Czy analogicznie jak w przypadku warunków z art. 22 ust. 1?
Moim zdaniem tak.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marcel
Czy analogicznie jak w przypadku warunków z art. 22 ust. 1?
Moim zdaniem tak.
Lecz protokół być musi, poza tym nie wiem w czym problem z tym napisaniem protokołu.
Dokładnie tak.
Tryb zamówienia z wolnej ręki nie jest trybem przetargowym, a odrębnym. Polega on na prowadzeniu negocjacji z wybranym wykonawcą. Negocjacje są koniecznym elementem tego trybu; bez ich przeprowadzenia trudno mówić o procedurze z wolnej ręki.
Przedmiotem negocjacji są warunki świadczenia usługi, w tym istotne (takie jak cena) oraz nieistotne postanowienia umowy. One wszystkie są, tj. mogą być, przedmiotem negocjacji. z
Konsekwencją wymogu, by przeprowadzić negocjacje, z uwagi na zasadę pisemności postępowania, jest konieczność udokumentowania faktu przeprowadzenia negocjacji.
Faktycznie dziwna sytuacja, chodziarz bez wglądu do dokumentacji!
Niestety nie wiele, zdaję sobie z tego sprawę, ale cóż, taki wymóg.
Protokół jak i negocjacje być musi.
Bo ten przepis się dubluje z oświadczeniem z art 24
Jak wpłynęło na inny przetarg to sprawa jest chyba jasna!
Zgodnie z taryfą jaka wyjdzie za okres 4 lat.
Można szacować odrębnie i zrobić dwa odrębne postępowania, PN oraz WR.
Też tak sądzę.
Zgadza się dobra lektura ![]()
Moim zdaniem skoro podpisujecie w tym roku to jeszcze po stawce 22% plus odpowiedni zapis zmieniający VAT w przyszłym roku, a jeżeli chodzi o aneks to netto z ofert plus VAT 23%.
Wezwać trzeba, choć faktycznie wydaje się to bez sensu.
Zgadzam się w zupełności.
No właśnie jak?Dzielić przez 0 nie da rady!
Nie, powinno być dobrze, kwestia tego gdyby cena była jedynym kryterium oceny.
Nowelizacja ustawy Pzp z 2 grudnia 2009 r. w istotny sposób ograniczyła możliwość stosowania trybu z wolnej ręki w stosunku do tzw. usług niepriorytetowych.
Zgodnie z art. 5 ust. 1a ustawy Pzp można zastosować tryb z wolnej ręki przy udzielaniu zamówień na usługi niepriorytetowe także w innych uzasadnionych przypadkach niż te wskazane w art. 67 ust. 1 ustawy Pzp (podstawowe przesłanki wyboru trybu z wolnej ręki).
Ustawodawca określił wprost cztery takie uzasadnione przypadki, nie podając przy tym ich definicji. Będzie można zastosować tryb z wolnej ręki na usługi niepriorytetowe, jeżeli zastosowanie innego trybu mogłoby skutkować jedną z następujących okoliczności:
- naruszeniem zasad celowego, oszczędnego i efektywnego dokonywania wydatków;
-naruszeniem zasad dokonywania wydatków w wysokości i w terminach wynikających z wcześniej zaciągniętych zobowiązań;
-poniesieniem straty w mieniu publicznym;
-uniemożliwieniem terminowej realizacji zadań.
Nie jest to katalog zamknięty.
Oferta z kwotą 0zł, jak dla mnie odpada, nawet z matematycznego punktu nie da się obliczyć punktacji!, więc do widzenia.
Warunek ma spełniać jeden z nich, taka idea konsorcjum.
Moim zdaniem jeden z nich.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marcel
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc