Teoretycznie może jest, lecz osobiście bym nie ryzykował.

16,102

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zależy jakie to błędy, najprawdopodobniej odrzucenie - 89.1.6

Raczej nie będzie to możliwe.

16,104

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zgadza się to że źle wycenił to trudno, nie można uzupełniać formularza cenowego, czy ofertowego, jedynie można zastanowić się nad poprawieniem (jeżeli się da).

16,105

(8 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Dokładnie jak Karol.

16,106

(28 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak.

and1 napisał/a:

Czyli w takiej sytuacji mogę poza ustawą???

Wychodzi że tak.

No właśnie skąd?, intuicja smile

16,109

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Zgadzam się hubal, lecz nawet jeżeli ten aneks nie jest potrzeby lecz został sporządzony nikt z tego powodu nie będzie miał jakiś nieprzyjemności.

Osobiście mam mieszane uczucia, ale na 80% stawiał bym jako nieprzewidziane.

Myślę że tak.

No jeżeli ma być to dok. z art. 25.1 to na 100%

Moim zdaniem do uzupełnienia jako dok. z art.25.1.

16,114

(28 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Na wstępie należy wspomnieć, iż każdy ze wspólników jest jednocześnie uprawniony jak i zobowiązany do prowadzenia spraw spółki. Każdy ze wspólników może bez uprzedniej uchwały wspólników prowadzić sprawy, które nie przekraczają zakresu zwykłych czynności spółki. Określenie, czy dana czynność prawna należy, czy też nie do zakresu zwykłych czynności spółki cywilnej uzależnione jest od konkretnej sprawy, w szczególności od tego w jaki stopniu wpłynie to na zobowiązania spółki, jej możliwości finansowe, organizacyjne, techniczne. Zakres czynności, które mogą być zaciągane przez poszczególnych wspólników spółki cywilnej mogą być określone przez wspólników w umowie spółki. Oczywiście idealnym rozwiązaniem byłoby, aby w przypadku, jeżeli jest to możliwe, pod propozycją przetargową składaną przez wspólników spółki cywilnej mogli podpisać się wszyscy wspólnicy spółki. Wtedy nie byłoby żadnych wątpliwości dotyczących kwestii określania czy dana czynność przekracza czynności zwykłego zarządu, czy też nie. W żaden jednak sposób, z zachowaniem wspomnianych wyżej zasad nie wyklucza to możliwości podpisania oferty przetargowej składanej przez spółkę cywilną, przez jednego z jej wspólników.

Do dnia otwarcia ofert, ja natomiast ściągam je z chwilą wyboru najkorzystniejszej oferty.

16,116

(28 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dobrej nocy smile

16,117

(28 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Za pełnomocnictwo nie może być uznany wyłącznie dokument oznaczony nazwą ?pełnomocnictwo?. Może być nim każdy inny dokument, który będzie zawierał stosowne oświadczenie mocodawcy,  (np. w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia może być to umowa konsorcjalna).
W S.C obowiązuje tzw. pełnomocnictwo ustawowe, a dokładnie przedstawicielstwo, które może zostać ograniczone przez umowę lub uchwałę wspólników.

16,118

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tak z tego wychodzi.

Skoro unieważniasz postępowanie, to jest ono zamknięte, a jakie następne będzie to już wasza wola czy będzie to samo czy znacznie okrojone.

16,120

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

thallium napisał/a:

I jeszcze jedno -Czy do spełnienia wyżej wymienionych warunków możliwe jest posługiwanie się / udostepnianie potencjału Wykonawcy przez inny podmiot  ???

Stosownie do treści art. 26 ust. 2b ustawy Pzp wykonawca w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu ma prawo polegać na następujących zasobach innych podmiotów:

    * wiedzy i doświadczeniu;
    * potencjale technicznym;
    * osobach zdolnych do wykonania zamówienia;
    * zdolnościach finansowych.

Zwróć uwagę, że powyższe uprawnienie wykonawcy dotyczy tylko niektórych warunków udziału w postępowaniu spośród określonych w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp. Ustawodawca polski nie dopuścił możliwości polegania przez wykonawcę, przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu, na zasobach podmiotów trzecich w zakresie warunku znajdowania się w odpowiedniej sytuacji ekonomicznej (np. posiadanie ubezpieczenia OC, odpowiedniej płynności finansowej czy przychodu) oraz warunku posiadania określonych uprawnień.
Wykonawca ma bowiem prawo posłużyć się innym podmiotem jedynie w celu potwierdzenia posiadanej zdolności finansowej, rozumianej jako:

    * zdolność kredytowa lub
    * ilość środków finansowych zgromadzonych na koncie.

16,121

(28 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dokładnie jak joanna smile , choć to po prostu bez sensu.

Hmm, skłaniał bym się chyba raczej do spisania aneksu, tym bardziej że wcześniej zostało to przewidziane w SIWZ jak pisze DB25.

16,123

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zgadza się.

Wydaje mi się że tak.

"Może się zdarzyć, że w trakcie roku budżetowego otrzymasz dodatkowe środki finansowe, których nie planowałeś w budżecie. W takiej sytuacji nie możesz ich zsumować ze środkami zaplanowanymi, gdyż nie przewidywałeś takiej sytuacji. Gdybyś środki zaplanowane i nieprzewidziane zsumował po ich otrzymaniu, okazałoby się, że do zamówień już udzielonych powinieneś zastosować procedury ustawy Prawo zamówień publicznych. W takiej sytuacji nie można Ci zarzucić niestarannego ustalenia wartości zamówienia."