Nie można, a trzeba.
17,126 2010-07-18 20:43:56
Odp: W jakie formie zobowiązanie podmiotu trzeciego? (14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
17,127 2010-07-18 18:53:23
Odp: Czy oferta jest w porządku? (1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Hmm, osobiście nie widzę tutaj żadnego powodu do odrzucenia takiej oferty według mnie jest ok.
17,128 2010-07-18 10:00:42
Odp: W jakie formie zobowiązanie podmiotu trzeciego? (14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Dobry przykład, teraz przynajmniej jest się na czym oprzeć, ponieważ tak do końca w tym temacie były różne interpretacje.
17,129 2010-07-17 17:49:39
Odp: Zawiadomienie (20 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Nie jest to termin wiążący koniec i kropka ![]()
17,130 2010-07-17 14:40:00
Odp: Ważność podpisu w ofercie (11 odpowiedzi, napisanych SWZ)
"Przepisy ustawy Pzp jednoznacznie wskazują, że oferta dla swej ważności musi zostać złożona w formie pisemnej lub, za zgodą zamawiającego, w postaci elektronicznej opatrzonej bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu.
Wobec braku definicji ?formy pisemnej? w ustawie Pzp, stosownie do art. 14 tejże ustawy zastosowanie mają przepisy Kodeksu cywilnego. Zgodnie zatem z art. 78 § 1 Kodeksu cywilnego przez formę pisemną należy rozumieć złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oferty. Dla ważności złożonej oferty podpis musi być złożony osobiście przez osobę/osoby umocowaną/e do reprezentowania wykonawcy w obrocie prawnym.
Nie będzie zatem zachowaniem formy pisemnej oferta, która zostanie opatrzona faksymile, skanem podpisu lub samą pieczątką imienną bez własnoręcznego podpisu.
Orzecznictwo wyraźnie wskazuje, że aby uznać dany znak graficzny za podpis, nie zawsze musi być to podpis czytelny, ale musi umożliwiać identyfikację osoby, od której pochodzi, przynajmniej według takich kryteriów, jak cechy indywidualne i powtarzalne. Taką identyfikację osoby składającej podpis nieczytelny zapewnia w szczególności pieczątka imienna przystawiona obok tego podpisu.
Orzeczenie:
Przy najłagodniejszym traktowaniu przesłanek uznania konkretnego znaku pisarskiego za podpis, motywowanym charakterem czynności (?), nie można odstąpić od minimum, jakim jest to, by znak pisarski umożliwiał identyfikację osoby, od której pochodzi, przynajmniej według takich kryteriów, jak cechy indywidualne i powtarzalne. Chociaż podpis nie musi być sporządzony czytelnie, to powinien odzwierciedlać cechy charakterystyczne dla osoby, która go składa, i tym samym ? wskazywać na tę osobę (postanowienie Sądu Najwyższego z 17 czerwca 2009 r.; sygn. akt: IV CSK 78/09).
W utrwalonej praktyce obrotu za ważny podpis uważa się nie tylko podpis imieniem i nazwiskiem lub podpis samym nazwiskiem, lecz także ? i najczęściej ? skrót podpisu ("podpis nieczytelny"), którego wystawca zwykle używa przy podpisywaniu dokumentów i który jest "godłem" jego podpisu (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 10 listopada 2006 r.; sygn. akt: II FSK 1144/05)."
17,131 2010-07-17 07:21:52
Odp: Cena ryczałtowa a załaczone kosztorysy??? (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Moim zdaniem kosztorysy są zbędne przy ryczałcie i tyle, a później każdy się zastanawia co z tym robić jeżeli są błędy.
17,132 2010-07-17 07:19:15
Odp: Zawiadomienie (20 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Kurcze przecież nie ma problemu, byle Wykonawca zdążył przed upływem TZO, no chyba że spieszy się nam z realizacją zamówienia.
17,133 2010-07-16 20:19:43
Odp: Zastosowanie art. 6a (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Można stratować na podstawie 4.8 .
17,134 2010-07-16 15:11:59
Odp: czy wystarczy oświad z art 24 ust 1 ? (4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jeżeli złożysz samo oświadczenie z art. 24 to wystarczy jednak co za problem dołączyć dodatkowo jedną kartkę tak dla świętego spokoju ![]()
17,135 2010-07-16 13:38:04
Odp: Zawiadomienie (20 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Przecież w zawiadomieniu o wyborze oferty możesz napisać - Wybrany wykonawca obowiązany jest skontaktować się z Zamawiającym w sprawie podpisania umowy w terminie do dnia.........................., ja zawsze zaznaczam tutaj termin odpowiednio długi byle przed końcem TZO.
A tak jak pisze MIRAS termin po którym można podpisać umowę, to termin na środki ochrony prawnej.
17,136 2010-07-16 13:12:38
Odp: Zawiadomienie (20 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Podajesz konkretną datę, osobiście nie polecam, chodziarz jeżeli podpiszesz po tej podanej konkretnie, nic się nie stanie.
17,137 2010-07-16 12:57:06
Odp: potwierdzenie za zgodność z oryginałem (17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
czyli dowolność
Można nazwać i tak.
17,138 2010-07-16 12:56:02
Odp: wezwanie do przedstawienia umowy konsorcjum i harmonogramu fin- rzecz (6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Jeżeli nie będzie chciał przedstawić dok., znaczy że uchyla się od podpisania umowy.
17,139 2010-07-16 12:05:38
Odp: Ważność podpisu w ofercie (11 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Dobre i sensowne wyjaśnienie nie ma opcji by nie uznać.
17,140 2010-07-16 12:00:31
Odp: Cena ryczałtowa a załaczone kosztorysy??? (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Skoro cena jest ryczałtowa to kosztorys w tym wypadku nie ma znaczenia.
17,141 2010-07-16 11:58:03
Odp: Ważność podpisu w ofercie (11 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Zgadza się.
17,142 2010-07-16 11:17:08
Odp: Ważność podpisu w ofercie (11 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Należy sprawdzić czy z oferty (jej treści oraz dodatkowych załączników) nie jesteś w stanie dokonać ustalenia tożsamości osoby, która złożyła nieczytelne podpisy. Wystarczający dla uznania identyfikacji osoby będzie chociażby jeden dowód bezpośrednio lub pośrednio wiążący ?nieczytelny podpis? z tożsamością osoby, od której pochodzi.
Na pewno nie jest to powód do odrzucenia, ewentualnie wchodzą tutaj jeszcze wyjaśnienia.
17,143 2010-07-16 11:12:08
Odp: potwierdzenie za zgodność z oryginałem (17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
oświadczenie z art 22 w formie oryginału, z art 24 może być kopia.
17,144 2010-07-16 10:31:20
Odp: potwierdzenie za zgodność z oryginałem (17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeżeli postępowanie ma zostać unieważnione to zbędny jest wybór najkorzystniejszej oferty, tym samym wzywanie do uzupełnień.
17,145 2010-07-16 10:29:35
Odp: pełnomocnictwo (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
To dotyczy dok. na potwierdzenie spełniana warunku udziału w postępowaniu, pełnomocnictwo ma być zgodne z Kc co opisano powyżej.
17,146 2010-07-16 09:49:16
Odp: pełnomocnictwo (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Pełnomocnictwo uregulowane zostało w art. 98- 108 Kodeksu Cywilnego (dalej KC). Prawo polskie rozróżnia dwa rodzaje umocowania, dzieląc według tego kryterium przedstawicielstwo na: pełnomocnictwo i przedstawicielstwo ustawowe (art. 96 par. 1 KC).
17,147 2010-07-16 09:43:48
Odp: Dok. potw. zdolność finansową (2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Proponuję zapoznać się z (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 13 lutego 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 137/09).
17,148 2010-07-16 09:37:25
Odp: Unieażnienie (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Dokładnie szkoda roboty postępowanie do unieważnienia.
17,149 2010-07-16 08:49:58
Odp: potwierdzenie, ze zaoferowane urzadzenie spełnia wymogi Z (4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Można na podstawie par.5 rozporządzenia.
17,150 2010-07-16 08:37:39
Odp: Odwołanie (12 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)
Sam jestem ciekaw?


