16,126

(28 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

joanna99 napisał/a:

Uznałabym, gdyby dwaj wspólnicy złożyli fizycznie jedno oświadczenie(na jednej kartce papieru), że obaj nie podlegają wykluczeniu: Pan X i pan Y oświadczają, że nie podlegają wykluczeniu i podpis pełnomocnika..

Jeżeli jeden dokument a na nim podpis pełnomocnika w imieniu wykonawców, lub podpisy obojga, uznał bym.

W skali roku w danym zakresie.

A jakie to zadania?

Kurcze, to uczciwy szef smile

16,130

(28 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak Joanna.

16,131

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Hmm, osobiście dogłębnie bym analizował smile

Jeżeli nie przekracza to można.

16,133

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Spoko wink

16,134

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dokładnie.

16,135

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Referencji nie musi wystawiać zamawiający. Wobec podwykonawcy może to zrobić generalny wykonawca, który zlecił mu wykonanie części prac. Wnioski takie płyną z wyroku Krajowej Izby Odwoławczej ( KIO ) sygn. KIO / UZP 315 / 09.

16,136

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Sądzę że wezwać do wyjaśnień, a później można dalej myśleć.

16,137

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dokładnie, wyjaśniać można, to doda pewności.

Też się nad tym zastanawiałem.

Po pierwsze wydaje mi się że zostało to błędnie określone, powinna znaleźć się tam cena jednostkowa, wtedy było by to bardziej poukładane.

16,140

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A ja bym poprawił jako pisarską.

16,141

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Może jednak wystąpić o wyjaśnienia co autor miał na myśli?

Ja również sądzę jak karol.

16,143

(8 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Tak było, lecz teraz może być gotówką w banku gdzie zamawiający ma konto.

16,144

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jest ok, ponieważ KRS podpisany został przez osoby odpowiednie.

16,145

(8 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Po prostu, wadium ma być fizycznie na koncie zamawiającego, jeżeli termin jest o godz: 10:00, to do tej godziny ma być, inaczej oferta nie jest zabezpieczona.

możesz zastosować art. 6a ustawy Pzp. Zgodnie z nim, do udzielenia zamówienia na daną część zamawiający może stosować przepisy właściwe dla wartości tej części zamówienia, jeżeli jej wartość jest mniejsza niż wyrażona w złotych równowartość kwoty 80.000 euro dla dostaw lub usług, pod warunkiem że łączna wartość tych części wynosi nie więcej niż 20% wartości zamówienia.
W przypadku gdy oszacowana z należytą starannością wartość którejkolwiek z części nie przekroczy równowartości kwoty 14.000 euro i będzie się mieścić w 20% wartości zamówienia, będziesz mógł udzielić zamówienia bez stosowania przepisów ustawy Pzp. Analogiczna sytuacja zaistnieje, gdy wartość części zamówienia nie będzie przekraczać progów unijnych i będzie się mieścić w 20% wartości zamówienia. W takim przypadku będziesz mógł stosować przepisy dla zamówień nieprzekraczających tychże progów, mimo że wartość całego zamówienia będzie równa lub przekroczy kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy Pzp.
W twoim przypadku  tylko jedna część nie została rozpatrzona, a pozostałe tak, więc spokojnie możesz zlecić na tą część odrębne postepowanie, jeżeli nie przekroczy 14 000 euro to poza ustawą.

16,147

(8 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Ofertę należy bezwzględnie otworzyć, lecz jeżeli wadium na konto wpłynęło po czasie, to już nie da się nic uratować.

Tak, szacunek obliczacie adekwatnie do wartości części unieważnionej.

mika 8 napisał/a:

A-czy odstępstwo od zabezpieczenia, zmiana kar umownych , czy zmiana formy rozliczeń - to powoduje istotną zmianę pierwotnych warunków zamówienia?

Nie sądzę.

Tak, w takim wypadku możecie zlecić wykonanie tej części adekwatnie do jego wartości zamówienia.