczy się termin 5 dni, tak bywa bardzo często.
17,264 2010-07-02 15:44:48
Odp: polisa a zdolność finansowa? (4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Nie można posługiwać się polisą innego podmiotu koniec i kropka.
17,265 2010-07-02 15:34:27
Odp: polisa OC (19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
"Konstrukcja zapisu z rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów nie jest jednoznaczna i powoduje dowolności interpretacyjne. W mojej jednak ocenie ustawodawca wskazuje, że dokumentem, którego możesz żądać w celu wykazania spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu, jest dokument polisy, potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem Twojego zamówienia, a nie dowód opłacenia składki ubezpieczeniowej. Celem samym w sobie jest bowiem posiadanie przez wykonawcę aktualnego ubezpieczenia OC."
Autor: Agata Hryc-Ląd
wieloletni praktyk w dziedzinie zamówień publicznych, obecnie główny specjalista w dużej instytucji zamawiającej
Moim zdaniem polisa OC to istotna sprawa, i lepiej jej wzmagac na etapie postepowania.
17,267 2010-07-02 15:28:32
Odp: unieważnienie postępowania (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
"Jeżeli zamawiający zdecydował o zakończeniu przetargu bez udzielenia zamówienia, powinien o tym poinformować wszystkich uczestników postępowania, którzy:
1) ubiegali się o udzielenie zamówienia - w przypadku unieważnienia postępowania przed upływem terminu składania ofert,
2) złożyli oferty - w przypadku unieważnienia postępowania po upływie terminu składania ofert.
Należy pamiętać, że obowiązkiem zamawiającego w przypadku unieważnienia postępowania jest zgodnie z zasadą równego traktowania wykonawców równoczesne powiadomienie o tym wykonawców.
Krąg adresatów takiego zawiadomienia uzależniony został od tego, czy w chwili unieważnienia postępowania upłynął termin składania ofert, czy nie. W przypadku unieważnienia postępowania przed upływem terminu składania ofert o unieważnieniu należy powiadomić wszystkich wykonawców, którzy ubiegali się o udzielenie zamówienia, tj. wykonawców, którzy złożyli wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, pobrali siwz czy też wnieśli środki ochrony prawnej lub w jakikolwiek inny sposób uzewnętrznili wolę udziału w postępowaniu.
Natomiast, jeśli postępowanie zostanie unieważnione po upływie terminu składania ofert, o unieważnieniu postępowania należy powiadomić wszystkich wykonawców, którzy złożyli oferty.
Informację tę zamawiający powinien przesłać wykonawcom na piśmie (art. 93 ust. 3 w zw. z art. 9 ust. 1 ustawy Pzp). Powinna ona posiadać uzasadnienie faktyczne i prawne podjęcia decyzji o unieważnieniu."
17,268 2010-07-02 12:44:39
Odp: polisa OC (19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Nie można żądać zapłaty polisy OC, chodziarz są także inne zdania w tym temacie.
17,269 2010-07-02 12:39:19
Odp: Roboty budowlane (13 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Zgadza się jednak roboty zamienne to wymianka coś za coś bez zmiany wynagrodzenia oczywiście.
17,270 2010-07-02 12:36:56
Odp: doświadczenie - referencje (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Wiesz tak na dobrą sprawę masz rację, ma być potwierdzone należyte wykonanie i basta, lecz tutaj dobrze że się wyjaśniło i jest ok ![]()
17,271 2010-07-02 12:02:10
Odp: doświadczenie - referencje (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Z pierwszej referencji nie można było odczytać rodzaju oczyszczalni.
17,272 2010-07-02 11:55:42
Odp: oświadczenie o spełnianiu warunków spółka cywilna (20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
A co Miras zrobisz, jeżeli złożą oświadczenie na jednym druku?, moim zdaniem zupełnie nic, Joanna ma rację.
17,273 2010-07-02 11:53:05
Odp: Roboty budowlane (13 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Mogą wystąpić, lecz należy je przewidzieć zgodnie z art.144.
17,274 2010-07-02 10:57:00
Odp: oświadczenie o spełnianiu warunków spółka cywilna (20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jest ok.
17,275 2010-07-02 10:55:39
Odp: Roboty budowlane (13 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Wynagrodzenie ryczałtowe zakłada jedną stałą kwotę wynagrodzenia za wykonane prace, która jest z góry określona w umowie. Jest to cena, jaką zadeklarował w swojej ofercie wykonawca za wykonanie prac określonych w siwz. Na etapie realizacji zamówienia wykonawca pozbawiony jest możliwości żądania zwiększenia wynagrodzenia, nawet, jeśli w czasie zawarcia umowy nie można było przewidzieć rozmiaru lub kosztów prac.
Zgadzając się na wynagrodzenie ryczałtowe zamawiający jak i wykonawca muszą zdawać sobie sprawę, że w trakcie realizacji zamówienia oraz po jego wykonaniu nie będzie można żądać podwyższenia ani obniżenia wynagrodzenia. Ten rodzaj rozliczania się zakłada pełen profesjonalizm po stronie wykonawcy, który dysponując odpowiednią wiedzą i doświadczeniem może samodzielnie dokonać oceny dokumentacji projektowej i stwierdzić, jakie prace będą konieczne lub mogą stać się niezbędne do wykonania zamówienia. Wykonawca bazując na swoim doświadczeniu powinien być w stanie ocenić skalę robót dodatkowych oraz potencjalne ryzyko związane z wykonaniem zamówienia i odpowiednio wkalkulować je w cenę oferty. Oferty kalkulowane, jako ryczałtowe mogą okazać się, więc znacznie droższe niż oferty kalkulowane kosztorysowo.
Wynagrodzenie ryczałtowe powinno zostać tak obliczone, że jeżeli pojawi się konieczność wykonania robót dodatkowych, np. projektant wadliwie wykonał dokumentację projektową i nie przewidywała ona pewnych prac, które są niezbędne do zakończenia przedmiotu umowy, to wykonawca zdoła je wykonać za kwotę, którą zaoferował w swojej ofercie.
Więc przy ryczałcie r. dodatkowe nie mogą wystąpić, natomiast zamówienia dodatkowe tak.


